YGS ve LYS sonuçlarına göre, 2016-2017 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından yapılan ek yerleştirme sonuçları açıklandı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan LYS sınavı sonrası, öğrenci adaylarının yapmış olduğu tercihlerde herhangi bir yükseköğrenim programına yerleşemeyenler, ek yerleştirme sistemi aracılığıyla tercih işlemlerini yeniden gerçekleştirdi. Üniversite ek tercih sonuçları dün, ÖSYM tarafından açıklandı
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre 2016-2017 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından yapılan ek yerleştirme tercih sonuçları dün, saat 13.15'ten itibaren erişime açıldı.
Adaylar, Ek Yerleştirme sonuçlarını ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir.
EK YERLEŞTİRMEDE 58 BİN KONTENJAN BOŞ KALDI
Ek yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından lisans ve ön lisans programlarında birçok kontenjan boş kaldı. Toplam 58 bin 614 kişilik boş kontenjanın büyük bir çoğunluğunu ise 30 bin 370 gibi bir sayı ile ön lisans programları oluşturdu. Lisans programlarındaki boşluk ise 28 bin 244 olarak açıklandı.
Açık öğretim programlarında ise boş kalan kontenjan sayısı 8 bin 857 olarak açıklandı.
Lisans programlarında 43 bin 540 kişilik kontenjanın 15 bin 296'sı dolarken, ön lisans programlarında 93 bin 750 kişilik kontenjanın 63 bin 380'i doluluk gösterdi. Açık öğretim programlarında ise bu sayı, 49 bin 578 kişilik kontenjanda 40 bin 721 gibi bir rakamla ifade edildi.
KAYITLAR 6-9 EYLÜL TARİHLERİNDE YAPILACAK
2016-2017 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri üniversiteler tarafından 6-9 Eylül 2016 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt tarihleri adayların internette yayımlanan yerleştirme sonuçları sayfasında yer alacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir.
EK YERLEŞTİRMEDE E-KAYIT YOK
Tüm devlet üniversiteleri ile isteyen vakıf üniversiteleri bu yıl yükseköğretim programına yerleşen öğrenciler için e-kayıt yani elektronik kayıt uygulaması yaptı. Ancak ek yerleştirme ile bir yükseköğretim programına yerleşenler için e-kayıt uygulaması olmayacak.
YERLEŞTİRME MERKEZİ OLARAK YAPILACAK
Ek yerleştirmede de yerleştirmeler yine merkezi olarak yapılacak. Adaylar tercihlerini ÖSYM aracılığıyla yapacak. Yerleştirme adayların tercihlerine, puanlarına ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılacak. Ek yerleştirmenin kurallarını şöyle özetlemek mümkün:
-Her yükseköğretim programına, kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecek.
-Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.
-Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.
-Adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.