Ünver Bilişim Yetkilisi Mümin Ünver, telefon dolandırıcılarının, vatandaşların artık kendilerine inanmaması üzerine taktik değiştirdiğini ifade etti.

PTT’nin adını kullanan dolandırıcıların gönderdikleri maillerle vatandaşların dosyalarını şifreleyerek, açmak için para istediğini belirten Mümin Ünver, Türkiye’nin dört bir yanındaki vatandaşları terör, savcı, polis gibi arayan telefon dolandırıcılarına şimdi mail dolandırıcılarının da eklendiğini belirtti. Mümin Ünver, şöyle devam etti:“PTT Kargo’nun mail adresinden kargo takip numarasıyla ‘Kargonuz teslim edilememiştir’ başlığıyla mail atan dolandırıcılar, vatandaşların adres bilgilerini güncelleyip kargolarını alabilmeleri için ‘PTT Adres Değişikliği Formu’nu doldurmalarını istiyor. Kargonun 15 gün içinde alınmaması halinde fazladan her gün için 25 TL tazminat talep edileceğini vurgulayan dolandırıcılar, link vasıtasıyla vatandaşları form doldurmaya zorluyor. Sahte PTT adresine yönlenen linke tıklanması halinde bilgisayara bulaşan virüs, kredi kartı, özel bilgiler gibi pek çok veriyi dolandırıcılara aktarıyor.”

YAKLAŞIK OLARAK BİN TL BEDEL İSTEDİKLERİ İDDİA EDİLİYOR

Durumdan haberdar olmayan vatandaşların kendisine gelen PTT mailini açtığını ifade eden Ünver, şunları söyledi: “Yaptıkları iş gereği PTT ile çalışmaları olan vatandaşlarımız mevcut. Vatandaşlar mail adresine gelen e-postanın kurumdan geldiğini düşünerek açıyor ve istenilen linke tıklıyor. Daha sonra bilgisayardaki tüm klasörler ve belgeler şifreleniyor. Masa üzerindeki bir klasör içerisinde ise dolandırıcılar vatandaşlardan para yatırmalarını istiyor. Şifreledikleri dosyaları açmak için yaklaşık olarak bin TL bedel istedikleri iddia ediliyor.”

Kurumların amblemleri kullanılarak açılan sahte mail adreslerinden gönderilen dosyalardaki virüslerin bilgisayarları ele geçirdiğini ifade eden Mümin Ünver, PTT tarafından gönderilmiş gibi görünen sahte maillere kimsenin itimat etmemesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrca aynı yöntem ile Keşan’da da 4 kişinin dolandırıldığı iddia edildi.