SONGÜL KONAR

Urgan, değerlendirmesinde dövizdeki artışın turizm sektörünü olumsuz etkilediğini belirtirken, bunun Saroz Körfezi için bir avantaj olarak da görülebileceğini ifade etti.

Ege ve Akdeniz bölgeleri için rezervasyonların geçen seneye göre daha az olduğunun altını çizen Urgan, dövizdeki artışın fiyatlara yansımış halinin ise en fazla 300-350 lira gibi rakamlara denk geldiğini ve aslında bu rakamlar için de tatilden ödün verilmemesi gerektiğini belirtti.

“DÖVİZİN ARTMASI İLE BİRLİKTE BİZİM MASRAFLARIMIZ DA ARTIYOR”

Açıklamasına, dövizdeki artış sebebiyle yurtdışı turlarına talebin azaldığını ifade ederek başlayan Uğurcan Urgan, “Dövizdeki artıştan dolayı eskisi gibi yurtdışı turlarına rağbet olmuyor. Pasaport ve vize çıkarmayı ekstra masraf olarak gören insanlar da yurt içi turlarından memnun oluyor tabi. Yurtiçi turlarının artmasından memnun olanlar da var. Bizim için değişen durum da fiyatlar oldu tabi ki. Dövizin artması ile birlikte bizim masraflarımız da artıyor. Anlaşmalarımız bu fiyatlara göre şekilleniyor. En basit örneği ise konaklama fiyatları. Tüketici de bu artışı haklı olarak sorguluyor. Tüketici de haklı biz de haklıyız. Elektrik su doğalgaz personel gibi maliyetler sürekli artıyor fakat karlar sabit kalıyor.” şeklinde konuştu.

“BAYRAMLA BİRLİKTE SAROZ BÖLGESİ CİDDİ BİR REZERVASYON OLABİLİR”

Urgan, Ege ve Akdeniz bölgesine yurtdışından güzel talep geldiğini, Saroz Körfezine de İstanbul’dan turist geleceğini belirtti ve şunları söyledi: “Ege ve Akdeniz otelleri bu sene yurtdışından çok iyi rezervasyon alıyor. Aralık sonu Ocak başı bizim de Ege ve Akdeniz otelleri için rezervasyonlar almamız gerekirken, henüz o kadar rezervasyon almadık. Ama bunu hemen kötü olarak algılamamak gerekir. İnsanlar beklemede de olabilir. Ortalama 1 haftalık tatile giden birisi 3.500 TL ayırıyorsa şu an bu rakam biraz artmış durumda. Bu durum başka bir sonuç doğuracak. Bu sene benim kanaatime göre bayramla birlikte Saroz Bölgesi ciddi bir rezervasyon olabilir. İnsanlar Ege Ve Akdeniz’e gidemeyecekler ve bizim burası ciddi turist çekecek. Özellikle İstanbul’dan bölgemize çok fazla turist gelecek. Bizim bölgemize ciddi bir rağbet bekliyorum. Erikli Yayla ve Enez yoğun turist alacak, hazırlıklar bir an önce yapılmalı.”

“SEZONU MALİYETLER BELİRLEYECEK”

Sezonun ne kadar süreceği ile ilgili sorumuzu cevaplayan Urgan, “Sezonu maliyetler belirleyecek. Ramazan Bayramı’nın uzun olması sezonu başlatacak fakat arada okulların devam etmesi biraz sakinlik yaratacak. Okulların tatil olmasının ardından sezon yine canlanacak. Aslında net olarak şunu söyleyebilirim ki, sezonu ekonomi belirleyecek. Şu an genel olarak görülen ekonomik sıkıntının çözülmesinin en kestirme yolu turizm. Turizme verilecek destek, ekonominin kalkınmasında önemli rol oynayacaktır. Kurban Bayramı’ndan sonra okulların açılmasıyla da sezonun son bulacağını düşünüyorum ben. Olur, da sezon sonunda ekonomi biraz değişir, o zaman tabi ki sezon Ekim’e sarkabilir ama şimdilik sezonun Ekim’e kadar süreceğini öngörmüyorum.” dedi.

“SAKİNCE BEKLEMEK VE UMUTLU OLMAK ZORUNDAYIZ”

Uğurcan Urgan, ekonominin toparlanması için biraz zamana ihtiyaç olduğunu, bu süreçte de karamsarlığa kapılmanın doğru olmadığını, dövizdeki dalgalanmanın tatil fiyatlarına en fazla 300 lira gibi bir yansıması olduğunu belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı: “Ekonominin oturuşması için biraz zamana ihtiyaç olacak. Vatandaşın yeni fiyatlara uyum sağlaması için de biraz zamana ihtiyaç olacak. Diğer turizmci arkadaşlarım da yurtdışı konusuna bu sene pek talep olmadığını söylüyor. Yani durum aynı sayılır. Yani aslında vatandaş bu durumu artıya çevirip, kendi ülkesinin güzelliklerini de görebilir. Karadeniz ve Doğu turlarına ağırlık verebilir. Vatandaşın karalar bağlayıp yurt dışına gidemiyorum demek yerine, bunu avantaja çevirip ülkesinin güzelliklerini de görebilir. Dövizdeki bu artış da aslında 300-350 lira olarak fark ediyor. Bu fark için de tatilden ödün vermek çok doğru bir fikir değil. Aslında fiyat yüksekliğinden çok vatandaşı huzursuzluk rahatsız ediyor. Sakince beklemek ve umutlu olmak zorundayız. Umarım güzel bir sezon geçiririz.”