AYGÜL KONAR

Uybaş 2018 yılının başlarında emlak sektörü için hareketli bir dönem olduğunu, yılın sonuna doğru alım satımın durgun olduğunu dile getirerek şunları kaydetti; “2018’in başı emlak için hareketli bir dönemdi. Kış olmasına rağmen gayrimenkul alım satımı yıla hareketli başladı. Baharın gelmesiyle beraber bölgedeki yazlık alanlarda genel bir hareketlenme vardı. Arsa, ev bunlar talep görür durumdaydı. Satışlarda tabu da gördüğümüz işlem adedi yüksekti. Yazın gelmesiyle birlikte bayram beklentisi oluştu. Ramazan ayını otel, pansiyon, yazlık kiralamalarını hazırlık süreci olarak gördüler, bayramda yoğun sezonun başlayacağını düşündük. Düşündüğümüz gibi, bayramla birlikte beklenen yoğunluk yaşandı. Hava muhalefeti nedeniyle 20 günlük bir boşluk oluştu ve bu bölge esnafını korkuttu. Festivallerle birlikte yoğunluk tekrar yaşandı”

“ALIM SATIM İŞLERİNİN YAVAŞLADIĞINI GÖRÜYORUZ”

Uybaş alım satım işlerinin yavaşladığını dile getirerek “Ülkenin genel durumunda faizlerdeki artış, hem çekilen kredi hem mevduat faizleri arttı. Bu gün mevduat faizlerinin arttığı bir ülke de gayrimenkul satışları her zaman durur. Gelen kira banka kredilerinin faizlerinin dörtte birine tekâmül etmiyor. Üç yüz elli bin liralık evin aylık kirası bin lira iken üç yüz elli bin liralık mevzuat faizi getirisi on bin lira. Bu da satışları durdurdu.  Ev almak isteyen vatandaşlar, evi almak için doğru bir zaman olmadığını düşünüyorlar. Bankaya gidip kredi çekmek istediklerinde geri ödeyecekleri paranın yaklaşık üç katı kadar ödemeleri olacak. Bu hesaba katılınca satışlar durdu. İnşaat piyasasını ülkenin tamamında olduğu gibi Keşan bölgesinde gerileme oluştu. Yazlıklardaki satışlar da azaldı. İnsanlar fırsat olarak gördükleri yerleri satın alıyor. Bu kış faizlerin düşmesiyle beraber bir hareket olur. Önceleri tapu müdürlüğüne gittiğimizde sıra beklerken şimdilerde rahatça çay ve kahve içme zamanımız da oluyor. Alım satım işlerinin yavaşladığını burada daha iyi görebiliyoruz” şeklinde konuştu.

“KONUT ALIM SATIMIN GERİYE GİTTİĞİNİ GÖREBİLİYORUZ”

Uybaş, konut alım satımının geriye gittiğini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı, “2018 yılı iyi başlamış, kurun artmasıyla yıl ortasında yavaşlama olmuş, şu anda ise konut alım satımının geriye gittiğini görebiliyoruz. 2019 yılında seçimler yaklaşıyor, piyasanın rahatlayacağını düşünüyoruz. Tüm sektör çalışanları olarak iktidar partinin faizlerle ilgili bir çalışması olacağını umuyoruz. Bölgedeki çeltik fiyatlarının yükselmesi, Aralık ayının ancak iyi geçmesini sağlar ya da faizlerin düşmesi bölgenin hareketlenmesini sağlayacaktır. 2019 yılına umutlu gireceğiz, güzel bir yıl olmasını diliyoruz.”