AYGÜL KONAR

“KONUT KREDİLERİ, YÜKSEK SEVİYELERDE”

Konut fiyatlarında yaşanan artışın kiraları da, etkilediğini belirten Uybaş, “İnşaat maliyetlerindeki artış ve kat karşılığı alım oranlarındaki yükselişle birlikte fiyatlar yükseldi. İnşaata bağlanan paralar, mevduatta değerlendirildiğinde ciddi gelirler elde edecek müteahhitler konutlara yüksek rakamlar istemeye başladılar. Ayrıca, konut kredileri de yüksek seviyelerde olduğunu görmekteyiz. Böyle olunca da, konut satışları durma noktasına geldi,” dedi.

“EŞYALI EVLERE TALEP ARTTI”

Kudret Uybaş sözlerine şöyle devam etti: “Konut ihtiyacı olan herkes almak yerine kiralama yoluna gidiyor. Örnek vermek gerekirse; Keşan’a atanan bir memur 3-5 yıl kalacaksa kirada oturmak yerine yatırım amaçlı konut alıyordu. Şu anda bu mümkün gözükmediği için kiralamayı tercih ediyorlar. Özellikle eşyalı evlere olan talep son dönemde arttı. 6 aylık ya da 1 yıllık gelen memurlar eşyalı evleri tercih ediyorlar. Ev kiraları da, 700-bin 500 TL arasında değişiyor.”

“YENİ VE DOĞAL GAZLI KONUTLARA TALEP FAZLA”

“Konut kiralamak isteyenlerin ne gibi tercihleri oluyor?” şeklindeki soruya cevap veren Uybaş, şunları söyledi: “Konut kiralamak isteyenlerin ilk tercihi oturacağı yerin doğal gazlı olmasıdır. Yeni ve doğal gazlı konutlara talep fazla. Merkezi sistemli konutlar çok fazla tercih edilmiyor. Bu tür konutlarda, artık kiraya yakıt dahil edilmiş şekilde konuşuluyor. Konut kredilerindeki faiz oranları düşmeden kira fiyatları azalmaz. Keşan’da yeni yapılan birçok konut boş duruyor. Müteahhitler, yeni konutlarına kiracı koymak yerine sıfır bekletiyorlar. Çünkü konutları ikinci ele düşmüş olacak.”

“KONUT SATIŞLARINDA DURGUNLUK YAŞANIYOR”

Kudret Uybaş sözlerini şöyle tamamladı: “Konut fiyatları, metrekaresi 2 bin TL’den başlıyor. Merkeze yakın yerlerde metrekaresi 2 bin 500 TL’dir. Konut fiyatları son süreçte, yüzde 15 düşüş yaşandı ama faiz oranlarında artış oldu. Dolayısıyla, satışlarımızda durgunluk yaşanıyor. Şuanda, 100 bin TL’nin altında olan her şeyde satış oluyor ama bu fiyatın üzerindekilerde satış olmuyor. Sadece Keşan merkezdeki konutlarda değil; Erikli, Yayla ve Enez’de satışlarımız çok durgun.”