SONGÜL KONAR

Yusuf Uzdilli konuşmasında, “Pancar üreticisi için kötü bir sezon, bölgemizde bu yıl verim düşüklüğü yaşandı. Şeker oranlarının düşük çıkması pancar üreticisinin önünde büyük bir sorun oluşturdu. Önümüzdeki yıllarda pancar üreticisi, pek ekme taraftarı değil. Bu koşullarda pancar üreticisi zarar eder. 30 Kasım itibarı ile el değişiyor, fabrika devletin elinden çıkıyor. Alan kişiler bizimle görüşmeye gelecekler, önümüzdeki yıllar pancar ekilişi olsun diye. Şartlar devletteki gibi devam ederse, pancar üreticisi için ışık olabilir. Şartlar öyle devam etmezse pancar üretimi önümüzdeki yıllarda yok olup gidecek gibi gözüküyor.”dedi.

Ayrıca fiyat konusunda şikâyetlerinin olmadığını söyleyen Uzdilli şunları söyledi, “Devletin açıkladığı rakam gayet iyi, tonu iki yüz otuz beş lira. Şeker oranları iyi çıkmadığı için pancar fiyatı düşük paralara gidiyor. Rakamları aşağı yukarı yüz elli, yüz otuz arası olunca üreticisini mutlu eden fiyatlar olamıyor. Üreticinin bu şartlarda ekim yapacağını sanmıyorum.”

Çiftçinin malına önem vermesi gerektiğini kaydeden Uzdilli sözlerini şöyle sonlandırdı; “Devlet veya alıcı firma kim olursa malına sahip çıkmalı, şeker oranını yükseltmek için malımızı ne yapmamız gerekiyor, açığımız eksiğimiz olup olmaması ile bizi bilgilendirmeleri gerekli. Keşan’ da bu yıl beş yüz elli, altı yüz dönüm civarı pancar ekimi oldu. Bize yol göstermeleri gerekli, yol göstermezlerse bu iş bana göre sonlanacak. Vatandaş varsa kendi imkânları ile ekecek.”