Keşan Belediyesi’nin çevre duyarlılığına yönelik hazırladığı projelerden olan ve çöplük diye tabir edilen vahşi depolama sahasının rehabilitasyonunun ihalesini alan ÇEVKA İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile sözleşme dün imzalandı.

Saat 14.00’te başlayan ve Keşan Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda  gerçekleştirilen imza törenine Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, Belediye Meclis üyeleri,  mahalle muhtarları ve ihaleyi kazanan ÇEVKA İnşaat’ın Sahibi ve Genel Müdürü Bekir Alyüz katıldı.

İmza töreninde ilk olarak Keşan Belediye Başkanı Özcan konuştu ve günün Keşan Belediyesi’nin en mutlu günlerinden biri olduğunu söyledi.

ÖZCAN: DÜNYA BAŞIMA YIKILMIŞTI

Yaklaşık 10 yıldan bu yana Keşan’ın altyapı ve çevre problemlerini gidermeye çalıştıklarının altını çizen Özcan, “10 yılda çok şeyler başardık. 2006-2008 arasında 180 kilometre kanalizasyon şebekesi işini yaptık, akabinde katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisine yöneldik. Daha sonra başladığımız yağmur suyu kanal projesi de 15 Ekim 2014 itibarı ile bitti. Ufak tefek bazı rötuşları biz belediye olarak yapacağız. Atık Su Arıtma Tesislerimiz yılsonunda veya yeni yılın başında devreye girecek. 2004 yılında ilk başkan olduğumda mevcut vahşi depolama alanını gördüm ve dünyam başıma yıkıldı. Orada tam bir çevre katliamı vardı. Allah’a şükür bu günlere geldik. Katı atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nin inşasına başladığımız gün mevcut vahşi depolama alanının ıslah çalışmalarına başladık. 2009 yılında projemizi hazırlattık, 2013’ün sonunda Çevre Bakanlığı’na projemizin yatırım programına alınması için başvuruda bulunduk. Revizyonunu da yaptık. Olaylar öyle bir gelişti ki biz katı atık tesisi çalışmaya başladığı gün ıslaha başlamayı planlamıştık. Ama bu yıl vahşi depolama alanında metan gazı yangınlarımız çok ciddi artmaya başladı. Şehrin güneydoğu kısmı duman ve koku içinde kaldı. Bazıları belediyeyi duyarsızlıkla suçladı ama alınmıyorum çünkü bu bizim görevimiz. İl Çevre Müdürlüğü’nden durum hakkında aciliyet raporu tutturduk ve geçen hafta itibarı projemizin ihalesi tamamlandı.” dedi.

BÖLGEMİZE HAYIRLI OLSUN

Rehabilitasyon ihalesini ÇEVKA İnşaat’ın aldığını, ÇEVKA İnşaat’ın aynı zamanda GÜNEKAB’ın Paşayiğit’teki Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Sahasını da inşa eden firma olduğunu aktaran Mehmet Özcan, “Firmanın daha önce yaptığı rehabilitasyon işlerini gördüm ve beğendim. Gerçekten tertemiz ve harika yerler olmuş. İhaleye en düşük teklif verip aldıkları için tebrik ve teşekkür ediyorum.  Bu iş hem kendilerine hem de bölgemize hayırlı olsun. GÜNEKAB’ta yaptıkları işten çok memnunum. Firmanın ihtisas alanları; katı atık tesisleri ile vahşi depolama alanlarının ıslahı. Sadece yurt içinde değil yurtdışında da bizim işimizden daha büyük işlere imza atmış ve başarıyla çıkmış bir firma kendileri.” şeklinde konuştu.

Özcan, Keşan’ın doğu istikametine doğru gelişmesini öngördüklerini, kısa zaman sonra imar plan revizyonlarının da tamamlanacağını, söz konusu bölgeyi atık anlamında ıslah etmeden olduğu haliyle bırakamayacaklarını belirterek, şunları söyledi: “Vahşi depolama alanı ile gelişmiş ters bir durum yaratacaktı. Keşanlılar merak etmesin bu projenin bitiminde bölgede yeşil bir tepe olacak sadece. Koku ve duman olmayacak. Hem çevre rezaletinin önüne geçeceğiz hem de doğuya doğru gelişmenin önünü açacağız. Projemiz 4 milyon 300 bin TL’lik bir proje. İhalenin bitiş süresi 12 ay. Hava koşulları eğer müsaade ederse vahşi depolama alanında yılbaşına kadar duman kalmayacak. Gaz kontrollü şekilde yakılacak. Projemizle söz konusu alanın düzenlemesi yapıldıktan sonra membranla kaplanacak. Membranın üzerine 1 metre kalınlığında toprak dökülecek. 25-30 adet sondaj kuyusu olacak. Tek bacadan kontrollü yakma yapılacak. Bu işi bu aşamaya kadar getirdiğimiz için belediye başkanınız olarak benim en mutlu günlerimden biri. Hepimize hayırlı olsun.”

BÖLGEDE BİR İLK

Vahşi depolama alanının ıslahını yapan nadir belediyelerden birinin Keşan Belediyesi olduğuna vurgu yapan Mehmet Özcan, sözlerinin sonunda şunları söyledi: “Bu rehabilatasyon bölgede bir ilk.  Projemizle çocuklarımıza temiz bir çevre bırakmayı amaçlıyoruz.”

ALYÜZ: İŞ BİTİRİCİ BİR BELEDİYE BAŞKANINIZ VAR

Özcan’ın ardından söz alan ÇEVKA İnşaat’ın Sahibi ve Genel Müdürü Bekir Alyüz, firmasının alanının en iyi firması olduğunu aktararak başladığı konuşmasında şunları dile getirdi: “Ülkemizin ve dünyanın birçok yerinde iş yapıyoruz ama Keşan’ın Belediye Başkanı Mehmet Özcan gibi; üretken, çalışkan, tuttuğunu koparan bir belediye başkanı görmedim. Katı Atık Tesisiniz bitti şimdi eskisinin rehabilitasyonunu yapıyorsunuz. Türkiye’de Çanakkale hariç; onlarda AB fonları ile işini yaptı başka bu ikisini aynı anda yürütebilen bir belediye yok. Başkanımız gecesini gündüzüne katıp, yeni fikirler üretip bunları hayata geçiren bir belediye başkanı. Bana göre keşke sadece Keşan’ın değil bölgenin bölgesel belediye başkanı olsa. Eğer böyle olursa 1-2 sene içinde bölge çok güzel yerlere gelirdi.  Edirne’de bu katı atık işinde olduğu yerde sayıyor. İş bitirici bir belediye başkanınız var. Onunla ne kadar gurur duysanız azdır. CHP de böyle bir belediye başkanı olduğu için gurur duymalı. <İşleyen demir ışıldar.> diye bir söz vardır başkanımı da yaptığı işler ışıldatıyor. Çevre Bakanlığı söz konusu konularda Keşan Belediyesi’ni işin içine katmaya çalışıyor. Çünkü bu bölgenin bu işleri yapan  tek yeri olduğunu biliyor.”

PARA PUL BİR YERE KADAR

Belediye Başkanı Özcan’ın yanında olduğunu ve her zaman destekçisi olduğunu belirten Alyüz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Para pul bir yere kadar gerisi anlaşma ve uzlaşmanın yapılabildiği yerlerde çalışmak. Çalışkanlığını, üretkenliğini, akıllılığını, kararlılığını gördüğüm kişiyi her zaman desteklerim. Hasta olduğum halde Keşan’a çok değer verdiğim için geldim.”

Konuşmaların ardından Özcan ve Alyüz, sözleşmeyi imzaladı.

İmza törenine gelen ve konunun en çok ilgilendirdiği muhtarlardan Yeni Mahalle Muhtarı Şenay Bayır ile Mustafa Kemal Paşa Mahalle Muhtarı Bayram Ali Kalfalar, çevre duyarlılığı konusunda gösterdiği duyarlılık nedeniyle mahalle halkları ve Keşanlılar adına Başkan Özcan’a teşekkürlerini iletti.

İmza töreninden sonra, Özcan’ın teklifi üzerine törene katılanlar Paşayiğit’teki Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’ne giderek burada sürdürülen çalışmaların son durumu hakkında ilgililerinden bilgi aldı.