Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Keşan'a doğal gaz getirilmesi konusundaki yaptığı çalışmalar ve gerçekleşen olumlu gelişneler hakkında dün düzenlenen toplantıda bilgi verdi.

Saat 11.30 sıralarında Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Toplantı Salonu’nda başlayan toplantıya, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, KTB (Keşan Ticaret Borsası) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük siyasi parti temsilcileri, İl Genel Meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire amirleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

HELVACIOĞLU: HAVA KİRLİLİĞİNİN TEK NEDENİ KÖMÜR DEĞİL

Toplantının açış konuşmasını yapan Helvacıoğlu, Keşan’a doğalgaz gelmesini istemelerinin ana nedeninin hava kirliliği olduğunu belirterek, “Ancak hava kirliğinin tek nedeni kömür değil. Yakım teknikleri ve araçların egzozlarından da çıkan gazlarda hava kirliliğinin nedenleri arasında. Hava kirliliği de artık meşhurlarımızın arasında. Ancak ciddi bir kömür rezervimiz var ve bu da göz önünde bulundurulmalı.” dedi.

Mustafa Helvacıoğlu’nun ardından söz alan Mehmet Özcan ise Vali Şahin’in Keşan’a doğalgaz gelmesi konusunda girişimlerde bulunduğunu söyledi.

DINKIRCI: BU İŞİ ÇÖZERİZ

Daha sonra söz alan Kaymakam Bekir Dınkırcı, daha önce benzer toplantıları yaptıklarının altını çizerek, “Keşan’ın geleceğinde insan ve çevre sağlığı başta olmak üzere, kurulmasını istediğimiz organize sanayi bölgesine yatırımcı gelmesini istiyorsak bir birimize destek olmalıyız. İlçemize doğalgaz gelmesi için burada herkes elini biraz taşın altına koyduğunda bu işi çözeriz. Doğalgaz kullanan yakınlarımızdan konuyla ilgili olarak tecrübelerini Keşan’da konuşalım.” şeklinde konuştu.

VALİ ŞAHİN: KENDİMİZE ACIMIYORSAK ÇOCUKLARIMIZA ACIYALIM

Bekir Dınkırcı’nın ardından sözü Edirne Valisi Dursun Ali Şahin aldı.

Edirne’de göreve başladığı günden buyana Keşan’a doğalgaz gelmesi konusunda 4 toplantı yaptıklarını ifade eden Şahin, şöyle konuştu: “Çevre konusunda Keşan, merkeze ve çevre ilçelere göre çok iyi durumda. Arıtma tesisleri Kasım ayında faaliyete geçecek. Düzenli çöp depolanması konusunda da belediyenin çalışmaları var. Merkezde hala kanalizasyon ile ilgili sorunlar var. Ancak Keşan’daki en önemli sıkıntı hava kirliliği. İnsan hava olmadan ancak 3 dakika yaşayabilir. Kendimize acımıyorsak çocuklarımıza acıyalım. Bölgemizde 45’in üzerinde maden ocağı var. Bu ocakların ilk müşterileri burası. Valilik olarak bölgede çıkarılan kömürler ile ilgili önlemleri alacağız. 2500-3000 kalori değerinde kömürleri bu yıl yaktırmacağız”

300 İLÇE ABONELİK ÜCRETİ YATIRMIŞ BEKLİYOR

Keşan’a doğalgaz gelmesi konusunda bazı görüşmelerde bulunduğunun altını çizen Dursun Ali Şahin, “BOTAŞ Genel Müdürü ile görüştük. Ellerinde 2 tane Bakanlar Kurulu kararı var. Elektrik abone sayısının %60’ına ulaşmadan doğalgaz gelmesinin mümkün olamayacağı ifade edildi. Keşan gibi çok yerin olduğu söylendi. 300 ilçe abonelik ücretini yatırmış ve bekliyor. Türkiye’de doğalgaz konusunda son yıllarda devrim yapıyorlar. Doğalgaz kullanım ücreti fazla gözükebilir. Ancak yıllık kullanım bazında baktığımızda bu ücret gayet uygun. Mutfak kullanımında aylık 10-15 TL gibi küçük bir ücret çıkıyor. Bir mutfakta ayda 1-1,5 tüp kullanılıyor. Temiz bir yakıt. Bu temiz yakıtı evimizde neden kullanmayalım?”

YÜZDE 60 ABONE ŞARTINI 15’E İNDİRDİK

Keşan’a doğalgaz gelmesi konusundaki görüşmelerini tamamladığını dile getiren Şahin, “Keşan’da 29 bin 300 elektrik abonesi var. Bunların 3 bin 500’ü ticarethane. Mesken olarak abone sayısı 26 bin. Bu sayının %60’ı 18 bine tekabül ediyor. Bu 18 bin abonenin Ziraat Bankası’na giderek İl Özel İdaresi hesabına 335 TL doğalgaz bağlantı bedelini yatırması gerekiyor. Ancak biz bu %60 abone oranını %15’e indirdik. Zorlu Gurubu ‘BOTAŞ Gurubu doğalgazı Keşan’ın girişine getirinceye kadar biz belediye müsaade ettiği sürece Keşan’ın tüm sokaklarına doğalgazı döşeriz’ dedi. Bunun üzerine BOTAŞ ile görüştük. EPDK (Enerji Piyasası Denetleme Kurulu) Başkanı ve Bakan Beyle görüşmemiz neticesinde %60 sayısını %15’e çektik. Bu işlemlerin 9 ay içerisinde gerçekleşmesi lazım. %15 yani 4 bin 300 kişi doğalgaz bağlantı bedelini Kasım ayına kadar yatırmalı. Biz bu zaman diliminde %15 abone sayısına ulaşacağız. Ziraat Bankası’nda hesabımız açıldı. Gerekirse kapı kapı dolaşarak bu işi başaracağız. Bu konuda geç kaldık ama şuanda gerçekleştirebilirsek bizim için kardır. Keşan’ın güzelliği inşallah doğalgaza da yansıyacak. Benim hedefim önümüzdeki yılın kasım ve aralık aylarında doğalgazın yanması. Ama belki öbür seneye sarkacaktır. Ama bu sene göreceksiniz çok sıkı önlemler alacağız” diye konuştu.

AZİM OLURSA HERŞEY OLUR

Keşan’daki araç sayısının 20 bin civarında olduğunu ancak hava kirliliğinin ana etkeninin kömür olduğunu söyleyen Dursun Ali Şahin, “Belediye Başkanlığı, Kaymakamlı, Borsa ve Ticaret Odası bir sacayağını teşekkül ettiğinde bu iş olur. Azim olursa her şey olur. Bu ilden ayrılmadan Keşan’da bir evde doğalgazı yakacağız. Bugünden itibaren bu işe başlayacağız. Eğer gidişat yavaşsa yeniden toplanacağız. Gerekirse mahalle mahalle gezeceğiz. Arkadaşlarımız mahallelerde ev-ev dolaşacak. Keşan bizim için vilayet değerinde. Buraya önem vermemiz lazım. Kamu dairelerine doğalgaz bağlanması için yazı yazılacak ve ödenek istenecek. Devlet üstüne düşeni yapacak ve vatandaş devleti örnek alacak. Keşan’da kişi başına düşen milli geliri 13-14 bin TL civarında. Ülke genelinde 10 bin 700 TL. Yani Türkiye ortalamasının üzerinde. Ülke genelindeki doğalgaz seferberliğinde Keşan da yerini alacak. Bu işe artık bir nokta koymamız lazım. Bir işin tamamlanması için talep etmek yetmez. Takip edeceğiz. Bunu yapmazsak doğalgazın gelmesi mümkün değil” dedi.

Vali Şahin’in konuşmasının ardından katılımcılara söz verildi.

ERKAN: ABONE ÜCRETİNİ İKİ TAKSİTTE YATIRALIM

İlk olarak Keşan Madeni Eşya ve Demirciler Odası Başkanı Hüseyin Erkan, söz aldı.

Erkan, şunları söyledi: “Önümüzdeki günlerde okullar açılacak. Üniversite öğrencisi okutacak aileler var. Doğalgaz bağlantı bedelini 2 taksitte ödeyelim.”

Bunun üzerine söz alan Dursun Ali Şahin, konuyla ilgili olarak bankaya talimat vereceklerini kaydederek, “İlk taksit 150 TL olabilir. Bu ay gerçekten masraf ayı. Bu nedenle bankaya talimat vereceğim. İkinci taksit 185 TL olacak. Ekim ve Kasım ayında bedeller yatırılacak. Kasım ayı katılım bedeli için son tarih.”

Daha sonra konuşan Bekir Dınkırcı, şuanda ilgili bankada açılmış bir hesap numarasının bulunduğunu, daha önceki dönemde bağlantı bedelini yatırmış 75 kişinin ödemelerinin hesapta durduğunu söyledi.

BAŞKAN ÖZCAN: 4 BİN 300 RAKAMINI YAKALARIZ

Bekir Dınkırcı’nın ardından söz alan Mehmet Özcan, doğalgaz gemlisi için belirlenen %15’lik oranın çok uygun olduğunun altını çizerek, “Önceden 16 bin olarak belirlenen rakam ulaşılabilecek bir rakam değildi. Ancak 4 bin 300 rakamını yakalarız diye düşünüyorum. Hep beraber bir gayrette bulunalım. Bu işi takip edelim. 2 taksit olması da çok makul.” dedi.

Toplantıda son alarak söz alan AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Mercan ise, parti üyelerine konuyla ilgili olarak SMS gön