HABER MERKEZİ

15 Mart 2019 tarihli aldıkları kararla Valilik, suç ve suçluyla mücadelede caydırıcı etkisi, suç oluştuktan sonra ise faillerin tespiti ve delillendirilebilmesi açısından güvenlik kameralarının büyük bir öneme sahip olması nedeniyle güvenlik kameralarının takılmasının amaçladığını açıkladı. Ayrıca insan gözünün atlayabileceği bir detay, güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kayıt altına alındığı ve bu yüzden güvenlik kameralarının suçlunun belirlenmesindeki öneminin yanında, suçun oluşmasını engelleyici etkisinin de mevcut olduğunun amaçlandığı kaydedildi.

İL GENELİNİ KAPSIYOR

Edirne Valiliğince uygulamaya konulan bu karar, Edirne il merkezi, ilçeleri, belde ve köylerinde, başta karayolları üzerindeki tesisler olmak üzere, halkın yoğun olarak bulunduğu alış veriş merkezleri, dinlenme tesisleri, akaryakıt istasyonları, pasajlar ve iş hanları, büyük marketler, tüm konaklama tesisleri, özel okullar, etüt merkezleri, kuyumcular, döviz büroları, sanayi siteleri, cafeler, internet cafeler, alkollü içki satışı ve sunumu yapan işletmeler, büfeler, kahvehane ve kıraathaneler, eğlence mekanları, turizm işletme belgeli tesisler, eczaneler, fabrikalar, konut siteleri/apartmanlar ve toplu konut alanları, düğün salonları, spor tesisleri, gündüz bakım evleri ve kreşleri kapsayacak.

Yukarıda adı geçen iş yerlerine ilk ruhsat başvurusunda güvenlik kamerası takılması hususu ruhsat verme aşamasında aranacak. Halen faaliyette bulunan işyerlerinden güvenlik kamerası bulunmayanlar, kararın kendilerine tebliğinden itibaren 3 ay içerisinde aşağıda belirtilen özellikte güvenlik kamerası takmakla yükümlüdür.

EN AZ 30 GÜN KAYIT YAPMA ZORUNLULUĞU OLACAK

Valilik, kameraların kullanımı ve görüntülerin saklanma süre ve koşulları hakkında ise şu koşulların olmasını istedi:

A.İç ve dış mekanlarda bulunan kameraların görüş alanı işyerinin tamamını kapsamalı ve 7 gün 24 saat kesintisiz kayıt yapabilmelidir.

B. Kamera görüntü kayıtları en az (30) gün süreyle saklanabilir olmalıdır.

C. Cihazda arşiv görüntülerine tarih ve saat girilerek kolayca ulaşılabilmeli, gerekli olduğunda güvenlik kuvvetlerinin kullanımına sunulmalıdır.

Ç. Güvenlik kameraları karanlık ortamlarda da net kayıt yapabilme, yüz ve eşkal belirlemeye yardımcı olacak şekilde yerleştirilmelidir.

D. Kayıt cihazları yüksek çözünürlüklü, gündüz ve gece kayıt yapabilme özellikli ve USB bellek girişli olmalıdır.

E. Elektrik kesintilerine karşı, yedek enerji kaynakları ile desteklenmelidir.

F. Darbe ve sabotajlara karşı gerekli koruma tedbirleri alınmalıdır.

G. Güvenlik kameraları ve kayıt cihazları periyodik bakımları yaptırılarak, devamlı surette çalışır vaziyette bulundurulmalı, arızalı olanların ivedilikle onarımı yaptırılarak çalışır halde bulundurulması gerekmektedir.

KABAHATLER KANUNU UYGULANACAK

Valilik, yapılacak kontrollerde güvenlik kameralarının belirtilen sürede kurulmaması veya çalışır halde olmaması veya genelge hükümlerine aykırı davranılması durumlarında, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu 32. Maddesi uygulayacak.