2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı’nda okullarda serbest kıyafet uygulaması kararının okul aile birliklerine bırakılması, okul kıyafeti satan esnafın da harekete geçmesine neden oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, “Öğrenciler tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Ancak bir sınıfta %51’den fazla öğrencinin isteği üzerine okul forması giyilebilir.”  şeklindeki açıklaması üzerine, konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz, Keşan’da okul kıyafeti satan esnaf, velilerin genellikle standart okul kıyafetinden yana olduğunu söyledi.

HASAN GÜNAYDIN: OKUL AİLE BİRLİKLERİYLE İRTİBAT HALİNDEYİZ


Keşan’da okul kıyafeti satan Yavuz Giyim Sahibi Hasan Günaydın, okul aile birlikleriyle sürekli irtibat halinde olduklarını, konuyla ilgili olarak okullarda anket yapıldığını, velilerinse genellikle standart okul formasından yana olduğu söyledi. Günaydın, şöyle dedi: “Şu an için biz okul aile birlikleriyle konuşma halindeyiz. Ortaokul öğrencileri genellikle okul formasını tercih etmiş. Onların % 51’i üniformadan yanalar. Lise öğrencilerine yapılan ankette ise çoğu serbest kıyafeti tercih etmiş. Okul forması konusunda veliler de zorlamıyorlar. Eğer bütün okullarda serbest kıyafete geçilirse bütün mallarımız elimizde kalacak. İlk ve ortaokul öğrencilerine yönelik satışlarımıza başlamış bulunmaktayız. Onların satışını düzenli olarak yapıyoruz. Liselerde ise bekleme konumundayız.”

GÜLDEN KILIÇ: FORMA TALEBİNDE BULUNUP KENDİMİ RİSKE DE ATAMAM


Sultan Mağazası Sahibi Gülden Kılıç da velilerin okul formasından yana olduğunu belirterek şöyle dedi: “Bana göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu duruma karışması bile hata oldu. Geçen yıl bir genelgeyle okul kıyafetleri yönetmeliğini değiştirdiler. Şimdi söylediklerinden geri de dönemiyorlar. Bir okul müdürü bir lise öğrencisine, dediğinde o öğrenci serbest gider. Veliler formanın devam etmesini istiyorlar. Normalde ben bu dönemde yanıma birçok eleman alıyor, malımı da hazır ediyordum ama şimdi bunları yapmadım. Bazı okullar gelip bizden forma isteyecekler. Ben hazırlığımı yapmadım. Forma yok. Forma talebinde bulunup kendimi riske de atamam.”