mersin escort

Veteriner hekim Atıcı, kurbanlıkta dikkat edilmesi gerekenlere değindi

Veteriner Hekim Süleyman Atıcı, kurban kesiminde hem dini, hem sağlık şartlarının yerine getirilmesinin önemli olduğunu belirterek, vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.

Veteriner hekim Atıcı, kurbanlıkta dikkat edilmesi gerekenlere değindi

Veteriner Hekim Süleyman Atıcı, kurban kesiminde hem dini, hem sağlık şartlarının yerine getirilmesinin önemli olduğunu belirterek, vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.

18 Ağustos 2018 Cumartesi 10:37
128 Okunma
Veteriner hekim Atıcı, kurbanlıkta dikkat edilmesi gerekenlere değindi

NAZAN KAPLAN

Atıcı, kurban kesiminin temiz ve hijyenik koşullarda gerçekleştirilmesini isteyerek, çevre kirliliğine yol açacak davranışlardan uzak durulmasını istedi.

Veteriner Hekim Süleyman Atıcı, kurban bayramının huzurlu ve güvenli şekilde geçirilmesinin, herkesin üzerine düşen sorumluğu yerine getirmesine bağlı olduğunu söyledi.

KESİLECEK HAYVANIN SAĞLIKLI OLMASI VE GEBE OLMAMASINA DİKKAT EDİLMELİ

Atıcı, açıklamasında kurban edilecek hayvanların özelliklerine de değindi. Küçükbaş hayvanlarda bir yaş, büyükbaş hayvanlarda 2 yaş şartının yerine getirilmesi gerektiğini belirten Atıcı, kurbanlıkların kulak küpeleri, pasaportları ve veteriner hekim sağlık raporunun olması gerektiğini hatırlattı. Süleyman Atıcı, şunları söyledi: “Toplu kesim yerlerinde kesim öncesi ve sonrası muayene edilerek hayvanın hastalık taşıyıp taşımadığı, riskli olup olmadığı çok rahat bir şekilde kontrol edilebilir. Kesilecek hayvanın sağlıklı olması ve gebe olmamasına dikkat edilmeli. Sağlıklı bir hayvanın dış görünüşü düzgün, tüyleri parlak, gözleri canlı olmalı, ağız-burun akıntısı ve fiziksel bir kusuru olmaması gerekir. Özelikle dişi hayvanların gebe olmaması gerekir. Herhangi bir şüphede mutlaka veteriner hekimden destek alınmalı.”

Süleyman Atıcı, kurban kesiminde çevre kirliliği oluşturulmaması, etlerin saklanması ve tüketimi konusunda da bilgiler aktardı. Kurban kesiminde kan, sakatat, deri, hayvansal atıklar ve benzeri hayvansal ürünlerin gelişi güzel atılmaması gerektiğini vurgulayan Atıcı, çevre ve toplum sağlığının korunması için vatandaşların atıkları, sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu torbalara koyarak bertaraf edilmek üzere belediye görevlilerine vermekle sorumlu olduklarını ifade etti.

DERİN DONDURUCUDA 6-12 AY SAKLANABİLİR

Kurbanlık hayvana kesim sırasında eziyet edilmemesinin hem vicdani açıdan hem etin kalitesi açısından önemli olduğunu anlatan Süleyman Atıcı, sözlerini şöyle noktaladı: “Etler sıcak sıcak dolaba konulmamalıdır. Serin bir yerde bir kaç saat bekletildikten sonra dolaba aktarılmalıdır. Etin normal buzdolabı koşullarında(4 derece)  saklanma süresi en fazla beş gündür. Derin dondurucuda ise 6-12 ay saklanabilir. Saklama koşullarına uyulması, bakteri ve parazit hastalıklarının önlenmesi açısından önem taşıyor”

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol