Karaman, pazarlarda besicilerin sosyal ihtiyaçları açısından da donanım ve denetim konularında mağduriyetler yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti.
Olcay Karaman, besicilerin, kurbanlıklarını özellikle büyük şehirlere götürme konusunda hazırlıklarını yoğunlaştırdıklarını bildirdi.
TAHMİNİ FİYATLAR BELİRLENİP AÇIKLANACAK
Türkiye’de kurbanlık hayvan satışlarının illere ve bölgelere göre farklılık gösterdiğini, kimi yerlerde canlı kilogram ve et fiyatı üzerinden, kimi yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık yöntemiyle satış yapıldığını belirten Karaman, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da hayvanlar pazarlara indirilmeden önce, iller bazında tahmini fiyatlar derlenip, kamuoyuna duyuruyor. Vatandaşlarımız hayvan almadan önce bilgilendirileceklerdir. Kurbanlıkları büyük şehirlerde belediyelerin belirlediği yerlerde satmak isteyen üreticiler, satış süresince hayvanlarını bulunduracakları yerlere kira bedelleri ödemektedirler. Bu da kurbanlık maliyetini arttırıyor.” dedi.
VEKALETLE KURBAN KESTİREN VATANDAŞLARIMIZ MAĞDUR EDİLMEMELİ
Kurbanlık pazarlarında denetimin çok önemli olduğunu kaydeden Karaman, şunları kaydetti:
“Yetkili kurumlarca denetimler sıklaştırılmalı, sanal kesime geçit verilmemelidir. Kurban Bayramı döneminde birçok dernek ve vakıf, hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın verdiği vekaletle onlar adına kurban kesmek için faaliyet içine girmektedir. Bilindiği üzere, geçtiğimiz yıllarda yaşanan bazı olumsuzluklar birçok vatandaşımızın mağdur olmasına yol açmıştır. Dernek ve vakıflara yatırılan paraların kurban kesiminde kullanılması ve bunların iyi bir şekilde denetlenmesi çok önemlidir. Aksi takdirde hem halkımızın hem de üreticilerimizin mağduriyetine neden olunabilecektir. Vekaleten kurban kesmeyi taahhüt eden bu kuruluşların, bu dönemde ne kadar hayvanı nereden aldığının, hangi şartlarda ve nerelerde ne kadar kurbanlık kestiğinin, vekaleti veren kurban sahibinin vekaletinin yerine getirilip getirilmediğinin yetkili kurumlar tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmesi, hem hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın, hem de üreticilerimizin mağdur olmasını önleyecektir.”
KURBANLIK HAYVAN İLK ÖNCE SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLMELİ
Kurbanlıkların gerek sağlık, gerekse kurbanlık vasfı yönünden sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini dile getiren Karaman, “Bilindiği üzere hayvan pazarlarında kamu kuruluşlarınca hayvanlar sağlık kontrolünden geçirilmektedirler. Bu kontrollerin yanı sıra hayvanların yaş uygunluğu, gebe olup olmadığı gibi vasıflar yönünden yapılan kontrollerde de titiz davranılması gerekmektedir. Böylece halkımıza gönül rahatlığıyla kurbanlığını seçme imkanı getirilecek ve mağduriyeti önlenecektir.” şeklinde konuştu.
KEŞAN’DA DANANIN BASKÜLÜ 12.5 LİRA