Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Hekim Dr. Olcay Karaman, dün yaptığı açıklamada,  Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla kurban üreticileri açısından hareketli günlerin başladığını kaydetti.

Karaman, pazarlarda besicilerin sosyal ihtiyaçları açısından da donanım ve denetim konularında mağduriyetler yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti.
Olcay Karaman, besicilerin, kurbanlıklarını özellikle büyük şehirlere götürme konusunda hazırlıklarını yoğunlaştırdıklarını bildirdi.

TAHMİNİ FİYATLAR BELİRLENİP AÇIKLANACAK

Türkiye’de kurbanlık hayvan satışlarının illere ve bölgelere göre farklılık gösterdiğini, kimi yerlerde canlı kilogram ve et fiyatı üzerinden, kimi yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık yöntemiyle satış yapıldığını belirten Karaman, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da hayvanlar pazarlara indirilmeden önce, iller bazında tahmini fiyatlar derlenip, kamuoyuna duyuruyor. Vatandaşlarımız hayvan almadan önce bilgilendirileceklerdir. Kurbanlıkları büyük şehirlerde belediyelerin belirlediği yerlerde satmak isteyen üreticiler, satış süresince hayvanlarını bulunduracakları yerlere kira bedelleri ödemektedirler. Bu da kurbanlık maliyetini arttırıyor.” dedi.

VEKALETLE KURBAN KESTİREN VATANDAŞLARIMIZ MAĞDUR EDİLMEMELİ

Kurbanlık pazarlarında denetimin çok önemli olduğunu kaydeden Karaman, şunları kaydetti:
Yetkili kurumlarca denetimler sıklaştırılmalı, sanal kesime geçit verilmemelidir. Kurban Bayramı döneminde birçok dernek ve vakıf, hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın verdiği vekaletle onlar adına kurban kesmek için faaliyet içine girmektedir. Bilindiği üzere, geçtiğimiz yıllarda yaşanan bazı olumsuzluklar birçok vatandaşımızın mağdur olmasına yol açmıştır. Dernek ve vakıflara yatırılan paraların kurban kesiminde kullanılması ve bunların iyi bir şekilde denetlenmesi çok önemlidir. Aksi takdirde hem halkımızın hem de üreticilerimizin mağduriyetine neden olunabilecektir. Vekaleten kurban kesmeyi taahhüt eden bu kuruluşların, bu dönemde ne kadar hayvanı nereden aldığının, hangi şartlarda ve nerelerde ne kadar kurbanlık kestiğinin, vekaleti veren kurban sahibinin vekaletinin yerine getirilip getirilmediğinin yetkili kurumlar tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmesi, hem hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın, hem de üreticilerimizin mağdur olmasını önleyecektir.”

KURBANLIK HAYVAN İLK ÖNCE SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLMELİ
Kurbanlıkların gerek sağlık, gerekse kurbanlık vasfı yönünden sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini dile getiren Karaman, “Bilindiği üzere hayvan pazarlarında kamu kuruluşlarınca hayvanlar sağlık kontrolünden geçirilmektedirler. Bu kontrollerin yanı sıra hayvanların yaş uygunluğu, gebe olup olmadığı gibi vasıflar yönünden yapılan kontrollerde de titiz davranılması gerekmektedir. Böylece halkımıza gönül rahatlığıyla kurbanlığını seçme imkanı getirilecek ve mağduriyeti önlenecektir.” şeklinde konuştu.

KEŞAN’DA DANANIN BASKÜLÜ 12.5 LİRA

Keşan’daki kurban fiyatlarının geçtiğimiz günlerde açıklandığını hatırlatan Olcay Karaman, sözlerini şöyle tamamladı: Baskül fiyatı; dana 12,5 TL, düve 12 TL, inek ise 10 TL olarak belirlendi. Kurbanlık hayvanların seçiminde özen gösterilmesi gereken konular var. Bunların başında hayvanın dış görünüşünde her hangi bir problemin ve herhangi bir hastalık belirtisi bulunmaması geliyor. Büyükbaşta 2 yaşını doldurmuş olması, küçükbaşta ise 6 aylık veya annesinin boyunun 4’te 3’üne yaklaşması gerekiyor. Kurban alırken bu tür konulara dikkat edilmesi gerekiyor. Kesim şartları ve hijyen konusu da büyük bir önem arz ediyor. Amatör insanların bu işi yapmaması gerekiyor. Özellikle kesim sırasında amatör kişiler kendilerine zarar veriyor. Her kurban bayramında 10’larca vatandaşımız kesik şikayeti ile acilde soluğu alıyor. Artık bu manzaradan vazgeçilmeli. Profesyonel insanların bu işi yapması gerekiyor. Bölgemizde de çok ciddi bir şekilde çalışan mezbaha işletmemiz var. Oradan kesim hizmetinin alınması çok daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca kurbanlıkların kesilmesinden sonra etin sağlıklı ve lezzetli olabilmesi için buzdolabında en az 24 saat bekletilmesi gerekir. Genelde ilk gün sakatatların pişirilerek yenmesi, 24 saatin geçmesinin ardından da etinin yenmesi hem kaliteyi hem de lezzeti arttıracaktır. Bir de kurbanlık kesimi sırasında çocukların psikolojisi de düşünülmeli.”