“Onların da insanlarla beraber yaşamaya hakları var”

Keşan Belediyesi Geçici Hayvan Barınağı Sorumlusu Veteriner Hekim Hasan Nural, dün yaptığı açıklamada, sokak hayvanları ile beraber yaşamak zorunda olduğumuzu belirterek, vatandaşlardan bu konuda duyarlı olmalarını beklediğini kaydetti.

Keşan Belediyesinin sokak hayvanları ile ilgili olarak 5199 Sayılı Kanun gereği gerekli sorumlulukları yerine getirdiğini ifade eden Hasan Nural, “Sokakta yaşayan sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması, tedavileri, alındığı yere bırakılması kanuni bir zorunluluktur. Bu kanunla belirtilmiş görevlerin hepsini yerine getirmekteyiz. Kısırlaştırılmaları, tedavileri ve aşıları yapılan sokak hayvanları kulaklarına küpe takılarak işaretleniyor. Daha sonra bu hayvanlar yaşadıkları ortama geri salınıyor. Bu hayvanların da yaşamaya hakları var. Onların da yaşam alanları sokaklar, bizlerin bulunduğu çevreler. Onların da insanlarla beraber yaşamaya hakları var. O yüzden vatandaşlarımızdan bu konuda duyarlı olmalarını rica ediyoruz. O hayvanların da yaşam haklarının olduğunun bilinmesini istiyoruz.” dedi.

DİŞİ KÖPEKLER, DİĞER KÖPEKLERİ DE ETRAFINA TOPLAYABİLİYOR

Bazı dönemlerde sokak hayvanlarının kalabalık olarak bir araya gelebileceklerini dile getiren Nural, şunları söyledi: “Kızgınlık dönemlerine girmiş dişi köpekler, diğer köpekleri de etrafına toplayabiliyor. Bu durum kısırlaştırılması yapılmış hayvanda bile hormonsal nedenlerden dolayı baş gösterebiliyor. Bir yandan da sahipli olmasına rağmen sokakta bakılan bazı köpeklerin kısırlaştırılmamaları. Kısırlaştırılmadığı takdirde köpekler bu dönemlerde bakıldıkları kulübeden ya da bahçeden kaçabiliyor. Kalabalığı oluşturan bir kısım köpekler de bunlardan oluşuyor. Bu nedenle sahipli hayvanların da kışırlaştırılmaları önemli. Bu kanunda belirtilmiş. Bu hayvanların kısırlaştırılması ve belediyenin sahipli hayvan defterine kaydedilmesi zorunlu. Hayvan sahipleri bununla ilgili yükümlülüğünü yerine getirmek zorunda.”

BİR NOKTADA SOKAK HAYVANLARI İLE BERABER YAŞAMAK ZORUNDAYIZ

Veteriner Hekim Hasan Nural, 2005 yılından bu yana 5 binin üzerinde sokak hayvanının kısırlaştırılıp aşılandığını kaydederek, “Faaliyetlerimizi hassasiyetle devam ettirmekteyiz. Bizim insanlardan ricamız sokak hayvanları için yemek artıklarını onlara ayırmaları. Biz belediye olarak su ve mama desteğinde bulunuyoruz. Özellikle mücavir alanlardaki sokak hayvanlarına haftada bir mama desteği veriyoruz. Bir noktada sokak hayvanları ile beraber yaşamak zorundayız. Vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyoruz. Unutmayalım ki onların da yaşam hakları var.” şeklinde konuştu.

HAYVAN BARINAĞI İÇİN PROJE DOSYASI BAKANLIĞA TESLİM EDİLDİ

Paşayiğit Mahallesinde, Keşan Orman İşletme Müdürlüğünden kiralanan alana yapımı düşünülen hayvan barınağı ile ilgili proje dosyasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildiğini belirten Nural, şöyle konuştu:“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili bu konuda olur bekliyoruz. ‘Olur’ geldikten sonra o alanda da inşa faaliyetleri başlayacak. En kısa sürede barınağı faaliyete geçirmek için çaba harcayacağız. Bu barınağın avantajı sokak hayvanları için doğal yaşam şartlarını sağlayacağız. Şu an geçici barınağımız olduğundan dolayı sokak hayvanlarını çok fazla gözlem altında tutamıyoruz. Ama yeni yapılacak barınakta hayvanların karantina, ameliyat sonrası tedavi gibi süreçleri rahatlıkla geçirilebilecek.”

Hasan Nural, Keşan Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’nün 1 veteriner, 2 tekniker ve personelle faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, vatandaşların 0 284 714 11 85 (Dahili 1193) No’lu telefondan müdürlüğe ulaşabileceklerini kaydetti.