Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Karanlıkdere Mevkii’ndeki TOKİ Sosyal Konutları’nda ikamet eden Satır ailesi, karaciğer hücrelerindeki fazla bakır nedeniyle 7 yıldır Wilson hastalığı ile mücadele eden çocukları 19 yaşındaki Tufan Satır’ın hastalığına çare arıyor. 5 hastanede tedavi gören ancak iyileşemeyen Tufan Satır’ın hastalığı ilerleyerek siroza dönerken, ailesi tedavisi için doktorlardan gelecek iyi bir haber bekliyor.

Üç ay önce yaşadıkları gecekondudan TOKİ tarafından Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Karanlıkdere Mevkii’nde yaptırılan sosyal konutlara yerleştirilen 37 yaşındaki Necla ile 39 yaşındaki Yılmaz Satır çiftinin 4 çocuğundan en küçüğü olan ve karaciğer hücrelerindeki fazla bakır nedeniyle Wilson hastalığına yakalanan oğulları Tufan Satır için 5 hastane gezdiklerini ancak çare bulamadıklarını belirtti.

BABA YILMAZ SATIR: HASTALIK İLERLEDİ, SİROZA ÇEVİRDİ

Baba Yılmaz Satır, oğlu Tufan Satır’a 7 yıl önce Wilson hastalığı tanısı konulduğunu ifade ederek, “Edirne, İstanbul Çapa, Haseki ve Kanuni Sultan Süleyman gibi hastanelerde tedavi gördü. Fakat 7 yılda hastalığı ilerledi. En son Tekirdağ’a götürdüm. Çocuğumun durumunun iyi olmadığını, hastalığının ilerleyerek siroza çevirdiğini ve daha da kötüye gideceğini söylediler. Çocuğumuza ne yapılabilir? Bütün beklentimiz bu. Çocuğumuzun iyi olmasını istiyoruz. Karaciğer nakli yapılabilir denildi. Şu an sirozun başlangıcıymış. Belki bir umut olabilir. İnşallah iyi olur.” dedi.

Tufan Satır’ın, her şeyi görüp, duyup algıladığını ancak hareket etmekte ve konuşmakta güçlük çektiğini söyleyen Yılmaz Satır, hastalığın daha da ilerlememesi için çare aradıklarını belirtti.

ANNE NECLA SATIR: GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE ERİYİP GİDİYOR

Anne Necla Satır ise oğlunun iyileşmesini istediğini dile getirerek, şöyle konuştu: “Gözümüzün önünde eriyip gidiyor. Biz buna çok üzülüyoruz. Sadece çocuğumuzun iyileşmesini istiyoruz.” 

WİLSON HASTALIĞI NEDİR?

Wilson hastalığı bakırın vücutta birikmesiyle görülür ve her 30 bin kişiden 1’nde rastlanan çok nadir bir kalıtsal hastalıktır. Wilson adı ilk kez hastalığı 1912 yılında tanımlayan Dr. Samuel Wilson’dan gelmektedir. Hastalığın temel nedeni olan bakır birçok besinde bulunan bir eser metalidir. Vücudumuz sağlıklı kalmak için çok az miktarda bakıra ihtiyaç duyar. Normalde vücut ihtiyaç fazlası bakırı vücuttan atar fakat Wilson hastaları bu bakırı vücuttan atamaz ve bakır özellikle karaciğer, beyin, kornea ve böbreklerde birikir. Karaciğer hücrelerindeki fazla bakır karaciğerde hasara yol açar. Beyin hücrelerine verilen zarar ise temel olarak lentiküler çekirdek denilen bir bölgede ortaya çıkar.