Eğitim Sen Keşan Temsilcilik Başkanı Rasim Yağcı, 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı’nın başlaması nedeniyle değerlendirmelerde bulundu.

“DURUM İÇ AÇICI DEĞİL”

Yeni eğitim-öğretim yılının sorunlarla başladığını belirten Yağcı, “Sorunlu bir yıl olmasını elbette dilemeyiz. Ancak bakanlık düzeyinde yapılan açıklamalara bakıldığında gayet heyecan verici ve müjde gibi sunulan haberler var. Ancak yerel düzeyde, yaşadığımız alanda yüz yüze olduğumuz sorunlara baktığımızda durumun hiç de böyle olmadığını biliyoruz. Durum iç açıcı değil, neden? Çünkü yerel eğitim-öğretim sorunları devem etmektedir. Son dakika haberi gibi halen okul tabelaları değişmektedir. Örneğin Cumhuriyet ve Anafartalar’ın tabelaları değişmiştir. Anafartalar ilkokul, Cumhuriyet ortaokul tabelasına kavuşmuştur ama ardından öğrenci transferleri, veli transferleri derken, öğretmenlerin, idarecilerin transferi gündeme geliyor. Bütün bu sürgünler varken, eğitim-öğretim yılına tüm hazırlıklar yapılmış, plan ve programlar yapılmış gibi girdiğimiz izlemi yaratılıyor. Halbuki bunlar son dakika yapılan değişikliklerdir. Bunların getirdiği kargaşa eğitim-öğretim yılına yansıyacaktır. Yine yüksek puan alan öğretmenlerimiz istedikleri yerlere atanamamıştır. Bunlar çalışan kadrolar üzerinde moral yönünden demoralize edici etkiler yapmıştır. Bir an önce bu tayinlerinin tekrar işletilmesi gerekmektedir.” dedi.

VELİ VE ÖĞRENCİLERİN ENDİŞELERİ GİDERİLMELİ

Rasim Yağcı, yeni açılan okullarda öğrenci açısından eğitim yükü azalacak okulların olacağını ifade ederek, şunları söyledi: “Yeni Mahalle’de yeni okulların açılması, ilçenin diğer mahallerindeki okullarının yükünü azaltacaktır. Bunun olumlu bir etki yaratacağını düşünüyoruz. Ancak bu okulun açılışı da eğitim-öğretim yılının içine sarkmıştır. Öğretmen kadroları belli değildir. Dolayısıyla buraya geçici kayıt yaptıran öğrenci ve veliler, sorun yaşamaktadırlar. Bu veli ve öğrencilerin de endişelerinin giderilmesi gerekmektedir.

 “OKULLARA BAZI KONULARDA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NDAN ÖDENEK AYRILMIYOR”

Okulların açılması nedeniyle iyimser dilek ve temennilerin yer aldığı açıklamaların yapılacağını dile getiren Yağcı, “Ancak eğitim gerçekleri bu açıklamalarla giderilememektedir. Bizler sık sık tekrarlanan yanlıştan doğrunun çıkmayacağını biliyoruz. Dolayısıyla, yetkililerden önlem alınmasını istiyoruz. Diğer taraftan kitapların, fotokopi makinelerinin ve diğer cihazların kullanımına ilişkin sıkıntılar vardır. Kitapların cilt ve içerik yönünden öğrenci ve eğitimcilerin beklentilerini karşılayacak düzeyde olmadığı açıklanmaktadır. Maalesef kaynak olarak sık sık eğitimciler bilgiyi sınıf ortamına getirirken fotokopi makinesi kullanmak zorunda kalıyor. Bu da yoğun bir fotokopi harcamasına ve zaman kaybına yol açıyor. Bunun için daha ucuz bir çözüm getirilmesi gerekiyor. Okullar, bu masrafları, velilerin bağışlarından gelen kaynaklarla çözme yoluna gidiyor. Okullara bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir ödenek ayrılmıyor. Bu nedenle maddi sıkıntı vardır. Siyah beyaz fotokopinin öğrenciye pedagojik açıdan uygun olmayacağın düşünüyoruz. Sendikamız, gerek eğitimcilerin, gerekse velilerin angarya yüklerden kurtulması için Milli Eğitim Bakanlığı’nın derslerle ilgili kaynakları da fasikül halinde aylık yayınlar şeklinde okullara göndermesini öneriyor. Yine bilgisayarın, internetin kullanımına yönelik denetimlerin gereksiz olduğunu düşünüyoruz. Bilgisayarlarda, teknolojideki değişiklikler nedeniyle çok atıl duruma düşmektedir. Dolayısıyla bu araç gereçlerin arızasından masrafından kaçınılırken okullarda bu demode teknoloji çöplüğüne dönüşüyor.” şeklinde konuştu.

Rasim Yağcı, son olarak 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı’nın Keşan ve tüm ülkeye hayırlı olmasını diledi.