AYGÜL KONAR

Daha önce belediye tarafından yapılan kazan dairesi kontrollerinin tekrar başlaması gerektiğini düşündüklerini dile getiren Şapçı konuşmasında; Doğalgaz kullanımının yüzde elliyi geçtiği bu günlerde hava kalitesinde gözle görülür bir iyileşme olmasına rağmen sepetteki çürük elma gibi aradan bir apartmanın yakma tekniğine uymaması koca bir mahalleyi etkisi altına alıp yaşam kalitesini bozmaktadır. Gerek yakmakta görevli kişi gerekse apartman yöneticisi gereke denetleme merkezlerinin daha dikkatli olup hep birlikte zehirlenmememize göz yummamaları gerekir. Son bir haftada hava kitlesi izleme sitesinden yapmış olduğumuz incelemelerde özellikle akşam saatlerinde hava kalitesinin yakmadan ötürü bozulduğu ve üst sınırlara geldiği görülmektedir. Bu sorunun büyümeden çözülmesi için başta apartman yöneticileri olmak üzere tüm halkımızı göreve davet ediyoruz. Daha önce belediye tarafından yapılan kazan dairesi kontrollerinin tekrar başlaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kontroller şuanda başlarsa hava kalitesi bozulmadan bazı şeylerin önüne geçeceğimizi düşünüyorum” dedi.

“BELEDİYE CEZAİ UYGULAMAYI DENETLERSE BU SORUNUN ÖNÜNE GEÇİLECEĞİNE İNANIYORUM”

Geçtiğimiz günlerde Edirne’de meydana gelen kazan patlamasına değinen Şapçı şunları kaydetti; “Belediye tarafından yapılan kazan denetimlerinin tekrardan yapılmaya başlanırsa bu gibi kazaların önüne geçileceğini umuyorum. Normal şartlarda belediyenin kömür alan kazanlardan emisyon değeri istemesi gerekir. Yakma kalitesi bozuk olan kazan daireleri bu emisyon değerine uyamayacağı için mecburi olarak doğal gaza geçmesi gerekir ya da kalitesini yükseltmek zorundadır. Kaliteyi yükseltemiyorsa belediyenin cezai yaptırımları var. Bu cezai yaptırımlarla baştan idari para cezası daha sonra kazan dairesini mühürleme gibi hakkı var. Belediye bu cezai uygulamayı denetlerse bu sorunun önüne geçileceğine inanıyorum. Geçmiş dönemlerde Makine Mühendisleri Odası ve Keşan Belediyesi işbirliği ile kazan dairelerini denetleyip almaları gerekli tedbirleri söylüyorduk. En basitinden baca temizlemelerini mecbur tutuyorduk, yakılacak olan kömürleri kontrol ediyorduk, havalandırmayı mecbur tutuyorduk.

“DOĞAL GAZ KULLANIMI YÜZDE ELLİYE ULAŞTIĞI İÇİN DENETİME GEREK DUYMADIK”

Şapçı sözlerini şöyle sonlandırdı; “Oksijen olmadan yanma gerçekleşmiyor. Yanmanın iyi olabilmesi için kaliteli bir kömür yakıp bacaların temiz olması gerekli hem de içeri yeterli hava girecek hem hava kirliliği azalacak hem de ısı miktarı fazla olacak. Şu anda denetimlerin yapıldığını sanmıyorum. Doğal gaz kullanımı yüzde elliye ulaştığı için gerek duymadık, makine mühendisleri odası olarak belediyeye de müracaat etmedik. Belediyeden de böyle bir teklif gelmedi. Apartman yöneticileri çoğu bu konuyu biliyor. Belediye tarafından basılmış broşürler var. Yakma tekniklerine uyacak, ateşin üzerine kömür değil de, kömür üzerine ateş atılarak yakacaklar ve bu sorunu çözecekler. Bunun için şu an Keşan ilçe temsilcimiz Mehmet Ali Şahin bilhassa kazan kazan dolaşıp bu teknikler hakkında bütün yakıcılara bilgi verdi. Keşan’da bütün kazan dairelerine girdik. Bunları oradaki yakıcı arkadaşlara ve yöneticilere gösterdik. Bizim söylemek istediğimiz bu konuda kim olursa olsun bu konuda kimin sorunu olursa yardımcı olacağız.”