Keşan Tüm Sivil Emekliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yalçın Akay, koalisyon görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması ve bir erken genel seçimin tekrar gündeme gelmesi üzerine yaptığı açıklamada, emekliler olarak kurdukları bütün hayallerin yıkıldığını ifade etti.

7 Haziran seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi genel başkanlarının ve milletvekili adaylarının emeklilerle ilgili olarak 2 dini bayramda 1.500’er TL verileceği ve en düşük emekli maaşının yine 1.500 TL’ye çıkarılacağı yönünde vaatleri olduğunu kaydeden Akay, “Ama gördüğünüz gibi seçime girip te 550 milletvekilini paylaşan 4 parti ülkeye ve hakına huzur getirecek bir koalisyon kuramadılar.  Bu noktada biz emekliler şu veya bu partiler suçlu, şunlar masum gibi tespitler yapmak durumunda değiliz. Çünkü biz emekliler, siyasete değil ekmeğe oynuyoruz.  Oysa 11 milyon emeklinin gönlünü çalacak girişimlerde bulunan her parti bundan kazançlı çıkacaktı. Allah aşkına biz emeklileri birazcık düşünün artık.” dedi.

KAYNAK YOK DİYE KARŞI ÇIKIYORLAR

Türkiye’de emeklilerin hiçbir zaman olması gereken yere getirilmediğini de savunan Akay, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Tüm dünyanın battı gözüyle baktığı komşumuz Yunanistan’da bir emekli hala 2.700 avronun üzerinde, yani bizim paramızla 8 bin liradan fazla emekli maaşı almaktadır.  Gördüğünüz gibi Yunanlı yetkililer dünyanın 15-20 büyük ekonomisinden biri olduklarını söylemiyorlar. Bizim yetkililerimiz ise hep ve sürekli “dünyanın yirmi büyük ekonomisi arasında olduğumuzu” söylüyorlar.  Ne var ki emekli maaşlarına “emekliye rahat nefes aldıracak 3-5 puanlık bir zam yapmayı” hiç düşünmüyorlar. Emeklilerin istemlerine tercüman olmak isteyen bazı milletvekili ve parti genel başkanlarının emekliye vaat ettikleri ikramiye zamlar ise “kaynak yok” nereden bulacakta yapacaksınız diye karşı çıkıyorlar.”

KAYMAK BULMAK ÜLKEYİ YÖNETENLERİN İŞİ

Ekonomik kaynak yaratmanın ülkeyi yönetenlerin görevi olduğunu da söyleyen Akay, “Bazı durum ve zamanlarda herhangi bir neden ile ekonomik kaynak yaratmak o ülkeyi yönetenlerin görevidir. Bir ülkeyi yönetenler sadece ve her şeye her gün zam yapmayı değil, gerektiğinde gerekli kaynakları yaratmayı da bilmek ve onlardan medet uman milyonlarca vatandaşı rahatlatmayı da düşünmek durumundadırlar. Ekonomi eğitimi almış her birey bunu biraz bilir”

ALLAH AŞKINA BİZİ BİRAZCIK OLSUN DÜŞÜNÜN

Ülkeyi yönetenlerin maliye ve ekonomiyi bir bilim olarak ele almaları halinde “kaynak” sorununu hemen çözebileceklerini de ifade eden Akay, soruna verdiği şu örnekle çözüm yolu gösterdi: “Örneğin paraya ihtiyaç vardı ve hemen paralı askerlik gündeme getirildi ve oradan devletin kasasına para girdi.  Yani belli bir amaca yönelik kaynak yaratılmış oldu.  Mesela ben de bir öneri getireyim, Bugünkü askerlik ve askerile bundan 30-40-50 sene önceki askerlik aynı mı? Tabi ki hayır,  dünya ve teknolojiler çok çabuk ve sürekli değişkenlik arz ediyor.  Bu durumda örneğin bana göre şu anki askerlik süresi de 10 gün kısaltılırsa işte buradan emekliler için bir kaynak yaratılmış olur. Ey ülkemin yöneticileri Allah aşkına biz emeklileri birazcık düşünün artık. Bizlere vereceğiniz zam veya ikramiye, inanın cebimize bile girmeden piyasaya inecek ve piyasa ekonomisi canlanacaktır.  Bu da devletin hazinesine KDV, ÖTV, Gelir Vergisi, Kurumlar Vregisi, araç vergisi ve bunlar gibi vergilerle geri dönecektir.  Yani Hazineye vergiler nedeniyle para akışı olacaktır.  Biz emekliler yıllar yılı bu ülkenin Maliyesi ile SGK’na  vergiler ve pirimler yatırdık, vasıtalı ve vasıtasız vergiler ödedik.  Bir anlamda ülkemiz bizim bu yıllarca ödediğimiz pirim ve vergilerimizle bu düzeye gelmiştir. Lütfen biz emeklileri artık anlamaya çalışın. Sizden istediğimiz “at ile deve “ değil, cebimize çay parası, sofraya ekmek parasıdır.  Merak ediyoruz; acaba sizin maaşlarınız bizim emekli maaşlarımız kadar olsaydı o zaman ne yapardınız?  Muhtemelen bizim şu an yapıyor olduğumuzu yapıyor olurdunuz. Her şeye rağmen bir gün bizi, çok geçmeden hatırlayacağınız konusundaki umutlarımızı saklı tutmak istiyoruz.”