Keşan Tüm Sivil Emekliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yalçın Akay, dün yaptığı yaptığı açıklamada, Türkiye’deki emeklilerin durumu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun 72 yaş emeklilikle ilgili yaptığı açıklamalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Açıklamasına, “Emekliye verilen hakların yeterli olduğuna inanmıyorum.” diyerek, başlayan Akay, şunları söyledi: “Türkiye’de, emeklilerin ekonomik şartları ve diğer haklar konusunda, kötü durumdayız. Örnek vermek gerekirse; komşumuz olan Yunanistan’da emekliye verilen maaş 8 bin-9 bin lira arasında değişmektedir. Ama Türkiye’ye geldiğimizde, emeklilerin maaş durumu bin 200-bin 500 lira arasında değişmektedir. Primini fazla yatırdıysa da, bu rakam 2 bin liraya ulaşmaktadır. Fakat bizi yöneten yetkililer, emeklilere yeterli maaş verdiklerini dile getirseler de, durumun öyle olmadığını görmekteyiz. Emekliler, ne yazık ki sürünüyor.”

İYİ BİR MAAŞIN VERİLMESİ GEREKİYOR

Türkiye’de emekliler maaş düzenlemesi konusunda ne zaman talepte bulunsalar, ülkeyi yönetenler yeterli kaynağın olmadığını dile getirdiklerini hatırlatan Yalçın Akay, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkeyi yönetenler her yere kaynak bulurken, emeklilere gelince kaynağın olmadığını dile getiriyorlar. Fakat gerçekten istenmiş olsa, emeklilerin maaşlarının iyileştirilmesi için de kaynak bulunur. Yaşam boyunca çalışarak, ülkeye katkı sunanlar en azından emekli olduklarında rahat bir hayat sürmeleri için iyi bir maaşın verilmesi gerekiyor.”

MEZARDA EMEKLİLİK DE BU OLSA GEREK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun 72 yaş emekliliği konusunda, Avrupa ülkelerini örnek vermesi konusunda eleştirilerde de, bulunan Akay, “Ben şu anda, 76 yaşındayım. Ama birçok vatandaşımızın, 60-65 yaşında çalışacak durumda olmadığını görüyoruz ve bastonlarla yürüdüklerini görüyoruz. Bastonla yürüyen birinin çalışıp-çalışmayacağını da, kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Avrupa standartlarına göre, 72 yaşında emeklilik olabilir ancak, Türkiye şartları düşünüldüğünde, bunun mümkün olmayacağı görülüyor. Türkiye’de emeklilik yaşı, 72 yaşına çıkartıldığı düşünülürse, birçok insan emekli olmadan hayatını kaybetmiş olacak. Emekli olanların sayısı çok düşük seviye kalır. Mezarda emeklilik de bu olsa gerek.” şeklinde konuştu.

UMARIM EMEKLİLERİN ŞARTLARI İYİ SEVİYEYE ULAŞIR

Yalçın Akay, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkeyi yönetenler, emeklilerin şartları için çalıştıklarını dile getirseler de, hiçbir zaman yaşam standardına uygun seviyeye getirilmiyor. Kısacası, Türkiye’deki emeklilerin birçoğu açlık sınırının, birçoğu da, yoksulluk sınırının altında. Umarım, emeklilerin yaşam standardı gelecek yıllarda daha iyi seviyeye ulaşır.”