Güzelleşmek uğruna servet harcamaktan çekinmediğimiz kozmetik ürünler doğru seçilmezse faydadan çok zarar getirebilir. Yanlış kozmetik seçimi; ciltte hassasiyet egzama, renk değişikliği gibi yan etkilere neden olabilir.
Günümüzde kadınlar kadar erkeklerinde vazgeçilmezi arasına giren kozmetik ürünlerde, doğru seçim yapmak çok önemli.
KATKI MADDELİ ÜRÜNLER
İçinde çok sayıda hammadde ve katkı maddesi yer alan kozmetikler genel olarak güvenilirdirler. Ancak ürünlere bağlı istenmeyen yan etkiler de olabilir. Etkilerin bir kısmı ürün kullanımdan hemen sonra gelişir, bir kısmı da uzun süre sonra başlar. Kozmetiklerden kaynaklanan istenmeyen etkiler; kozmetik tahammülsüzlüğü, ciltte hassasiyet, egzama, akne, deride renk değişikliği, kullanılan bölgede görülen yan etkiler yada nadiren ürünün kana geçmesinden kaynaklanan sistematik yan etkilerdir.
KOZMETİĞE TAHAMMÜLSÜZLÜK
Kozmetik tahammülsüzlüğü; ciltte yanma, batma, sızlama ve gerginlik gibi bulgularla kendini gösterir. Kozmetik ürünün her uygulamasından sonra şikayetler belirir ve bazen dayanılmaz hale gelir. Oluşmasında duyu sinirleri hassasiyetin sorumlu olduğu kabul edilir. Bu yakınmaya sahip kişilerin alkol, vitamin A,alfa hidroksi asit gibi cildi tahriş edici ürün kullanmaması gerekir. Hassas ciltler için hazırlanmış temizleyiciler, nemlendiriciler ve güneş koruyucular bu kişiler için uygun seçeneklerdir.
ŞAMPUAN EGZAMA YAPABİLİR
Egzama; kozmetiklerin neden oldukları bi diğer yan etkilerdir. Sabunlar, göz makyaj ürünleri, nemlendiriciler ve şampuanlar tahrişe neden olabilecek kozmetik ürünlerdir. Reaksiyon ürün kullanımında hemen sonra gelişebileceği gibi, uzun süre kullanım sonrasında da başlayabilir. Ürünün kullanıldığı bölgede yanma, batma ve kaşıntı gibi bulgular bulunur. Kişi ürünü kullanmaya devam ettiğinde kızarıklık, pullanma ve kepeklenme saptanır.
YAĞLI KREM SİVİLCE YAPAR
Sivilce tarzı oluşumlar kozmetik kullanımı sonrası gözlenebilecek yan etkidir. Genellikle kapalı komedonlar şeklinde kendini belli ederken bazen iltihaplı sivilceler de görülebilir. En sık yağlı yüz kremleri bu etkiye neden olur.
PARFUM CİLDİNİZİ LEKELENDİRMESİN
Kozmetikler içine bulunan bazı maddeler, güneş gören alanlarda UV ışınlarıyla kimyasal reaksiyona girerek ciltte tepkiye neden olabilir. Parfümler bergamot yağı ve tıraş losyonları bu tepkilere neden olabilecek kozmetik gruplarıdır. Ciltte kızarıklık, su toplaması ve renk artışı gibi bulgular görülebilir.

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR!

-Öncelikle cilt tipine uygun kozmetik ürün seçilmeli. Yağlı cilde sahip kişiler; su bazlı ürünler tercih etmelidir. Kuru cilt yapısındakiler ise alkol içermeyen nemlendirici ürünler tercih etmeli.

-Göz çevresine, o bölge için hazırlanmış ürün dışındaki kozmetikler uygulanmamalı.

-Çok fazla kozmetik aynı anda kullanılmamalı.

-Ürünlerin kapakları kapalı tutulmalı, havayla teması engellenmeli.

-Ürünlerin son kullanma tarihine dikkat edilmeli. Renk, kıvam, koku değişikliği olan ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler kullanılmamalı.

-Kişi kozmetik ürünün içeriğinde bulunan bir maddeye karşı önceden reaksiyon göstermişse, yeni kozmetik seçiminde o maddenin bulunup bulunmadığına dikkat etmeli.

-Cilt temizlenmeden yatılmamalı.

-Kozmetikler, başka biriyle ortak kullanılmamalı.

-Kozmetikler kaynaklanan herhangi bir istenmeyen etkiyle karşılaşıldığı zaman, hemen o ürünün kullanımı kesilmelidir.

Daha detaylı bilgi için; Keşan Halk Eğitim Merkezi’nde vermiş olduğum eğitimlerime katılabilirsiniz.