Aslen Kırklareli/Vizeli olan ve Keşanlıların da engellilere katkılarıyla tanıdığı işadamı Bülent Türker, İngiltere’de müzayededen aldığı, Atatürk’e ait silahı, bürokratik engeller nedeniyle Türkiye’de sergileyememekten üzüntü duyduğunu söyledi.

26 Eylül 2012 tarihinde İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan ve dünyanın en büyük müzayede salonu olarak kabul edilen Christie’s’de 81 kişinin katıldığı müzayedede, Arjantin Cumhurbaşkanı tarafından, Çanakkale savaşında göstermiş olduğu başarılar ve Cumhuriyeti kurduğu için Atatürk’e hediye edilen tabancayı satın alan Türker, Hollanda’da sergilediği tabancayı Türkiye’ye getirerek sergilemek istediğini, ancak bunun için gerekli belgeyi alamadığını belirterek üzüntüsünü bildirdi.

Türker, silah hakkında şu bilgileri verdi:

“1910 yıllarında, Fransa’da Büyükelçi olan Arjantinli Marcelo Torcuato De Alvear adlı bir büyükelçi, Atatürk’ü 10 yıl inceliyor. 1920 yılında Fransa’dan Arjantin’e dönünce Cumhurbaşkanı seçiliyor. Atatürk’ün Çanakkale’deki başarılarını, Kurtuluş Savaşı’ndaki başarılarını gördükten sonra, Cumhuriyet’i kurunca, Atatürk’e hayranlığından dolayı, Belçika yapımı Browning marka bu tabancayı yaptırıyor. Bu tabancanın bir tarafına General Mustafa Kemal, diğer tarafına da kendi ismini yazdırıyor. Ve üzerine 29 Ekim 1923 yazdırıyor. Bu silahı, üzerinde kendi resmi bulunan büyük bir altın madalyon yaptırarak, belgeleriyle, özel bir kutu içinde Atatürk’e gönderiyor. Ama bizim yaptığımız araştırmalara göre, 1945 yılında, İkinci Dünya Savaşı sırasında bu silah Türkiye’den çalınıyor. Nasıl çalındığı da bilinmiyor. Ondan sonra Amerika üzerinden tekrar Arjantin’e gidiyor.  Daha sonra el değiştire değiştire müzayede salonuna geliyor. Ben yedinci sahibiyim.”

Bülent Türker, gerekli izinler verildiği takdirde silahı 2 yıl boyunca sergilemek istediğini sözlerine ekledi.