Yargıtay’ın, Keşan’daki düğün sahipleri ve düğün salonu işletmecilerini de ilgilendiren kararına göre, düğün salonu ruhsatı bulunmayan işletmelerde düğün faaliyeti yapılamayacak.

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz ile İSTDO Başkanı Ümit Yaşar Demir, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkanlığı'nın, ruhsatında "düğün salonu" yazmayan bir iş yerinin düğün faaliyeti yapamayacağı kararını onadığını bildirdi.
İSTESOB Başkanı Yılmaz, düğün salonu açılmak istenen binanın inşaat ruhsatında "özellik arzeden bina" ibaresinin olması gerektiğini söyledi.
İnşaat ruhsatında "özellik arzeden bina" ibaresi bulunmayan yerlerde düğün salonu açılamayacağını anlatan Yılmaz, "Bu karar bize tebliğ edilince biz de işletme sahiplerinin kapatılmayla karşılaşmaması için bunu duyurmak istedik” dedi.
KARAR, ÜLKE

EKONOMİSİNE DE

FAYDALI
İSTDO Başkanı Demir de 15 Mart 2012'de Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde, "düğün işletme ruhsatı olmadığı halde düğün organizasyonu düzenlenmesinin, hukuka aykırı olduğu ve haksız rekabet doğurduğu" gerekçesiyle dava açtıklarını söyledi.
Bu davayı yerel mahkemede kazandıklarını anlatan Demir, şunları kaydetti:
"Kazandığımız davanın tarafı olan işletmenin ruhsatında, 'kafe, restoran ve kır bahçesi' yazıyordu. İlgili işletme kararın iptali için konuyu Yargıtay'a taşıdı. Oybirliğiyle verilen kararda, odamızın belirttiği faaliyet dışında faaliyet gösteren işletmelerin haksız rekabet doğurduğuna hükmedildi. Yani artık bir iş yeri, ruhsatı aldığında, ruhsatta faaliyet olarak ne yazıyorsa onu yapması gerekiyor. Ruhsatında faaliyet olarak 'restoran, kafe, sosyal tesis' yazıyorsa düğün yapılamaz. Düğün yapılabilmesi için faaliyet bölümünde 'toplantı, düğün, davet ve kokteyl salonu işletmeciliği' yazması gerekir."
Demir, kararla birçok yere ruhsat zorunluluğunun getirileceğini ifade ederek, kararla yeni vergilendirmelerin yapılacağından, bunun ülke ekonomisi açısından da önemli olduğunu vurguladı.

“DÜĞÜNLERİNİZİ

RUHSATLI İŞLETMELERDE

YAPIN”
Bu karardan sonra gerekli ruhsatı bulundurmayan işletmelerin kapatılacağını aktaran Demir, "Düğün yapmayı düşünen vatandaşlarımızı uyarıyorum; en mutlu günlerinin kötü sonla bitmesini istemiyorlarsa ruhsatlı işletmelerde düğünlerini yapsınlar. Çünkü aylar öncesinde randevu aldıkları işletmenin düğün günü ruhsatı nedeniyle kapatıldığını görebilirler. Buna mutlaka dikkat etsinler" diye konuştu.
Demir, yönetmeliğe göre, özel işletmeler kadar, belediyelere ait kurumların da hukuka aykırı hareket ettiğini iddia ederek, sektördeki düzensizliğin giderilmesi için düğün salonları ruhsatlarının yeniden ele alınması gerektiğini sözlerine ekledi.