Bülent Saylam

Araştırmanın çıkış noktası ise 21 Nisan 2016 tarihinde www.change.org’ta duyarlı kişilere imzaya sunulan “Sahillerimizi, tarihimizi yok eden Yayla Balıkçı Limanı tahribatına dur diyelim” adlı sosyal sorumluluk kampanyası oldu. “Sosyal sorumluluk kampanyalarına destek için uzaktan algılama tekniklerinin kullanılması” adında başlatılan bilimsel araştırmasını Akdeniz Üniversitesi, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Selen Oy, Leica Geosystems Dubai şirketi Harita Mühendisi Hasan Bora Yavuz ve Akdeniz Üniversitesi, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümünden Yar. Doç. Dr. Nusret Demir gerçekleştirdi. Geçen yıl başlatılan ve 2 aylık kısa bir sürede tamamlanan araştırma 5-7 Ekim 2016 tarihlerinde düzenlenen Çukurova Üniversitesi 6. UZAL-CBS Sempozyumunda sunuldu. Geçen hafta içinde de araştırma sosyal medya üzerinden Keşan kamuoyuna paylaşıldı.

ARAŞTIRMA NASIL BAŞLADI?

Araştırma grubundan Keşanlı ve Yayla Sahilinde evi bulunan Hasan Bora Yavuz, araştırma ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yapılan araştırmanın bir tespit araştırması olduğunu söyledi. Yavuz, Yıldız Teknik Üniversitesinde öğrenim gördüğü sırada hocası olan Nusret Demir ile Yayla Sahilindeki tahribat konusunda bilgi alışverişinde bulunur. Demir, Yayla ile ilgili başlatılan change.org’taki imza kampanyası paylaşımından haberdar olmasından sonra Akdeniz Üniversitesi, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Selen Oy’a konuyu aktarır. Demir, öğrencisine hazırladığı tezinde de uydu fotoğraflarından vektör veri türetmek ile ilgili bir konuyu bu tahribatı belgelemek için kullanabileceğini söyler. Yapılan araştırmalar toplanarak 5-7 Ekim 2016 tarihlerinde düzenlenen Çukurova Üniversitesi 6. UZAL-CBS Sempozyumunda sunuldu.

ARAŞTIRMADA NE AMAÇLANDI HANGİ METOTLAR KULLANILDI?

Kıyı çizgisi değişimini göstermek ve başlatılan sosyal sorumluluk projelerini Uzaktan Algılama verileri ile desteklemenin amaçlandığı araştırmada bu kapsamda bölgedeki kıyı değişiminin belirlenmesi için glovis.usgs.gov sitesinden 08.08.1999 tarihli Landsat-7 ETM+, 29.06.2005 tarihli Landsat-5 TM ve 07.03.2016 tarihli Landsat-8 OLI uydu görüntüleri kullanıldı. Kıyı çizgileri otomatik bir yordam kullanılarak çizim verisine (vektör veri) dönüştürüldü. Daha sonra tarihsel süreçte kıyı çizgileri konumlarına göre karsılaştırıldı. Sosyal sorumluluk kampanyalarındaki bilgiler dikkate alınarak yapılan araştırmalar sonucunda çalışma adına en doğru tarihler belirlendi. Landsat uydu görüntüleri, çalışma alanının çıkarılması için kullanıldı ve daha sonra bu alan sınıflandırıldı (Kara-deniz alanları arasında ayrım yapıldı), ardından vektöre çevrildi ve tahribatın olduğu kıyı çizgisi belirlendi. Vektör biçimine dönüştürüldükten sonra, meydana gelen değişim birbirine en yakın noktalar tespit edilip bu noktalar arasındaki mesafeler hesaplanarak belirlendi.

SONUÇ

Araştırmanın sonuç bölümünde ise Yayla Sahilindeki tahribatla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: “Sosyal sorumluluk kampanyaları oluşturularak olumsuz ve istenmeyen sonuçlar doğuran proje ve faaliyetler için farkındalık yaratarak kamuoyuna duyurulması veya durdurulması amaçlanmaktadır. Kampanyalarda yapılan faaliyetler sonucu görülen olumsuzluklardan bahsedilmekte ancak çoğunlukla somut verilerle desteklenmemektedir. Yapılan çalışmanın sonuçlarında da görüldüğü gibi sahillerde yapılacak olan bütün yatırım ve planlamalarda kıyı çizgilerinde meydana gelecek olan değişiklikler dikkate alınmalı ve buna göre faaliyetlerin uygulanmasına karar verilmelidir. Çünkü bu faaliyetler sonucunda kıyıda meydana gelen tahribatın ortadan kaldırılması mümkün olmayabilir; sadece bu tahribatı önlemek için çalışmalar başlatılabilir.”

Akdeniz Üniversitesi, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Selen Oy, Leica Geosystems Dubai şirketi Harita Mühendisi Hasan Bora Yavuz ve Akdeniz Üniversitesi, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümünden Yar. Doç. Dr. Nusret Demir’in hazırladığı -7 Ekim 2016 tarihlerinde düzenlenen Çukurova Üniversitesi 6. UZAL-CBS Sempozyumunda sunulan raporun tam metni şöyle:

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ