Keşan Lokantacı, Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çakmak, dün yaptığı açıklamada, Ramazan Ayı nedeniyle sahillerdeki esnafın da ekonomik anlamda güç duruma düştüğünü belirtti ve gündemde bulunan çeşitli konulardaki görüşlerini açıkladı.

SAHİL ESNAFINI ZİYARET ETTİK

Açıklamasına, 2 yıl önce Trakya Üniversitesi Trakya Araştırmaları Merkezi Müdürü ve Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç tarafından hazırlanan ve Keşan’ın tarihi kalelerini içeren broşürü bastırdıklarını ve bu yıl sahil bölgelerinde dağıttıklarını belirterek başlayan Çakmak, geçen Perşembe günü, Yayla Sahili’nden başlayarak, Gökçetepe Köyü Sahili şeridine kadar gezerek esnafı ziyaret ettiklerini ve sorunlarını yerinde dinlediklerini söyledi.

BROŞÜRLERİ DAĞITTIK

Bu ziyaretler sırasında “Kaleler Diyarı Keşan” broşürünü esnafa dağıttıklarını ifade eden Çakmak şöyle konuştu:“Broşürlerimizi sahil bölgelerimizde bulunan esnaflarımızın işyerlerine dağıttık. Böylece tatil için bu bölgeye gelen vatandaşlar, bölgemizdeki tarihi yerleri tanır ve Keşan hakkında daha fazla bilgi sahibi olur. Bu dergiyi bu yaz sezonunda dağıtmamızın amacı, verilerin geçen yıl yaz sezonu sonunda gelmesidir. Biz de bu yaz dağıtmayı uygun gördük. EMİTT Fuarı’nda da bu broşürlerden dağıtılmasını sağladık. Bu konuda bize yardımcı olan Mustafa İşçimen ve arkadaşlarına teşekkür ediyoruz. Ayrıca, yaklaşık 100 adet broşürü de, Bulgaristan’da toplantıya katılacak olan Beksaç’a verdik. Bu broşürlerin içeriğinde, Keşan’ın uzak, orta ve yakın çağdaki tarihi izlerine ait önemli bilgiler yer alıyor.”  

 ALLAH ESNAFIMIZIN YARDIMCISI OLSUN

Yayla, Danişment, Erikli, Mecidiye ve Gökçetepe sahillerindeki esnaf gezilerinde, esnafın yaz sezonundaki ekonomik sorunları ile ilgili olarak da görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Çakmak, Ramazan Ayı’nın sahil esnafının ekonomik durumunu ciddi oranda etkilediği ortak kanısına varıldığını söyledi. Ramazan Ayı’nın geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yaz sezonunun ortasına denk geldiğini hatırlatan Hüseyin Çakmak, “Esnafımızın durumu, geçen yıla göre daha kötü. Esnafın umutları geçen yıla göre bu yıl daha fazla kırılmış durumda. Yaz sezonundan bekleneni bulamayan esnaf, çiftçinin hasadının tamamlanmasını bekledi. Fakat hasattan beklenen verim ve fiyat da elde edilemeyince çiftçinin yanında esnaf da bu durumdan olumsuz olarak etkilendi. Çiftçi üründen, esnaf da çiftçiden beklediğini bulamadı. Biz bu sezonun iyi geçmeyeceğini düşünüyorduk, ancak çiftçinin elde edeceği ürünün de bu kadar düşük miktarda olacağını düşünmemiştik. Önümüzde, Ramazan Bayramı’ndan sonra 20 günlük bir sezon var. Esnaf bu güne bel bağlamış durumda. Allah, esnafımızın yardımcısı olsun” dedi.

İNSANLARA BALIK VERECEKLERİNE BALIK TUTMAYI ÖĞRETSİNLER

Konuşmasını Keşan Belediyesi ve AK Parti Keşan İlçe Başkanlığı tarafından verilen iftar yemeklerine değinerek sürdüren Çakmak, bu etkinliklerin lokantacı esnafı çok zor durumda bıraktığını söyledi. Yemeklerin siyasi amaçlı olduğunun herkes tarafından bilindiğini belirten Çakmak, sadece Ramazan Ayı’nda insanların karnını doyurmakla oy toplanamayacağını kaydederek şunları söyledi; “Sadece Ramazan Ayı’nda yemek vererek oy toplamaya çalışanlar, oy değil havasını alır. Bu şekilde oy toplamaya çalışmak yerine, insanlara balık vermeyi değil, balık tutmayı öğretsinler. Yani öncelikli olarak işsizlik sorunu çözülmelidir.”

EKMEK ZAMMI BİR HAFTA GECİKLEMELİ BAŞLADI

Açıklamasının sonunda, ekmek zammı ve İş Güvenliği Yasası hakkında değerlendirmelerde bulunan Hüseyin Çakmak, pide fiyatlarının Ramazan Ayı’nın başlaması ile birlikte uygulanmaya başlandığını, ancak ekmek fiyatlarının geçtiğimiz Pazar günü zamlı fiyat ile vatandaşa sunulduğunu bildirerek, sözlerini şöyle tamamladı: “Ekmek fiyatı, Ramazan Ayı’nın başında 0.85 kuruş olarak belirlenmişti. Fakat bu zamlı fiyat, geçtiğimiz Pazar günü gecikmeli olarak uygulanmaya başladı. Fırıncılar, maliyetlerini göz önünde bulundurduktan sonra, fiyatlar maliyetleri karşılamıyorsa zam talebinde bulunuyorlar. Bu yıl buğdaydan elde edilen verimi de göz önünde bulundurursak, inşallah bu yıl içerisinde yeni bir zam talebi olmaz.

SİGORTA PRİMLERİ ÇOK YÜKSEK

Esnafımızın bir diğer sıkıntısı ise İş Güvenliği Yasası, bu yasa, her işyerinde bir sigortalı personel çalıştırılması zorunluluğu getiriyor. Bu durum, vergisini, Bağ-Kur’unu, kirasını ödeyemeyen esnafın iyice nefesini kesecek. Bu yasada bazı değişiklikler yapılarak esnafımızın nefes alması sağlanabilir. Örneğin; esnafın yanında çalıştırılan işçinin sigorta giderlerinin yarısı, devlet tarafından karşılanabilir. Öte yandan, borç içerisinde olan esnafın bir nebze de olsa yüzünü güldürmek için 2011 yılında yapılan borçların yapılandırılması, bir kez daha gündeme getirilebilir.”