Sonay CAN

 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dün Keşan’a gelerek, hem geniş katılımlı bir toplantıyla Oda ve Borsa başkanları ile görüştü hem de esnaf ziyaretinde bulundu.

Yazıcı, Edirne gezi ve incelemeleri kapsamındaki programına, Kapıkule ve Pazarkule gümrükleriyle başladı. Daha sonra Uzunköprü ve İpsala Gümrük Kapısı’na geçti.

BAKANLAR AYRI AYRI GELDİ

Keşan’daki programın gerçekleştirileceği Şapçı Ağadayı Hotel’e ilk olarak Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu geldi. Saat 14.30 sıralarında Keşan’a ulaşan Müezzinoğlu’nu 20 dakika sonra Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı izledi. Bakan yardımcıları, müsteşarlar ve kalabalık bürokratik erkanla gelen Bakanları burada; Keşan, İpsala ve Enez Kaymakam ve Belediye başkanları, Edirne İl Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, resmi daire amirleri, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu,  İpsala ve Keşan Ticaret Borsası başkanları, esnaf odaları başkanları, Edirne Eski Milletvekili Necdet Budak ile çok sayıda partili karşıladı.

ÖNCE YEMEK YENDİ

Yoğun program uygulayan bakanlara, Keşan’da ilk olarak yöresel lezzetlerden oluşan yemek ikram edildi. Keşan Satır Eti, İpsala Pirinci ve peynir helvasından oluşan mönü, bu kez de iki bakan ve katılımcıların beğenisine sunuldu.

HELVACIOĞLU BRİFİNG VERDİ

Toplantının moderatörlüğünü yapan Mustafa Helvacıoğlu, yaptığı açılış konuşmasında bölge sorunlarını masaya yatırarak çözüm önerilerini bakanlara sundu. Helvacıoğlu, ilk olarak kamuoyunda AVM Yasası olarak bilinen yasada, küçük esnaf lehine değişiklikler yapılmasını, en az 3 esnafın birleşerek kuracakları birliklere devlet desteğinin sağlanmasını, Enez Limanı’na gümrük kazandırılarak gelişme sağlanmasını, İpsala Gümrük Kapısı’nın da geliştirilerek, sık sık sorun çıkaran Bulgaristan Hükümeti’ne karşı Yunanistan’la anlaşılarak, TIR trafiğinin İpsala Gümrüğü üzerinden sağlanması için yardımcı olunmasını, Batı Trakya’dan başta Keşan olmak üzere İpsala ve Trakya’daki sanayi sitelerine tamir edilmek için gelen araçların, ihtiyaç duyduğu yedek parçaların, şimdiki gümrük mevzuatı nedeniyle ülkeye sokulamaması yüzünden yaşanan sorunun çözülmesini, Gümrük ve Ticaret Mevzuatı gereği, Tekirdağ’a gitmek zorunda kalan ticari araçlar için İpsala ya da Keşan’da yer sağlanarak, işlemlerin yerinde yapılması için katkıda bulunulmasını, Enez Limanı’ndan yurt içi ve yurt dışı vapur ve Roro seferlerinin başlatılması için girişimde bulunulmasını istedi.

GİRGİN: KEŞAN-İPSALA-ENEZ VE SAROS’UN ADI ARTIK HAMZADERE BÖLGESİ

Daha sonra söz alan İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin de bölgemizin adının artık Hamzadere Bölgesi olarak dillendirildiğini savunarak, Keşan-İpsala-Enez ve Saros Körfezi’ni içerisine alan Güney Edirne Bölgesi’ne Hamzadere Bölgesi denileceğini söyledi. Girgin, kendilerinin yeni Borsa inşaatı ve depolama tesisi hakkında çalışmalara başlandığını da kaydederek, İpsala tarımının Avrupa Birliği hibe ve fonlarından yeterince yararlanamadığını ifade etti. İbrahim Girgin son olarak pirinçte KDV oranının bulgurda olduğu gibi %1 ve %8 seviyesine düşürülmesini istedi.

YÖRÜK: HAMZADERE BARAJI SAYESİNDE PLANLI ÜRETİME GEÇMELİYİZ

Girgin’in ardından mikrofona gelen Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük ise Hamzadere Barajı konusunda bölge insanının beklentilerini özetledikten sonra, barajdan yararlanacak olan bölgede Planlı Üretim Modeli’ne geçmek istediklerini söyledi. Yörük, bu kapsamda çalışma yapılmasını ve bölgenin Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olması yönünde bakanlık çalışmalarının başlatılmasını istedi.

ERKAN: ESNAF SİCİL AFFI YENİDEN ÇIKARILSIN

Keşan’da “Fakir Başkan” lakabıyla tanınan, Keşan Madeni Eşya Sanatkarları ve Demirciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Erkan, konuşmasında hem izleyicileri gülümsetti hem de bakanlardan sorunlarına çözüm istedi. Küçük esnaftan ufak esnaf diye söz eden Erkan, geçen yıllarda çıkarılan ve son kez yapıldığı belirtilen Sicil Affı’nın yeniden çıkarılmasını, esnaf defter tasdik işlemlerinin odalara verilmesini ve bedellerinin de odalara ödenmesini istedikten sonra Saros Körfezi’nin yapılan yanlış uygulamalar sayesinde artık ölü bir deniz olduğunu söyledi.

ÇAKMAK: 6111 SAYILI KANUN GÜNCELLENSİN   

Daha sonra söz alan, Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çakmak, Keşan’da, Saros Körfezi turizminde, eksikliği önemli ölçüde hissedilen ara eleman yetiştirilmesine imkan sağlayacak turizm lisesinin kurulmasından dolayı bakanlara teşekkür ederek, kamu oyunda Torba Yasa olarak bilinen, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un güncellenmesini istedi.

ÇAYIR: ENEZ’DEN FERİBOT SEFERLERİ BAŞLATILMALI

Son olarak söz alan Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, öncelikle Enez ve Saros Körfezi’yle ilgili sorunları yineledikten sonra, Enez’den, Yunanistan’ın Dedeağaç şehrine feribot seferlerinin başlatılmasını istedi. İpsala Gümrüğü’nden İzmir’e bir TIR’ın 12 saatte ulaşabildiğine dikkat çeken Çayır, aynı yolun, Enez Limanı’ndan İzmir’e düzenlenecek Roro seferleriyle 7 saate ineceğini ve karayolu trafiğinin de azalacağını belirterek, bakanlardan çözüm istedi.

YAZICI: BİZİM TARZIMIZ BELLİ

Keşanlı konuşmacıların ardından bakanlar söz aldı. İlk olarak konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sorulara cevap vermeden önce hükümetin politikaları hakkında bilgi vererek, “Bizim tarzımız belli.”  dedi. Halkın ve hükümetin gündeminin birbirinden ayrı olmadığını savunan Yazıcı, popülizme karşı olduklarını da belirterek, popülist uygulama ve yaklaşımların ekonomiye büyük zararlar verdiğini söyledi. AVM’ler ve Oda ve Borsa’larla ilgili kanun değişikliklerine gidildiğine de dikkat çeken Hayati Yazıcı, şunları söyledi: “Çok açık ve samimi bir toplantıda bulunuyoruz. Ben bu tür toplantıları severim. Planladığımız işlerin sıralamasını, Hazine’deki size ait vergilerle toplanan paralara bakar, ona göre hareket ederiz. Kanunları çıkartırken mutlaka onların merkezine, insanı yerleştiren bir anlayışın sahibiyiz. <İnsanı yücelt ki devlet yücelsin> sözü bizim kılavuzumuz olmuştur. İnsanı algılayan, tanımlayan bir anlayışa sahibiz. İnsan hakları, demokratik haklar, sosyal ve kültürel haklar var ama devlet hakkı diye bir kavram yok. Çünkü devletin hakkı olmaz, görevi olur. Devlet, bir hizmet ünitesidir. Devleti millet oluşturur. Millet, etnik kimliği ifade etmez. Türk Milleti ortak değerimizidir. 2002 yılından bugüne kadar Türkiye’nin, büyük bir değişim ve gelişim yaşamasının arkasında da bu anlayış vardır.”

“TİCARİ POTANSİYELİ OLUŞTURUN, ENEZ’E GÜMRÜK KURALIM”

Daha sonra soruları yanıtlayan Yazıcı, bölgeye Hamzadere Bölgesi denmesinden dolayı katılımcıları kutladı. Hayati Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bölgenin özelliğini de bana anlatırsanız memnun olurum. AVM Kanunu, düzenlenmeye muhtaç bir alan. Bunun için 3 kez taslak hazırlandı. İsmini değiştirerek, dedik. AVM’ler, büyük mağazalar, zincir mağazalar ve perakende ticareti düzenleyecek. Bu kanunla aynı sokağa, birden fazla aynı işyeri açılamayacak. İşyeri sayısı ihtiyaca göre belirlenecek. Şehirlerin stratejik projeleri yapılacak. Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerle sanat alanları da yaşatılacak. Esnaf ve sanatkarların kredilendirilmesine gelince, biz esnafı en yüksek derecede destekleyen bir anlayışız. Esnafımız Halk Bankası vasıtasıyla belirli miktarlarda kredi alabilmektedir. Faizi ise yıllık %4. Enez Limanı, ticari aktivitenin oluşmasına bağlıdır. Enez’de bunu oluşturun, hemen gümrüğü getirelim. Oraya atayacağım gümrük müdürünün işi olması lazım. Daha önce başvuru olmuş ama yeterli potansiyel olmadığı için vazgeçilmiş. İşlemleri başlatırsanız, mobil gümrük de oluşturabiliriz. İpsala Gümrük Kapısı zaten gelişmiş bir kapı. Ancak bazı düzenlemeler yapılabilir. Tamire gelen araçlarla ilgili gümrük mevzuatı sorununa gelince, bu iş için daha önceden gerekli çalışmaların yapılması için talimat vermiştim. İnşallah birkaç arkadaş bu işe kurban gitmez. Bütün gümrük işlemlerini iç merkezlerde yapıyoruz. Gümrük kapılarında gümrükleme işlemleri değil, gümrükleme kontrol işlemleri yapılır. Bunun iyi bilinmesi lazım. Tarım İhtisas ve Organize Sanayi Bölgesi kurulmasıyla ilgili isteğinizi de ilgili arkadaşlara ileteceğim ama sicil affına gelince biz onu 2009 yılında çıkardık. Başka da sicil affı çıkartılmayacak! 6111 Sayılı Kanun ise Cumhuriyet Tarihi’nin en büyük borç yapılandırmasıdır. Bunu yaptık ama bazılarının yükü fazla olduğu için yeniden bu kadar büyük bir borç düzenlemesi gündemimizde yok.”