2013-2014 Adli Yılı başladı.

Konuyla ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz Edirne Barosu Keşan Temsilcisi Av. Orhan Yalçın, en temel sorunlarının Keşan’a yeni yaptırılması kararlaştırılan yeni adalet sarayı inşaatının bir türlü başlayamaması olduğunu belirterek, Keşan’da adalet hizmetlerinin alınması noktasında, giderek bir daralma söz konusu olduğunu kaydetti. Yalçın ayrıca, Keşan, İpsala ve Enez’deki Kadastro mahkemelerinin Malkara’ya taşınması ve Keşan Cezaevi’nin kapatılarak tutuklu ve mahkumların Edirne’ye taşınması nedeniyle sıkıntı yaşandığını ifade etti.

“KADASTRO MAHKEMELERİ MALKARA’YA TAŞINDI”

Orhan Yalçın şunları söyledi: “Yeni adli yıl, resmen 1 Eylül’de fiilen ise dün başladı. Bu yeni adli yılda Keşan’da adalet hizmetlerinin en iyi şekilde yürütülmesi için, insanları mağdur edilmeyecek şekle dönüştürülmesi gerekir. Adli yargıda avukatlık mesleğinin genel sorunlarından bahsederek, tartışmak istemiyoruz. Burada önemli olan, insanların adaletten almış olduğu hizmetin yürütülmesidir. Bizim için en büyük sorun, Keşan’da adalet hizmetlerinin alınması noktasında giderek, bir daralma söz konusu. Adalet hizmetlerinin sunulması, daha çağdaş ve daha modern noktaya ulaştırılması gerektiği halde, Keşan’ın bu noktada zorlandığını düşünüyoruz. Zorlamaya örnek olarak iki temel konu var. Bunlardan biri, Keşan’daki Kadastro Mahkemesi’nin ortadan kaldırılmasıdır. Sadece Keşan’ın değil, İpsala ve Enez’in bütün mahkeme dosyaları Malkara’ya aktarıldı. Bu davalara artık Malkara Kadastro Mahkemesi bakıyor. Bu durum görünürde, Malkara’daki yetkili mahkemenin daha uzman bir şekilde olduğu yönündeyse de, vatandaşlar açısından, örneğin Enez’deki bir kişinin Malkara’ya giderek; keşif yaptırması, duruşma günleri ve mahkeme sürecini takip etmesi bakımından, zaman ve para kaybıdır. Kısaca bu vatandaşlarımız, adalet hizmetinden yerinde yararlanamıyorlar!”

“KEŞAN CEZAEVİ KAPATILDI, İÇİNDEKİLER EDİRNE’YE NAKLEDİLDİ”

Daha sonra Keşan Cezaevi’nin kapatılarak, tutuklu ve hükümlülerin Edirne’ye taşınmasını eleştiren Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir başka örnek de Keşan Kapalı Cezaevi’nin kapatılmasıdır. Tamam, cezaevimizin koşulları belki iyi değildi ama iyi-kötü bölgemizde bir cezaevi vardı. Biz avukatlar da müvekkillerimizle daha sık görüşerek hukuk hizmeti verebiliyorduk. Cezaevindeki mahkum ve tutuklular Edirne’ye nakledilince, hukuki yardım bakımından bizim için zorluklar doğmaya başladı. Aynı durum mahkum ve tutuklu yakınları için de geçerli. Görüşmek için Edirne’ye gidip, zaman ve para harcaması gerekiyor. Bu da bence hukukun bir eksikliği.”

“YENİ ADLİYE SARAYI’NIN YAPILMASINI ÖZLEMLE BEKLİYORUZ”

Orhan Yalçın, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Burada temel sorun Keşan Adliye Binası’nın bir türlü yapılamamış olması. Ben 8-10 yıldan beri Edirne Barosu’nda görevli olduğum için bu sorunu yakından takip ediyorum. Uzun uğraşlar sonucunda Adalet Bakanlığı tarafından Keşan’ın yeni adliye binasının yeri tahsis edildi. Ancak ne hikmetse inşaatı bir türlü başlatılmıyor. Bu da Keşan halkının adalet hizmetinden zamanında ve ekonomik olarak alması engellenmiş oluyor. Bunda da bir kabahatli aramaktan ziyade, Hükümet’in icraat konusunda Keşan için eksiklik olduğunu düşünüyoruz. Bu sayede adalet hizmeti; daha sağlıklı, daha ekonomik ve yerinde sunulacaktır. Bunu özlemle bekliyoruz. Bu özlemimiz inşallah 2013-2014 Adli Yıl’da gerçekleşir.”

Keşan Adliyesi’nde 1 Cumhuriyet Başsavcısı, 3 Cumhuriyet Savcısı, 5 hakim ve Edirne Barosu’na kayıtlı 70 avukat görev yapıyor.