AYGÜL KONAR

Çevikel, Merkez Av Komisyonu tarafından alınan kararlar hakkında bilgilendirmede bulundu.

“SEZON 7 MART’TA SONA ERECEK”

2020-2021 yılı av sezonunun 22 Ağustos’ta başlayacağını belirten Çevikel, “Yeni başlayacak av sezonu tüm avcı arkadaşlarımıza hayırlı olsun. Bereketli, kazasız ve belasız bir sezon geçmesini temenni ediyorum. 22 Ağustos’ta başlayacak sezon, 7 Mart’ta sona erecek. Av sezonuyla ilgili Merkez Av Komisyonu’nun kararları resmi gazetede yayımlandı. Dönemsel olarak, farklı av türleri avlanabilecek. Sezon, üveyik avıyla başlayacak. Arkasından baldırcın, ördek, tavşan, domuz avı başlamış olacak” dedi.

“SAÇMA FİŞEKLER SÜREK AVLARINDA YASAKLANDI”

Merkez Av Komisyonu kararlarında, farklılıkların olduğunu hatırlatan Hakan Çevikel sözlerine şöyle devam etti: “Yeni kararlarda, belli yasaklar ve izinler var. Domuz avlarında, tek kurşun av fişeği haricinde fişeklerin taşınması yasaktır. Örnek vermek gerekirse; içerisinde 9 adet saçmanın bulunduğu fişek tipini bazı arkadaşlarımız tercih ediyorlar. Ama bunların dağılımı, hedeften şaşması ve sekmesi nedeniyle, kazaya ve yaralamaya neden olabileceği için bu tip fişekler sürek avlarında yasaklanmıştır. Bu dönem içerisinde belli kurallara bağlanan güme avcılığı serbest bırakıldı. Güme avcılığı uzun zamandır yasaktı. Bu av sezonunda, güme ile avcılık belirli şartlar dahilinde serbest olarak yapılabilecek. Güme avcılığı yapacak arkadaşlarımız, 1 ay içerisinde Edirne İl Müdürlüğü’ne dilekçeyle başvuruda bulunarak, nerede avcılık yapabileceği ve gümesini nereye koyacağını belirtmeli. Bunun içinde sıra numarası alması gerekiyor. Ayrıca, başvuruda bulunacak kişinin o bölgede yerel avcı olması ve orada ikamet etmesi şartı aranıyor. İstanbul ya da şehir dışında yaşayan birinin gelip, Keşan’da güme kurarak, avcılık yapma şansı yok. Böyle bir izin kendilerine verilmiyor. Avlaklar, 250 hektarlık alanlara bölünmüş. Her 250 hektarlık avlaklarda, kaç tane güme kurulacağına İl Müdürlüğü belirleyecek. Birden fazla avcı aynı yerde güme kurmak istiyorsa, bu kurayla belirlenecektir. Güme kurmasına izin verilecek kişilerin, avcılık belgesinin, pulunun ve avlanma belgesinin olması gerekiyor. Bunun yanı sıra; Avbis’ten hangi gün ava gideceğine dair izin alınması lazım. Güme de, av yapmak için izin alan kişi yanına 2 avcı arkadaşını daha getirebiliyor. Bu dönem içerisinde, canlı mühre ile avlanmak yasaktır. Avcı arkadaşlarımızın buna dikkat etmesinde fayda var.”

YENİ KİMLİKLERİMİZ HAZIRLANDI

Çevikel sözlerini şöyle tamamladı: “Derneğimiz faaliyetlerine devam ediyor. Pulların satışları sürüyor. Av kimliklerimiz, kitapçık şeklinde değil; yeni kimliklerimiz hazırlandı. Avlanma pullarıyla ilgili eksiği olan arkadaşlarımız bizlere başvurarak, eksikliklerini tamamlasınlar.”