MURAT ARKAN

Yeni kimlik kartı başvuruları dün itibariyle başladı. Vatandaşlar sabahın erken saatlerinde, yeni yılla birlikte, yeni kimlik kartlarına başvuru yapmak üzere Keşan Nüfus Müdürlüğüne gitti. Keşan Nüfus Müdürlüğünce verilen işlem sıra numarası alınmasıyla başvurularını yapmak üzere sıralarını beklediler. Başvuru sırasında ibraz edilen belgelerin kontrolünün yapılmasının ardından, başvuran kişinin parmak izi, parmak damar izi alındı. Yetkililer, kimlik kartlarının posta yoluyla vatandaşın adresine teslim edileceğini kaydetti.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yapılan bilgilendirmede, şu ifadelere yer verildi:

ESKİ NÜFUS CÜZDANI KAYIP, YIPRANMIŞ VB DURUMLAR VAR İSE NE YAPILACAK?

“Yeni Kimlik Kartına başvuru esnasında elinde bulunan nüfus cüzdanı ile birlikte, nüfus cüzdanı kayıp, yıpranmış, tahrip olmuş, mühür okunmaz hale gelmiş ise ikamet etmiş olduğu mahalle muhtarından alınacak nüfus cüzdanı talep belgesi ile başvurması gerekmektedir.

BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?

Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük internet sitesi üzerinden ya da çağrı merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır. Online randevu sistemi www.ekimlikrandevu.nvi.gov.tr internet sitesinde randevu alarak veya telefonla  “199” nolu çağrı merkezini arayarak, yeni kimlik kartlarını almak için randevu alıp başvuru yapabilirler. Vatandaşlar ayrıca internet sitesinde alınan randevularını iptal edebilecek ayrıca internet üzerinden başvurularının hangi aşamada olduğunu görebilecek.

KİMLER, NASIL, YENİ KİMLİK KARTI BAŞVURUSU YAPABİLİR?

*On beş yaşını tamamlamış ve üst yaşı olanlar olanların şahsen başvurması gerekmektedir. 15-18 yaş arası çocukların (On beş yaşından büyük on sekiz yaşında küçük)kişilerin başvuru işlemlerinde; Kişinin kendisi ile birlikte anne ya da babası boşanma durumunda velayeti kendisine verilen kişi vasisi ya da velayet yoluyla yeni kimlik kartı yetki verilen kişinin başvurması gerekmektedir.

*Müdürlüğe gelemeyecek olan ağır hasta, yaşlı, sakat, özürlü, yatalak veya akli dengesi yerinde bulunmayanlar için ilgili mahkeme tarafında verilmiş veya kesinleşmiş vasi kararı ile birilikte vasi olarak atanan kişinin bizzat kendisinin başvurması gerekmektedir.

*Müdürlüğe gelip biyometrik veri veremeyecek durumda olanların (parmak izi, parmak damar izi, el ayası, uzuv eksikliği veya uzuv nakli gibi) fiziksel durumlarını gösterir rapor/resmi belgeleri ile birlikte başvurmaları gerekmektedir.

HANGİ BİOMETRİK VERİLER ALINIR?

Kimlik kartında on beş yaşını tamamlamış kişilerin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik veri alma cihazı ile biyometrik verileri kişiden alınır.

HANGİ BELGELER GEREKLİ

İlk kez yeni kimlik başvurusu yapacak olanlar için; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf aranmaktadır.

YENİ KİMLİK KARTLARININ ÜCRETLERİ NE KADAR?

2017 yılı kimlik kartı bedeli; kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL’dir. Vatandaşlar yeni kimlik kartları için Keşan İlkçe Nüfus Müdürlüğüne başvuru sırasında ücreti alınacak.

KAYIP VEYA DEĞİŞTİRME NEDENİYLE KİMLİK KARTI NASIL DÜZENLENECEK?

Yeni Kimlik kartının kaybolması veya değiştirilmesi durumunda sistemdeki fotoğraf altı ay öncesine ait değil ise kimliğini kaybeden kişiden son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet fotoğraf istenir ve biyometrik doğrulaması yapılarak kimlik kartı başvurusu alınır.

KİMLİK KARTI BAŞVURUSU NEREDEN VE NASIL TAKİP EDİLİR?

Kimlik kartının teslim süreci internet sitesinden (www.ekimlikrandevu.nvi.gov.tr), çağrı merkezi veya e-posta yolu ile takip edilebilecek.

KİMLİK KARTININ GEÇERLİLİK KAÇ YILDIR?

Kimlik kartının geçerlilik süresi on yıldır.

KİMLİK KARTINDA RENKLİ FOTOKOPİ FOTOĞRAF KULLANILABİLECEK Mİ?

Fotokopi veya bilgisayarda çoğaltılan fotoğraflar kullanılamaz.

YENİ KİMLİK KARTINA KAN GRUBU YAZDIRMAK İSTEYENLER NE YAPACAK?

Yeni Kimlik Kartına Kan gurubu yazdırmak isteyenler Sağlık Kuruluşundan alacakları kan gurubu kartı biraz etmeleri gerekmektedir.

DOĞUM NEDENİYLE KİMLİK KARTI NASIL DÜZENLENİR?

Herhangi bir nüfus müdürlüğüne yapılan doğum bildirimlerinde kimlik kartı başvurusu alınır ve çocuk adına doğum nedeniyle kimlik kartı düzenlenir. Yurt içinde 30 gün, yurt dışında 60 gün içinde bildirilen doğum olaylarında veya 2828 sayılı Kanunun yetkili kıldığı kuruluş yetkililerince yapılan doğum bildirimleri sonucu düzenlenen kimlik kartlarından değerli kâğıt bedeli alınmaz.”