Yeni SBS sistemiyle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışması ortaya çıktı.

Akşam yazarı Turgay Polat’ın verdiği bilgilere göre, önümüzdeki yıldan itibaren uygulanacak yeni SBS’nin ayrıntıları şöyle:

SINAVLAR İL BAZINDA

- Düz liseler kalkacak ve tümü Anadolu liselerine dönüştürülecek.

- Bu liselere giriş, öğrencilerin 8inci sınıfın mayıs ayında gitmek istedikleri okula ön kayıt yaptırmasıyla başlayacak.

- İlköğretim başarı puanı, öğrencinin spor, bilim, sanat gibi faaliyetleri de birleştirilerek bir puan oluşturulacak. Ön kabul, bu puana göre gerçekleştirilecek.

- Bir sonraki aşamada ise bir okul kontenjanın üzerinde kayıt almazsa öğrenci kaydını yaptıracak.

- Ön kayıtta kontenjanın üzerinde öğrencinin başvurduğu okullar için il bazında bir tek sınav açılacak. Ardından yerleştirme yapılacak. Öğrenci isterse başka bir şehirdeki okula da müraacat edebilecek. Verilere göre öğrencilerin yüzde 98i kendi oturduğu kentte okuyor.

ABD VE ALMAN MODELİ

- Sistemin faydası, sınav cenderesine girecekler ‘yüksek puanlı okulları’ hedefleyen başarılı öğrencilerle sınırlı kalacak. Diğerleri sınav sisteminde bir milyon 300 bin öğrenci stres, baskı yaşamayacak.

- Fen liselerine giriş sınavla olacak. Farklı olarak puanlama sadece MF (matematik fen) değerlendirmesi yapılacak.

- Özel okullar dilerse fen liseleri sınavı puanıyla dilerse kendi açtıkları ayrı bir sınavla öğrenci kabul edecek.

- Hazırlık sınıflı Galatasaray, Kabataş, İstanbul, Kadıköy Anadolu gibi liselerin devamı ve desteklenmesi sağlanacak. Bu liselerde yabancı dil eğitiminin güçlendirilmesi için üniversitelerin hazırlık sınıflarıyla eşleştirme yapılacak.

- Sistemin en önemli özelliği ABD ve Alman modelinin bir tür karışımı olması…

MUSTAFA BEZBAŞ:

“SINAV, EĞİTİMLE

SINIF ATLAMANIN

YOLU OLARAK KALACAK”

Keşan Final Dergisi Dershanesi Kurucusu Mustafa Bezbaş, Akşam gazetesinde yer alan bu haber üzerine yaptığı açıklamada, sistemin adının değişeceğini, ancak yine çalışanın kazanacağını ve sınavın, eğitimle sınıf atlamanın yolu olarak kalacağını kaydetti.

Bezbaş, şunları söyledi:

2013-2014 eğitim - öğretim yılı yani seneye Anadolu liseleri mayıs ayında ön kayıt ile öğrenci alacak.Başvurular okul kontenjanının üzerinde olur ise öğrenciler  il merkezinde merkezi bir sınava girecek.Aldıkları puana göre kayıt yaptırabilecekler.Öğrenci Keşan’daki bir Anadolu lisesine ön kayıt yaptırabileceği gibi  Edirne, Tekirdağ gibi il merkezlerindeki Anadolu liselerine de ön kayıt yaptırabilecek. Sağlık meslek liseleri, kontenjanı az olan okullar içinde yer alıyor.  Bu okullara ön kayıt fazla olacağından sağlık meslek liselerinin il bazındaki sınav sonuçlarına göre öğrenci alacağı kesin gibi gözüküyor. Sonuç olarak SBS’nin adı değişiyor ancak tercih edilen okullara yine sınavla girilecek. Yine çalışan girecek, yine terleyen kazanacak. Aşağıdan yukarıya geçiş, torpille değil objektif kriterlerle olacak .Varsıl ailelerin çocukları yoksul ailelerin çocuklarına haksız yere sınıf atlama kotası koyamayacak. Sınav, eğitimle sınıf atlamanın yolu olarak kalmaya devam edecek.