Teorik ve Uygulama Öğretmeni Ender Arda, yaptığı açıklamada, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile birlikte, mevcut sürücü belgelerinin 1 Ocak 2016’dan itibaren değiştirilmeye başlanacağını bildirdi.  

Arda, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde 17 Mart 2015’te yapılan değişiklikle, 9 olan sürücü belgesi sınıfının 17’ye çıkarılacağı ve mevcut sürücü belgelerinin 1 Ocak 2016’dan itibaren yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirilebileceğini kaydetti. Ender Arda, eski sürücü belgelerini yeni tip sürücü belgesi ile değiştirebilmek için bir kereye mahsus olmak üzere, 15 TL ücret alınacağı ve aile hekiminden alınan raporun yeterli olacağını ifade ederek, "Yeni sürücü belgesi almak için parmak izi alınacak, doktor raporu istenecek, Aile hekiminden alınan rapor yeterli olabilecektir. 1 Ocak 2016 tarihinden sonra ilk defa sürücü belgesi alanlar veya sürücü belgesi iptal olup da, yeniden sürücü belgesi alacak olanlar, sürücü belgesini aldıktan itibaren, 2 yıl boyunca aday sürücü kabul edileceklerdir. 1 Ocak 2016 tarihinden sonra yeni sürücü belgesi alanlar ile yeni sınıf sürücü belgesi alacak olan vatandaşlar şu an için geçerli olan 119 TL ücreti ödeyeceklerdir. 5 yıl boyunca sürücü belgelerini, yeni tip sürücü belgesi ile değiştirmeyenlerin sürücü belgeleri iptal olacaktır. 5 yıl içerisinde sürücü belgesini değiştirmeyip, 5 yıldan sonra sürücü belgesini değiştirecekler için, hem harç hem de ehliyet kart ücreti indirimsiz olarak alınacaktır. Yeni tip sürücü belgelerinin verilmesi, müracaatların kabul edilmesi, uygulanacak esaslarla ilgili olarak Trafik Daire Başkanlığınca Uygulama Talimatı yayınlanacaktır. Ayrıca yeni sürücü belgesi alınması ile ilgili olarak Sağlık Şartları Yönetmeliği resmi gazetede yayımlanacaktır." dedi.

YENİ EHLİYETLER POSTAYLA TESLİM EDİLECEK

Yeni tip ehliyetlerin tek basım merkezinde basılarak, sürücülerin adresine postayla gönderileceği dile getiren Arda, şunları kaydetti: "1 Ocak 2016 tarihinden itibaren, eski sürücü belgelerinin yeni tip sürücü belgesi ile değişimi için müracaatlar alınacak, müracaatçılara 15 gün boyunca geçerli olacak sürücü belgesi yerine geçen, geçici belge verilecek. Alınan müracaat evrakları, elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilecek, Emniyet Genel Müdürlüğü Sürücü Belgeleri Basım Merkezi’nce basımı yapılarak ilgililerin adresine gönderecektir. 1 Ocak 2016 tarihinden sonra, ilk defa alınan veya değiştirilecek olan Avrupa modeli sürücü belgesi, hafif araçlar için 10 yıl, ağır araçlar için 5 yıl süre ile geçerli olacaktır. Yeni yönetmelik ile ömür boyu ehliyet alma dönemi son bulacaktır."

Ender Arda, ayrıca, yeni yönetmelik ile özürlü ehliyeti olarak bilinen H sınıfı sürücü belgesinin yeni sistemde yer almayacağını da belirtti.