BÜLENT SAYLAM

Nüfus Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7039 Sayılı Kanun 3 Kasım 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu kanun kapsamında 5490 Sayılı Kanuna eklenen geçici maddede; “Kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu Nüfus Müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla 21 Haziran 1934 tarihli ve 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3. Maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları mahkeme kararı aranmaksızın İl veya İlçe İdare Kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir” denildi.

Söz konusu yasa kapsamında Keşan’da ad veya soyadında yazım yanlışı bulunan 20 kişi Keşan İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Müdürlük tarafından alınan başvurular İlçe İdare Kurulunda görüşülerek karara bağlandı.

Öte yandan; kanun kapsamında yapılan düzeltmenin bir çok resmi evrakın yeniden düzenlenmesi gerekliliğini beraberinde getiriyor. 

Vatandaşlar, yaptıkları düzeltmenin arından; tapu, araç ruhsatı ehliyet, pasaport ve diploma gibi evraklarında da gerekli düzeltmeleri yapması gerekiyor.