Türkiye’de yaşanan işsizlik oranları her geçen gün artarken; üniversite mezunu olan gençler dahi iş bulmakta ciddi sıkıntılar yaşıyor. Yenimescit Mahallesi’nde yaşayan ve Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu olan Gökhan Dumoğlu, iş bulmadığını belirterek, geçimini seyyar satıcılık yaparak kazanmaya çalıştığını kaydetti.

İŞ BAŞVURULARINDA KABUL GÖRMÜYORUZ

 “Şu an Yenimescit Mahallesi’nde yaşayan gençlerden 10’a yakının 4 yıllık bir üniversite mezunu olduğunu söyleyen Dumoğlu, “Mahallemizde işsizlik oranları çok ciddi boyuttadır. Hatta, işsizliğin mesleksizlikten ve eğitimsizlikten olduğu sürekli dile getiriliyor. Ancak, ben zor şartlarda 4 yıllık fakülte okudum ve şuanda işsiz durumdayım. Ben, Yenimescit’te oturduğumdan için yaptığım iş başvurularında çok fazla kabul görmüyoruz. Kısacası, biz geri plana itiliyoruz.” dedi.

BANA MAHALLEDE “4 YILLIK FAKÜLTE BİTİRDİN AMA İŞSİZSİN” DİYORLAR

Romanların iş bulma konusunda dezavantajlı konumda olduğunu da ifade eden Gökhan Dumoğlu şunları söyledi: “Romanlar genellikle çocuklarını ekonomik nedenlerden ötürü okutamıyor. Birçok ailede, ‘siz 4 yıllık fakülte bitirdiniz ancak, halen işsizsiniz.’ diyerek, çocuklarımızı neden okutalım şeklinde düşünüyorlar. Eğer biz rol model olsaydık, mahallemizdeki birçok ailenin fikirleri de değişmiş olacaktı. Ama bu mümkün olmadı. Eğer sorunların ortadan kalkmasını istiyorsanız, Roman toplumunun okumasının ve istihdam edilmesinin önü açılmalı. Neden bizim toplumdan avukat, doktor, kaymakam ya da polis olmasın ki? Eğer okumalarının önü açılırsa, her şey başarılır. Siyasiler mahalleye geldiğinde, ‘üniversite mezunuyuz ve istihdam alanları açılmalı.’ dedik. Onlarda, üniversite mezunu olduğunu bilmediklerini söylediler. Konuyla ilgileneceklerini dile getirdiler ancak, biz yine işsiz durumdayız.”

KPSS’DE BAŞARILI OLMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Dumoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz hem evimizin geçimini sağlamak için çalışıyoruz hem de KPSS’ye girerek, bir yerlere yerleşmeye çalışıyoruz. Ancak, bu mümkün değildir. Çünkü bizler, sınava giren diğer adaylar gibi özel ders alma imkanımız da yok. Bundan ötürü de devletin bizlere biraz ayrıcalıklı davranması gerektiğini düşünüyorum. Üniversiteden mezun olalı 8 yıl oldu bu süre içinde evlendim 2 çocuğum var. Onları büyütmeye okutmaya ve ailemi geçindirmeye çalışıyorum.”

DEVLET OKUMAMIZIN VE İSTİHDAM EDİLMEMİZİN ÖNÜNÜ AÇMALI

Gökhan Dumoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Üniversite mezunuyum ancak, iş bulamadığımdan ötürü seyyar satıcılık yaparak, ailemin geçimini sağlıyorum. Benim tek istediğim, devlet yetkililerinin okumamızın ve istihdamımızın önünü açması.”