HABER MERKEZİ

Genel Başkan Nezir Karayün ve Batman Şube Başkanı Tercan Atılgan, Mersin Şube Başkanı Ahmet Söyler, Edirne Şube Başkanı Erdoğan Demir ile temsilcilikler adına yapılan açıklamada şunlara yer verildi; “Bugüne kadar Corona Virüs ile ilgili olarak devletimizin aldığı tedbirlerin yerinde olduğunu ve desteklediğimizi bir kez daha ifade ederken, özellikle sığınmacılarla ilgili olarak hem sınır bölgelerinde, hem de kent merkezlerinde tedbirlerin alınmasının daha da iyi olacağına inancımızı da buradan paylaşmak istiyoruz. Vatandaşlarımızın bu süreç içersinde panik havasında uzak durarak soğukkanlı davranmaları gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı kurallara ve tedbirlere uyulduğu takdirde ülkemizde yaşanan bu salgının önleneceğine inanmaktayız.”

GENEL TANITIM

WUHAN KORONAVİRÜSÜ (CORONAVİRUS, COVİD-19) NEDİR?

İlk olarak Çin’in Wuhan bölgesinde, 2019 yılı Aralık ayının başında görülüp, bu bölgedeki yetkililer tarafından tanımlandığı için gayri resmi Wuhan koronavirüsü adıyla da bilinen yeni koronavirüsü solunum yolu enfeksiyonuna neden olan ve insandan insana geçebilen bulaşıcı bir virüstür.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)tarafından virüsün resmi adı Severe Acute Respiratory Syndrome SARS-CoV-2 (Şiddetli Akut Solunum Sendromu-Koronavirus-2) olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü virüsün neden olduğu hastalığı tanımlamak için COVID-19 terimini kullanmaktadır.

30 Ocak 2020'de CoViD-19, Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel bir sağlık acil durumu ilan edilmiştir. 11 Mart 2020 tarihinde ise virüs pandemik, yani küresel salgın hastalık olarak ilan edilmiştir.

Wuhan Koronavirüsü (Coronavirus, Covid-19) Nasıl Bulaşır?

Yapılan araştırmalar sonucunda virüsün tek zincirli RNA virüsü olan koronavirüs ailesinden olduğu görülmüştür. İlk vakalar bölgedeki büyük bir deniz ürünleri ve hayvan pazarı ile bağlantılı olduğu için virüsün hayvan kaynaklı olduğu düşünülmektedir.

Wuhan koronavirüsünün bulaşma yollarının tamamı, hastalığın yeni olması nedeniyle kesin bilinmemektedir. Virüsün insandan insana damlacık yoluyla ve doğrudan temas ile geçebildiği bilinmektedir.

Virüs solunum sistemine yerleşmektedir. Yapılan araştırmalar semptom göstermeden virüsü taşıyan, kuluçka dönemindeki kişilerin de bulaşıcı olduğunu göstermiştir. Ancak kuluçka döneminde yayılma virüsün en etkili yayılma gösterdiği dönem değildir.

Virüs hasta bireylerden öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların solunum salgılarının temas ettiği yüzeylere dokunulmasından sonra ellerin göz, ağız, burun mukozası teması ile bulaşmaktadır.

Coronavirusler (koronavirüs) genel olarak vücut dışı ortamda uzun süre varlığını sürdürme imkanı olmayan virüslerdir.

Yapılan araştırmalar COVID-19’un bulaşıcılık süresi ve dış ortama dayanma süresi hakkında henüz yeterli ve doğrulanabilir bilgiyi sağlamamıştır.

Wuhan Koronavirüsünden (Coronavirus, Covid-19) Nasıl Korunulur?

Koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığını önleyecek aşılar henüz geliştirilme aşamasında olduğu için hastalığı engellemenin en etkili yolu bu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır. Virüs esas olarak insandan insana yayıldığı için çok basit ancak önemli adımlar atılması hastalığı engelleme yolunda büyük adımlar atacaktır.

Koronavirüsün engellemek için alınacak en önemli önlemlerden ilki elleri sık sık sabun ve suyla yıkamaktır. Özellikle halka açık bir yerdeyken burnunuzu sildikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra elleri en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkamak gereklidir.

Eğer halihazırda sabun ve su yoksa, en az yüzde 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanmak gereklidir. Ellerin tamamını dezenfektan ile kaplamak ve dezenfektan kendiliğinden kuruyana kadar birbirine sürmek gereklidir. Gözlere, buruna ve ağıza yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçınılmalıdır.

Hasta olan kişilerle yakın temastan kaçınmak gereklidir. Bunun haricinde eğer çevrede koronavirüs (covid-19) hastalığı mevcutsa diğer insanlar ile en az bir metre, ideal olarak iki metre mesafe korumak önemlidir.

Bu durum özellikle hastalıktan daha ağır etkilenme riski yüksek olan insanlar için önemlidir. Yaşlı yetişkinlerle kalp, akciğer hastalığı veya diyabet gibi ciddi tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin COVID-19 hastalığından kaynaklı daha ciddi komplikasyonlar geliştirme riski daha yüksektir.

Hasta olan kişilerin ilk yapması gereken tıbbi yardıma başvurmak durumu haricinde ev içinde kalarak dışarı çıkmamak ve bu sayede virüsün yayılmasını engellemek olmalıdır.

Bunun yanı sıra başkalarını korumak için öksürürken veya aksırırken ağız ve burun mendille örtülmelidir. Bu mendil kullanıldıktan hemen sonra çöpe atılmalıdır. Yine öksürmeden sonra elleri en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkamak veya en az % 60 alkol içeren bir dezenfektan ile temizlemek gereklidir. Mendilin bulunamadığı durumlarda öksürme ve hapşırma esnasında ağız ve burun kol içi ile kapatılmalıdır.

Üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları olan kişilerin başkalarının yanındayken, aynı odada veya araçtayken ve bir sağlık personelinin yanına girmeden önce yüz maskesi takması gereklidir.

Yüz maskeleri hasta olan kişiler için önemlidir. Eğer hasta değillerse ve hasta kişilerin tıbbi bakımından mesul değillerse sağlıklı kişilerin yüz maskesi takması gerekli değildir.

Dokunulan yüzeyler her gün temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Bu yüzeyler arasında örnek olarak masalar, kapı kolları, düğmeler, tezgahlar, kulplar, telefonlar, klavyeler, tuvaletler, musluklar ve lavabolar bulunmaktadır.

Bu yüzeyler kirliyse önce su, sabun ve deterjan ile temizlenmeli, ardından dezenfekte edilmelidir. Yüzeyleri temizlemek için yüzeye uygun dezenfektan kullanılmalıdır. Bunun için ev tipi çamaşır suyunu seyrelterek kullanmak ya da alkol bazlı dezenfektan kullanmak mümkündür.

Temizlikte kullanmak üzere 1 ölçü çamaşır suyunun 99 ölçü su ile seyreltilmesi yeterlidir. Kullanılan çamaşır suyunun son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olunmalıdır.

Tarihi geçmemiş çamaşır suları koronavirüs (covid-19) hastalığına karşı yeterli olacaktır. Ev tipi çamaşır suları amonyak veya başka temizleyiciler ile asla karıştırılmamalıdır.

Alkol ile temizlik için en az yüzde 70 alkol içeren bir çözelti kullanılmalıdır.

CORONA VİRÜSTEN KORUNMA YOLLARI

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 14 gün kuralı ile corona virüsü korunma yolları şöyle;

Son 14 gün içerisinde yurt dışından gelinmesi halinde ateş ve öksürük gibi belirtiler yoksa dahi 14 gün evden çıkmamak büyük önem taşıyor.

Evden çıkılacaksa corona virüsü maskesi takılması gerekiyor.

Mümkün olduğu kadar toplu taşıma kullanılmaması gerekiyor.

Ziyaretçi kabul etmemek ve yakın temastan kaçınmak çok önemli.

Bulunduğunuz odayı sıklıkla havalandırmaya özen göstermeniz gerekiyor.

Aynı tabak, bardak gibi eşyaların kullanılmaması gerekiyor.

Yüz maskesi, başkalarını enfekte olma riskinden korumak için, yeni koronavirüse sahip ve semptomlar gösteren kişiler tarafından kullanılmalıdır.