HABER MERKEZİ

Türkiye’de ekonomi gibi üreticinin de durumun iyi olmadığının altını çizen Yetim şunları söyledi: “Herkes ekonominin ne olacağını merak ediyor. Üretici olarak, buğdayın tonunu 850-950 lira arasında sattık. Verilen bu fiyat, üreticiye buğday ekimi yapmayın demektir. Buğday bu fiyatlara alınıyor ve gübre fiyatını 2 bin liraya çıkarıyorsunuz. Köyde yaşayan biri olarak, buğdaydan hiçbir şey anlamadık. Üretici olarak, hiçbir yere ödeme yapamadık. Önümüzde ayçiçeği var ve üreticinin borcu dağ gibi büyüdü. Her geçen günde artmaya devam ediyor.”

KRİZLERİ ATLATABİLMENİN YOLU TARIMI GELİŞTİRMEK

Ayçiçeğinde verimlerin iyi olup-olmadığı hakkında değerlendirmelerde bulunan Mehmet Ali Yetim, “Verimler denildiği gibi çok yüksek ve iyi değil. Ayçiçeğinde 150-200 kilogram bir verim ortalaması olur. Ayçiçeğinin tonunun 2 bin 500 lira olması gerektiğini ifade ettik ama gübrede 100 liralık bir fark oluştu. Ayrıca gübre fiyatlarında geçen yılla bu yıl arasında yaklaşık 1000 liralık bir fark var. Buna yıllık enflasyonu koyarsak ton başına fiyat 3 bin lira olmalı. Dışarıdan gelen ayçiçeğin ton fiyatı 550 dolar. Bundan ötürü de Yağlı Tohumlar ve Tarım Krediler çiftçinin elinde ürünleri ucuza almaya çalışmamalıdır. Gübre fiyatları nasıl otomatik olarak açıklandıysa, ayçiçek fiyatlarını da açıklamalılar. Malı getir, sonra açıklarım denirse, siz üreticinin dostu değil; onların üzerinden geçinen kurum olursunuz. Hükümet üretimden bahsediyorsa, onlarında üreticiye destek olması gerekiyor. Krizleri atlatabilmenin yolu tarımı geliştirmek ve üretimi artırmaktır.” dedi.

YOLLARI SANKİ KENDİSİ YAPIYORMUŞ GİBİ SÖYLEMDE BULUNUYOR

AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık’ı da eleştiren Yetim sözlerini şöyle tamamladı: “İl Genel Meclisi’nin aldığı kararla yapılan yolları sanki kendisi yapıyormuş gibi söylemde bulunuyor. İl Genel Meclisi Kasım ayında bütçeyi ve yapılacak hizmetleri belirleyerek sırasıyla çalışmalar yapılır. Bu çerçevede; Çobançeşme baraj yolu, Karacaali ve Lalacık-Pazardere yolu yapılacaktır.”