Yetim, çiftçiler ile ilgili beyanatlar verdiğini ancak çok fazla kale alınmadığını belirterek “Cumhuriyetimize, demokrasimize sahip çıkalım. Cumhuriyetin ilelebet yaşaması da üretime bağlıdır. Üretim olmazsa, üretici desteklenmez ise ithalatçı bir ortama geçeriz. Cumhuriyetimizin ilelebet yaşaması için üreticimizin desteklenmesi gerekmektedir. Destekleniyor muyuz? Hayır.  Ayçiçeğine 40 kuruş destek verileceği açıklandı. Bu kanunen verilmesi gereken miktar. Yağlı tohumların açıkladığı fiyatın dışında. Yağlı tohumlar fiyatı açıklayacak ve dış piyasayı organize edecek. Geçen yıl 1,70 TL olan ayçiçeği fiyatı şuanda 1,40-1,50 TL. Bunun maliyeti 1,90 TL. Bu fiyattan ayçiçeği alırsanız insanlar üretim yapmaz.” diye konuştu.

AYÇİÇEĞİ KONUSUNDA AÇIKLAMA BEKLİYORUM

Ayçiçeği fiyatı ile ilgili kamuoyu oluşturulması gerektiğini kaydeden Mehmet Ali Yetim, “Bu konuya odalarımızın sahip çıkması lazım. Ziraat odamızın son yaptığı demokrasi eylemini çok anlamlı buldum. Güzel oldu. Ama odamızın çiftçileri için bir şeyler yapmasını istiyorum.  1 haftadan beri hasat devam ediyor ama bir açıklama yok. Ziraat odaları genel başkanlığından, Keşan’ın ziraat odası başkanına kadar ayçiçeği konusunda açıklama bekliyorum. Ne düşünüyorlar? Fiyatın en az 2 TL olmasını sağlamalılar. AK Parti Edirne Milletvekilimiz Rafet Sezen aynı zamanda Trakya Birlik’in de başkanı. Bu konuda açıklama yapmalı. Şuanda vatandaş 1,40-1,45 TL’den ürünlerini satıyorlar. Bankalara ödemeler başlayacak. Üretici bu fiyatlarla borcunu ödeyemez. Döviz kurları arttı ancak ürünün fiyatı neden düşüyor? Ne yapılması gerekiyorsa ben destek vermeye hazırım. Ziraat Odası; ‘Bizim miting düzenleme gibi bir yetkimiz yok’ diyecek. Ama nasıl ki Cumhuriyetimize sahip çıkmak için meydanlarda yer alıyorsak; çiftçilerimizin de birilerinin önderliğinde ses getirecek bir eylem yapacağına inanıyorum. Yoksa bu işin altından kalkamayız. Sadece dosyalarla bu iş olmuyor. Hakkımızı aramalılar. Tüm köylülerimizden de böyle organizasyona destek geleceğinden şüphem yok. Önce ziraat odamız bir açıklama yapsın. Yağlı tohumlar 1,40-1,45 TL’den mal alıyorsunuz.” dedi.

FİYATI BİLMEDEN ÜRETİCİ MALINI DÖKÜYOR

Yetim, sezonun kurak geçtiğini söyleyerek, “Orman köylerinde domuz zararı mevcut. Şuanda verim iyi değil. 100-200 kilogram arasında verim var. Fiyatı bilmeden üretici malını döküyor. Fiyatları eylül ayında açıklarım diye bir şey yok. Şimdi açıklayın. Şuanda piyasaya müdahale etsinler. Her kurum kendini değerlendirsin. Yoksa aç kalacağız. 12 ayda bir mahsul alıyoruz. Çiftçiyi 11 ay ağlatmaya kimsenin hakkı yok. Ziraat odası ve yağlı tohumlardan sessiz kalma yerine, gür sesle kamuoyu oluşturmalarını ve durumu anlatmalarını rica ediyorum. Bu kaçmakla olmaz. Hakkımızın verilmesi için elimizden geleni yaparız. Kurumlardan açıklama bekliyoruz.” şeklinde konuştu.