SONGÜL KONAR

TOPLANTIDA, ÇİFTÇİYİ TEMSİL EDEN HİÇBİR KURULUŞUN OLMADIĞINI GÖRMEKTEYİZ

Hükümetin açıkladığı Ekonomik İstikrar Paketi hakkında değerlendirmelerde bulunan Yetim, şunları söyledi: “Toplantıda, çiftçiyi temsil eden hiçbir kuruluşun olmadığını görmekteyiz. Bu durumda çiftçinin düşünülmediğini göstermektedir. Paket içerisinde, esnafın borçlarının belli bir süre erteleneceği ifade ediliyor. Borçların ertelenmesi yönünde alınan kararı olumlu buluyoruz. Ancak, çiftçinin de, borcu var ve onların durumuyla ilgili ne düşünülüyor? Bir fabrika 15 gün sonra açılabilir ve 2 katı iş yapılarak, kaybedilen zaman telafi edilebilir. Ama çiftçinin yarını yok. Çiftçi, şimdi işlemi yaparsa yapar, yapamazsa 1 ay sonra yapma şansı yok. Çiftçi, köylerde kendi başına bırakılmamalı, desteklenmelidir.”

ÜRETİCİYE DESTEK VERİLMESİ GEREKİYOR

Çiftçi olarak, üretim yapmak zorunda olduklarını söyleyen Mehmet Ali Yetim Her meslek kendine göre önemli ama üretim çok önemlidir. İnsanların gıda maddelerine rahatça ulaşabilmeleri için üreticiye destek verilmesi gerekiyor. Çiftçiye destek verilmezse, çiftçi üretim yapmakta zorlanır ve kendine yetemez duruma kalınır. Gıda yetmezliği yaşandığında, ne yaparız? Gıda maddeleri anlamında dışa bağımlı kalınırsa, insanlar aç kalır. Bu durumun yaşanmaması adına yerel üretime ve çiftçimize destek vermeliyiz” dedi.

YAŞANAN BU DURUM, KİMSENİN GÜNDEMİNDE DEĞİL

Üretimde girdi maliyetlerinin artıp-artmadığı hakkında konuşan Yetim “Gübre fiyatlarında, 2 aylık süre içerisinde yaklaşık 500 TL bir artış yaşandığını görmekteyiz. Bu artış, çiftçinin gübreyi alamaması ve kaliteli ürün yetiştirememesi anlamına gelmektedir. Yaşanan bu durum, kimsenin gündeminde değil. Bundan ötürü de, çiftçiler olarak, birlik ve beraberlik içerisinde olursak, başarılı oluruz. Bunun için de çiftçilerin sendikalaşması gerekiyor. Eğer birlikte hareket edemezsek, başarılı olamayız” ifadelerini kullandı.

KÖYLERDE 1 TANE DEZENFEKTE ARACI YOK

Dünya genelinde, corona virüsünün yaşandığını hatırlatan Mehmet Ali Yetim, “Belediyeler, her yerde gerekli dezenfekte çalışmalarını yapıyorlar. Ama köylerde 1 tane dezenfekte aracı yok. Hiç olmazsa, köy içinde ana caddelerde dezenfekte araçları gezebilirdi. Şehirlerde sıkıntı var da, köylerde yok mu? Köylerde de, gerekli çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Bu konuda görev Valiliği’ndir. Öneriyi getireceklerde, İl Genel Meclisi üyeleridir. Ama ben köylerde herhangi bir çalışma görmedim. Yetkililerin bir çalışması olduğunu umuyorum! Bu süreci, inşallah biran önce atlatırız ve her şey yoluna girer” şeklinde konuştu.

HERKESİN GÖZÜ KULAĞI DESTEKLEMELERDE

Yetim sözlerini şöyle tamamladı: “Çiftçinin hak ettiği ayçiçeği desteklemesi var. Herkesin gözü kulağı desteklemelerdedir. Çiftçinin bu hakkı devletin biran önce vermesi gerekiyor. Ekonomi canlandırılmak isteniyorsa, çiftçiye destek verilmeli. Çiftçi olmazsa, esnaf da olmaz.”