GİZEM GÖRÜR

Ayçiçeğinde hasadın devam ettiğini belirten Yetim, “Verimler 150-250 kilogram arasında değişiyor. Fiyat konusunda Trakya Birlik bu yıl üzerine düşeni yaptı. Yağlı Tohumlara üyemiz az ancak hiç olmazsa piyasayı düzenlemesi açısından olumlu oldu. Biz fiyatları düşürürler diye korkuyorduk, ancak olmadı. Yine de fiyatlar yeterli değil. Yağlı tohumlara göre fiyat değerlendirmesi yaparsak aldanırız. Geçtiğimiz yıllarda fiyat açıklanınca bir düşme oluyordu. Esas sorun ise ortak sayısı. Yağlı tohumlar kooperatiflerinde bizim ortak sayımız çok azaldı. 120 binden 40 bine düştü. Bu büyük bir sıkıntı. 120 çiftçiden sadece 40 tanesi ürününü kooperatife dökebiliyor. Diğer üreticiler dökemiyor. Tüccarın eline bakıyor.” dedi.

RAHAT BİR AYÇİÇEK DÖNEMİ GEÇİRMİYORUZ

Mehmet Ali Yetim, sözlerini şöyle sürdürdü: “Paşayiğit Mahallesi’nden sonraki köyler, Uzunköprü’nün yakın olmasından ötürü şanslı. Ayçiçeğini Uzunköprü’deki yağ fabrikalarına götürebiliyorlar. Yağ oranına göre 1,75-1,80 TL fiyat alıyorlar. Ancak diğer köylerimizdeki vatandaşlar ürününü 1,70 TL’den vermek zorunda kalıyor. Rahat bir ayçiçek dönemi geçirmiyoruz. Beklentiler daha yüksekti.  Ayçiçeğinde ölümü gösterip, sıtmaya razı etmek gibi bir durum yaşanıyor. Baştan oluşan 1,60 TL fiyatından çiftçi çok korkmuştu. Daha sonra 1,70 TL’yi çok iyi bir fiyatmış gibi sattılar. Olması gereken fiyat 2,20 TL. Oluşan piyasa fiyatları ve hükümet politikaları 1,70 TL’ye ‘Allah razı olsun’ dedirtiyor.” 

ÇİFTÇİMİZ ÇOK BORÇLU

Yetim, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Girdilerimiz çok yüksek. Yeterli destekleme olmalı. Çiftçimiz çok borçlu. Aldığı parayla borcunu bile ödeyemiyor. Ayçiçeği desteklemesi 600 TL’ye çıkarılmalı. Desteklemelerin ne zaman ödeneceği belli değil.”

Mehmet Ali Yetim, İl Genel Meclisi’nin Ekim ayı toplantılarının Keşan’da yapılacağını sözlerine ekledi.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ