Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, litresi 100 Euro'dan Bulgaristan ve Fransa’dan ithal edilen lavanta üretimi için düğmeye bastı. Tıp ve kozmetik sanayinde kullanılan lavanta bitkisini enstitünün tarlalarında 4 dekarlık alanda üretime başlandı. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan Tülek, lavanta üreterek yağında dışı bağımlılığı ortadan kaldırıp dünya pazarında ilk sırada bulunan Fransa ve Bulgaristan’a rakip olmayı hedeflediklerini söyledi. Dekar başına alınan üründen 10-12 litre yağ elde edildiğini ve üretim aşamasında fide maliyetinin dışında başka harcama yapılmadığını anlatan Enstitü Müdürü Dr. Adnan Tülek, “Bulgaristan’daki Gül ve Tıbbi Bitkiler Araştırmalar Enstitüsü’nden temin ettiğimiz 6 çeşit, 6 bin lavanta fidesini enstitüye ait tarlalarda dikimini yaptık. Türkiye’de Isparta’da üretim yapılıyor” dedi.

Lavantanın üretici açısından yüksek karlı bir ürün olduğunu söyleyen Adnan Tülek, “Verim potansiyeline ulaşmış bir tarlada dekardan alınan üründen 10-12 litre arasında yağ elde ediliyor. Bulgaristan’da yağın litresi 100 Euro'nun üzerinde satılıyor. Bu da dekar başına bin avroluk bir gelir anlamına geliyor. Lavanta’da en büyük girdi ilk aşamada fide teminidir. Bunun da yaklaşık maliyeti bir dekara yaklaşık 2 bin civarında oluyor. Bu fidelerin yaklaşık maliyeti bin 200 lira civarında” şeklinde konuştu.

Dünyada lavanta yağı üretimi konunda Fransa ve Bulgaristan’ın ilk sıralarda yer aldığını kaydeden Dr. Adnan Tülek, “Araştırma Enstitüsü olarak Bulgaristan’dan temin ettiğimiz çeşitleri burada Edirne’de üretip, sonraki yıllarda çiftçilerimize fide temin etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.