Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Veteriner Hekimi Mahmut Yıldırır, dün yaptığı açıklamada, 6-9 Kasım 2014 tarihleri arasında Antalya’da katıldığı II. Ulusal Vektör Mücadelesi Sempozyumu hakkında bilgi verdi.

Sempozyuma, Keşan’da çalışan Veteriner Hekimi Hasan Nural ile birlikte katıldıklarını ifade eden Yıldırır, “2005’ten beri, ilaç malzemeleri ve kullanılan dozlar gibi birçok şeyler değişti. Bu işlerle uğraşan kişilerin uygulama esas ve yönetmeliğine göre <çalışma belgesi> alma zorunluluğu geldi. Bu belgeyi alarak çalışan kişilerin başında bulunacak sorumlunun da olması gerekiyor.” dedi.

AMAÇ MÜCADELEYİ EN İYİ ŞEKİLDE SÜRDÜRMEKTİR

Mahmut Yıldırır, sempozyum ve benzeri etkinliklere katılarak bilgilerini arttırdıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Yeni bir madde ya da mücadele şekli çıktı mı, bazı maddeler yasaklandı mı gibi konularını takip ediyoruz. Bu tür organizasyonlarda diğer belediyelerde görevli kişilerle görüş alışverişi yapıyoruz. Amaç mücadeleyi en iyi şekilde sürdürmektir. Mücadelede böcek ilacı atıyoruz. Bu atana da, atılan yere göre bazı zararları var. Atılan maddenin, atan kişiye ve çevreye en az zararı vermesi lazım. Buradaki hedef en az zararla haşereyi yok etmektir.”

ALAN GENİŞLEYECEK, ÇALIŞMA SIKLIĞI AZALACAK

Sempozyum hakkında bilgi aktaran Yıldırır, “Sempozyumda özet olarak, vektörde, fiziksel mücadelenin ilk planda tutulması gerektiği ortaya konuldu. Bu mücadelemizde en iyi yöntemdir. Çünkü ilaç atımında atan kişi maske takmak ve dozu iyi ayarlamak gibi tüm önlemini alıyor. Çevredeki yararlı mikroorganizmalara zarar vermeyecek ya da zararı en aza indirebilecek gibi ilacın dozunu ayarlıyor. Bunun için mücadele de ilk yöntem fiziksel uygulamadır. Yani dere ıslah çalışması, çöp bidonların kapalı olası, kanalizasyon patlağının zamanında onarılması gibi yöntemlerdir. Doğru mücadele larva mücadelesi. Sineğin üreyebileceği yerlere larvasit dediğimiz ilaçları atıp, sineğin uçkun hale gelmesini önlemek istiyoruz. Bir sineğin 5 km uçtuğunu biliyoruz. Onun için larva mücadelesini %30 artırıp, uçkun mücadelesini de %30 azaltmayı düşünüyoruz. Yani Keşan’ın çevresindeki mücadele yaptığımız alanı biraz daha genişletmek ve yaptığımız çalışma sıklığını biraz daha azaltmak amacındayız. 2015 yılındaki mücadelemizi bu şekilde yapmak istiyoruz ve başarılı olacağımıza inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

MÜCADELENİN % 30-35’İ ÇÖPLÜKLERDE VERİLİYOR

Mahmut Yıldırır, vektör mücadelesinin %30-35’inin şehir ve sahil kesimlerdeki çöplüklerde verildiğini belirterek, şöyle dedi: “Paşayiğit Mahallesi yakınlarında yapılan katı atık tesisinin faaliyete girmesiyle birlikte buralara yaptığımız mücadelemiz ortadan kalkacak ve diğer bölgelere daha ağırlık vermiş olacağız.”  Yıldırır son olarak, Keşan Belediyesi’nin vektör mücadelesinde, personel ve araç fazlalığı olan büyük şehirlerle eş değer durumda olunduğunu kaydetti.