39. Bölge Edirne Eczacı Odası Temsilcisi Neshan Yıldırır, ilaç saklama koşullarına yönelik doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti. İlaçların çoğunluğunun kimyasal yapıda olduğunu belirten Yıldırır, uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri takdirde, kimyasal yapıların değişime uğrayarak etkinliklerinin azalabileceğini ya da ortadan kalkabileceğini kaydetti. İlaçlarda bulunan etken maddelerin ve etken maddenin hastaya sunulacak forma girebilmesi için kullanılan yardımcı maddelerin ışıktan, ısıdan ve nemden etkilenebildiğini dile getiren Yıldırır, ilaçların öncelikle prospektüsleri ile birlikte ve kendi ambalajları içerisinde muhafaza edilmeleri gerektiğini ifade etti.

SAKINCA TEŞKİL ETMEKTEDİR

Neshan Yıldırır, şöyle devam etti: “Çoğu evde ilaç mutfak veya banyo dolaplarında saklanır ancak bu ortamlarda ısı ve nemin evin diğer bölgelerine oranla daha fazla olması sakınca teşkil etmektedir. İlaçların büyük bir çoğunluğu oda ısısında etkinliğini korur. Eğer ilacın üzerinde 'Oda ısısında saklanmalıdır' ibaresi var ise bu ifade oda ısısının 15-250C arasında bulunması gerektiğini belirtir”

KESİNLİKLE BUZDOLABINA KONULMAMASI GEREKİR

Evde, çocukların ulaşamayacağı bir yerde duvara monte edilmiş bir ecza dolabının oda ısısında muhafaza edilmesi gereken ilaçlar için en güvenli yer olduğunu ifade eden Yıldırır, ilaçların bir kısmının ise serin yerde muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti.

Bu tip ilaçlar için ortam ısısının 8-150C arasında olması gerektiğini belirten Yıldırır, bu ilaçların kesinlikle buzdolabına konulmaması gerektiğini de değindi.

Eczacı Yıldırır, son olarak şunları kaydetti: “Ambalajı üzerinde ‘2-80C arasında saklayınız’ ibaresi bulunan ilaçlar ise evde buzdolabında saklanabilir. İlacın bozulmaması için eczacınızın size bu ilacı buz aküsü eşliğinde teslim etmesi gerekmektedir. İlaç eve ulaşınca hemen buzdolabına yerleştirilmeli ve sadece kullanılacağı zaman buzdolabından alınmalıdır. Bu tip ilaçların buzdolabının dondurucu bölmesine konulması kesinlikle yanlıştır ve ilacın etkinliğini bozar.”