AYŞİN SEÇİL GEZER

Keşan’da 5 kilometrelik bir alanda ilaçlama yaptıklarını dile getiren Yıldırır, “Keşan için 5 kilometrelik bir alan üzerinde çalışıyoruz. Gönül ister ki her yeri ilaçlayalım, bütün olarak yapalım ama bu genelde mümkün olmadığı için sadece kendimize ait bir 5 kilometrelik alan belirliyoruz. Bu sınırları belirlerken cevizlik deresi, çeltikler, Enez Yolu, Karanlıkdere ve eski itfaiyenin oradan Yenimuhacir şeklinde sürdürüyoruz ilaçlamayı. 5 kilometrenin dışında çalışma yapamadığımız alanlar var. Denizler; Yayla, Danişment, Erikli, Mecidiye bölge dışında olduğu halde biraz da Mecidiye’de yapıyoruz. Oradaki vatandaşlara kolaylık olsun diye Gökçetepe-Sazlıdere’de larva mücadelesi yapıyoruz.” dedi.

İHBAR YA DA YARDIM YOLUYLA BİLGİ ALIP BURALARDA ÇALIŞMA YAPIYORUZ

Yaptıkları kontrollerde sınırları içindeki su birikintileri ve üreme alanlarında herhangi bir larvaya rastlanmadığını söyleyen Yıldırır, “İyi gidiyoruz ama görmediğimiz, bilmediğimiz bir kanalizasyon patlağı olabilir ya da bir evin altında su vardır onu bilmiyoruzdur. O şekilde bilmediğimiz alanlar olabilir. Zaten genelde ihbar ya da yardım yoluyla bu yerlerden bilgi alıp buralarda da çalışma yapıyoruz. Bize göre çok sorun yok. Mesela ben bayram süresince Yayla’da kaldım. Karasinek ve sivrisinek yoktu benim kaldığım yerde. Kendi açımdan mücadeleyi beğendim. Benim bulunduğum alanda çok rahat kahvaltı edebildik, çöpler çok fazla birikmedi. Bu konuda Erikli’den aldığımız bilgiler de iyi yönde, Keşan’dan çok fazla şikâyet olmadı.” şeklinde konuştu.

UÇANA KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ

Uçkun mücadelesinin de başladığını belirten Yıldırır, şunları söyledi: “Araçlar, araç üstü makinelerle uçana karşı mücadele ediyor. Ama bunu da mümkün olduğu kadar ihtiyaç doğrultusunda yapıyoruz. Sabahları yapacağız mesela, sabah 4’te kalkıp saat 8’e kadar yapmak istiyoruz. Çünkü kalabalıkta yapmak istemiyoruz. Kullandığımız ürünler ne kadar insan sağlığına zarar vermeyecek tarzda olsa da sonuçta insanlarla bu ürünleri karşı karşıya bırakmak istemiyoruz. Tabi bunun fiziksel mücadeleleri de olmalı. Biz 2017’nin başında Keşan etrafında, Yayla ve Danişment’te bulunan derelerde, dere ıslah çalışmaları yaptık. Buraları güzelce temizledik; sazlıklar olmasın diye. Suyun akışını sağladık. Dolayısıyla bunları yaptığımız için daha avantajlı durumdayız. Çünkü bunları yapmasaydık, buralar yine sivrisinek üreme alanları olacaktı. DSİ ile devamlı haberleşiyoruz. Şu an Cevizlik deresini bekliyoruz, ön çalışmasını yaptık. Oralar büyük alanlar olduğu için sallama dediğimiz aletlerle dere ıslah çalışması yapılacak. Mücadeleyi zaten hiç bırakmamıştık, daha sonra da mücadeleyi sürdüreceğiz. Olaya hakim olmuş durumdayız. Hem şikâyetleri dinliyoruz hem kendim de deniyorum. Tabi aksaklık gördüğümüz yerler var. Nedir derseniz; çöp olayı var mesela. İnsanların çöpün ağzını bağlayıp attıktan sonra normalde çöp bidonunun ağzını kapatması lazım. Bu bazen yapılmıyor. Bu yapılmadığı zaman çöp bidonları hem koku salıyor hem de sineklerin üremesi için uygun ortamlar oluşuyor. Bunları yaparsak karasineklerden korunuz. Biz zaten bunun mücadelesini yapıyoruz. Keşan için de bu geçerli.”

HER İLÇE, HER BELDE SOKAK HAYVANLARI İÇİN ÇALIŞMALARINI YAPMALI

Sokak hayvanları için mücadelenin de devam ettiğini kaydeden Yıldırır, “Yayla’da 8 adet hem su hem mama odakları oluşturduk. Su sıkıntısı yaratmadan devam edebilmesi için bağlantıları yapmak için uğraşıyorlar. Erikli’de çalışmalarımız devam ediyor. Bize yer gösterecekler, oraya da yaklaşık 10 tane su ve mama odağı yerleştireceğiz. Keşan içerisinde mevcut olanlar var ama bunların da sayısını arttırmayı planlıyoruz. Su ve mama odaklarının aşağı yukarı 20 tane olmasını hedefliyoruz. Bir de kediler için mama odakları hazırlıyoruz. Özgün Yapı’da bir kedi besleme odağı oluşturuldu. Biz kendi imkânlarımızla bir proje oluşturduk. Onu da muhtemelen önümüzdeki hafta hayata geçireceğiz. Orada hem insanlara zarar vermeyecek hem de hayvanların rahat beslenebileceği gibi bir yer oluşturduk, kedi evi gibi bir şey olmuş olacak. Bu şekilde birkaç tane daha odak oluşturmayı planlıyoruz. Tabi bunları yapıyoruz ama hayvanseverlerden de bu konuda yardım bekliyoruz. Yetmediği yerlerde bir kap su koysunlar, çöplerini atarken hayvanların yiyebileceği şeyleri ayrı yere biriktirsinler, yenmeyecek kısmını ayrı yere atsınlar. Bu şekilde bir destek bekliyoruz. Biz ne kadar mama odağı da koysak, su kaynakları da yaratsak bunlar ne kadar yeterli olabilir? Mesela biraz önce bahsettiğimiz gibi, hayvanlar perişan halde, yatıyorlar serin yerde. Onlar da bizim gibi sıcaktan rahatsız oluyorlar tabii ki. Paşayiğit’teki barınak yeriyle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Bu hafta İl Müdürlüğüne projemizi teslim edeceğiz, uygun görülürse 2018 yılında başlamayı hedefliyoruz. 73 dönüm bir alanda prefabrik olacak. Hayvanlar için doğal yaşam şartları olacak, daha rahat edecekler. Şu an bulunduğumuz alanda sadece ameliyatını yapıp, bulunduğu ortama bırakıyoruz. Çünkü şu anki yer çok uygun değil. Ama çok uygun değil dediğimiz yerde de hemen hemen 5 binin üzerinde hayvan kısırlaştırdık. Bu, Keşan için çok büyük bir rakam. Şikâyetlerimiz de oluyor bu konuyla ilgili. Mesela; çevre ilçelerde hizmet yapılmadığı zaman olayın zararları bize de yansıyor. Hayvan nakilleri oluyor, çok fazla bırakmalar oluyor. Bunlar hoş şeyler değil. Sonuçta bence her ilçe, her belde bu işi yapmaya çalışmalı. Ya da köylerde, İl Özel İdareleri, Orman ve Çevre Bakanlığı bu konuda veterinerler görevlendirmeli.  İlçelerin bu konuya el atması lazım. Bunlar çözülmediği sürece biz ne kadar bu işi hedeflesek de yapsak da çok fazla verim alamıyoruz. Bir bakıyoruz hiçbir sorun yok, bir bakıyoruz Keşan’a 40-50 tane köpek birden geliveriyor. Bu hayvanlar da öyle bir şey ki yabancı gibi dolaşıyor, bırakıldığı belli, bölgeyi tanımıyor. Bunlarla ilgili şikayet ve sıkıntılarımız var ama absorbe etmeye, yapmaya çalışıyoruz. Ama hiç bitmiyor; 5 bin de yapsak 10 bin de yapsak hiç bitmeyecek. Çünkü İpsala’nın, Enez’in, Malkara’nın ve civarlardaki bütün belediyelerin bu konuda hizmet göstermesi lazım ki biz başarılı olabilelim.” ifadelerinin kullandı.

BARINAK 2018’DE FAALİYETE GEÇECEK

Çevre bölgelerde yapılan kısırlaştırmaların Keşan kadar çok olmadığını belirten Yıldırır, “Kısırlaştırma yapılıyor oralarda da ama bizim gibi değil. Şu an Trakya’da kısırlaştırmayı Uzunköprü, Edirne ve biz yapıyoruz. Bu yüzden yeni yapacağımız barınak da bölgeye hitap edecek şekilde olacak. Diğer yerlerden getirecekler hayvanları, biz ameliyatını yapacağız ve onlara teslim edeceğiz. Onlar da kendi alanlarına ve bölgelerine kendileri götürecekler. Barınak bir an önce olsun istiyoruz ama önümüzdeki bürokratik engeller süreci uzatıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yaklaşık 1-1.5 ay bekledi ve çok küçük bir hatadan geri geldi. Düzeltip aynı şekilde tekrar teslim ediyoruz. O yüzden süreç biraz uzadı. Ama bir aksilik olmazsa artık 2018’de faaliyete geçecek.” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLARDAN DUYARLI OLMALARINI BEKLİYORUZ

Sahipli hayvanlarla ilgili de problemlerin olduğunu belirten Yıldırır, sözlerini şöyle noktaladı: “Biz belediye olarak her şeyden önce sahipsiz sokak hayvanlarına bakmakla hükümlüyüz. Sahipli hayvanlar bizim alanımızın dışında, buna bakamıyoruz. Burada şöyle bir sorun oluyor; adam tasmasını takmış, sahiplenmiş ama hayvanı serbest dolaşıyor. Bu sefer sokak hayvanlarıyla beraber karışıyor. Onlarla alakalı bazı sorunlar oluyor. Mesela sahipli hayvan kısırlaştırılmamış oluyor, yine popülâsyonu topluyor, kontrolsüz üremeye yol açabiliyor. Bunlarla ilgili de gittiğimiz zaman uyarıyoruz. Bazen vatandaş komşusunun köpeğinden şikâyetçi oluyor, başıboş bırakıyor diye. Bunlarla alakalı da uyarılarımız var. Vatandaşlardan bu konularda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz.”