SONGÜL KONAR

Saat 12.00’de başlayan basın açıklaması, Cumhuriyet Halk Partisi Keşan İlçe Başkanlığında yapıldı. Cumhuriyet Halk Partisi Keşan İlçe Başkanı Özgür Heves Yıldız, Keşan gündemini değerlendirdi ve Keşan Belediye Başkan’ı Mustafa Helvacıoğlu’na bazı hatırlatmalarda bulundu. Yıldız, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği basın açıklaması hakkında da yorumlarda bulundu.

“ÖZEL ŞİRKETİNİN DEĞİL DE BİR KURUMUN BAŞINDA OLDUĞUNU UNUTMASIN”

Yıldız, Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na, özel şirketinin başında olmadığını, bir kurumun başında olduğunu, seçildikten sonra tüm Keşan’ın başkanı olması gerektiğini, kimseyi ayrıştırmaması gerektiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Kendi özel şirketinin değil de bir kurumun başında olduğunu, bu mevkiye seçilerek geldiğini, seçildikten sonra tüm Keşan’ın başkanı olması gerektiğini, daha fazla ayrıştırıcı dil kullanmaması gerektiğini ya da hemşehrilik hukukunun içerisinde tüm halkı kucaklaması gerektiğini hatırlatma ihtiyacımız doğmuştur.”

“SAHİLLER KONUSUNDA VERİLECEK HUKUKİ MÜCADELENİZDE DE HER ZAMAN ARKANIZDAYIZ”

Özgür Heves Yıldız, sahillerin kiraya verilmesi ile ilgili kafa karışıklığının giderilmesi gerektiğini, halkın plajlarının ve haklarının korunmasının belediyenin görevi olduğunu, verilecek her mücadelede de Keşan Belediyesi’nin yanında olacaklarını belirterek şunları söyledi: “Sahillerin kiraya verilmesi ile ilgili çelişkili bilgileri vermiş olup; kendisi mecliste olağanüstü toplantı yapmadan önce hiçbir bilgi vermemiştir, niyetinin ne olduğunun, herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını ve bu yerin neye göre belirlendiği ihalenin ne zaman ve ne şekilde olacağı ile ilgili hiçbir bilgilendirme yapılmamıştır. Olağanüstü toplantıda da ayrıntılı hiçbir bilgilendirme yapılmamış olup sadece sahillerin yeri metrekaresi ve muamman bedeli belirtilmiştir. Biz de sahillerin özelleştirilmesine karşı olduğumuzu, eğer kiralanacaksa halk plajı yapılarak hizmet verilmesini veya Bakanlıkla görüşme yapılarak kuruma ücretsiz tahsis edilmesi hususunda mücadele verilmesi taraftarı olduğumuzu belirtiriz. Israrla bunun kamu zararına yol açacağını ve düşüncelerinin 3.şahıslara kiralama olduğunun söylediklerinden dolayı biz CHP ve İYİ Parti grubu olarak red verdik. Şimdi tekrar ihaleye çıkacak diyor. Türkiye’nin neresinden gelirse gelsin alacaklar diyor. Biz alıp paylaştıracaktık diyor. Şimdi soruyoruz. Sayın başkan. Bu yerleri kimlere paylaştıracaktınız neye göre paylaştıracaktınız, ihaleye çıkarmayacak mıydınız? Çıkarırsanız, Türkiye’nin neresinden gelirse gelsin en yüksek teklifi verene vermeyecek miydiniz? Bizi bu özelleştirmenin önünü açmakla suçlayamazsınız. Halkın sahillerini hem de doğal sit alanı olan bir bölgede ihaleye çıkarmak anca her şeyi ranta çevirmeye çalışan zihniyetin ürünüdür. Bu ihalelerin derhal iptali ile ilgili mücadele vermek için en çok da siz sorumluluk hissetmelisiniz. Bu halk sizi hizmet için ve haklarını korumak için seçti. Bu güne kadar halkın olan plajlarını özelleştirmesine göz yummanız için değil. İktidarın gücünü arkasına almış biri olarak, halkımız bu konuda sizden umutludur. Verilecek hukuki mücadelenizde de her zaman arkanızdayız. Turizmin gelişmesi için ile rant kapısı mı açmak gerekiyor? Bahsettiğimiz bölgeler zaten turizm bölgesi değil, konut alanı. İnsanlar evlerinin önünde 60-70 senedir denize giriyor. ‘Şimdi Eriklili, Yaylalı düşünsün’ diyerek tehdit edeceğinize, buralar mücavir alanımız zaten Belediye’nin her türlü kontrol ve denetleme yetkisi var. Buyursunlar düzeltsinler, mevcut karmaşaya son versinler, bu onların görevi zaten. Halkın plajlardan ücretsiz yararlanamayacak olması kendilerini rahatsız etmiyor mu?”

“EMEKÇİLERE ‘HARÇLIĞI GİTTİ DİYE Mİ BAĞIRIYORLAR GAZETELERE ÇIKIYORLAR’ DEMESİNİ DE KINIYORUM”

Yıldız, Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun Keşan Belediye Bandosu ile ilgili açıklamalarına da tepki verdi ve Keşan’a yakışan bir bando” cümlesiyle ne anlatmak istediğini sorarak, şunları söyledi: “‘Bandoyu kapatmadık ara verdik’ diyor. Plaket veriliyor, ‘emekli olacaklar’ var deniyor, ‘gençleştirilecek’ deniyor, ‘büyüteceğiz’ deniyor. Hepsi tamam da ‘Keşan’a yakışan bando geliyor’ ne demek? 1955 yılında kurulan bando Keşan’a çok da yakışıyordu. Zaten Bando belediyenin de ilçenin de sembolüdür. Civar ilçelerde gıpta ile bakılan bandomuz, hem ilçemizdeki hem de civar il ve ilçelerde verilen görevleri her zaman yerine layığıyla getirmiştir. Geliştirilebilir, büyütülebilir ama özgün yapısıyla oynanırsa Keşan halkının tepkisini alırsınız. Oturup bando çalışanları ile tartışarak bu kararın ortak alınması gerekirdi. Kendileri senelerdir ilçemize hizmet etmişlerdir. Ayrıca yetenek ve sürekli çalışma gerektiren, sanat icra eden emekçilere ‘Harçlığı gitti diye mi bağırıyorlar gazetelere çıkıyorlar’ demesini de kınıyorum.”

“PROVOKATÖRLÜK YAPMAKLA SUÇLUYOR”

Helvacıoğlu’nun köy garajıyla ilgili yorumlarını da değerlendiren Yıldız, “Köy garajı için ‘zaten yıkılmış 10-15 kişi bağırıyor’ diyor. Oturup tartışıp ortak karar üretmek zorunda olduğu kişileri provokatörlük yapmakla suçluyor. Esnafı mağdur etmeyecek şekilde anlaşmak, geçici yer göstermek de sizin göreviniz. Zaten zor olan kısım da budur. ‘Halkımız değil, işine gelmeyenler bağırıyor’ diyor. Tabi ki mağdur olan bağıracak bu kriz ortamında iş yeri yıkılacak esnaf bağırmasın da kim bağırsın? Eski Belediye binası hala bir netliğe kavuşmadı, oradaki esnaf arkadaşlarımızın da endişeli bekleyişi devam ediyor. Başkanımız, orayla ilgili tasarrufu ne ise açık yüreklilikle halkımızla paylaşsın esnaf mağdur edilmesin. Orası yıkılırsa nasıl değerlendirilecek herkes merak ediyor.” dedi.

“VERECEK OLSALAR KENDİ YOLLARINI KENDİ PARALARI İLE BUGÜNE KADAR YAPTIRIRLARDI”

Sanayi yolunun asfaltlanması ile ilgili Helvacıoğlu’na hatırlatmalarda bulunarak devam eden Yıldız, şunları söyledi: “‘Sanayi yönetimine parasını verin yolunuzu asfaltlayalım’ diyor. Peki, Sayın Helvacıoğlu’na soruyoruz seçimlerden önce vaatlerde bulunurken sanayi esnafına yolu ‘100 gün içerisinde yapacağız’ sözünü vermediniz mi? Sanayinin ana yolları belediyenin tasarrufunda değil mi? Niye para versinler;  verecek olsalar kendi yollarını kendi paraları ile bugüne kadar yaptırırlardı. Ya da geçmiş dönemde ki yönetimle anlaşıp ortak yaptırırlardı. Ancak bu oradaki esnafın parasına göz dikmektir. Esnaf belediyeye tabela, bina, çevre vergisini nasıl ödüyorsa, belediye de yolları yaparak hizmetini oraya götürmekle yükümlüdür. Aynı şekilde Helvacıoğlu Erikli Kooperatifi ile ilgili çelişkili açıklamalar yapıyor. ‘Siz karar verin?’ diyor sanki burada da bir tehdit var, öyle hissettiriyor bize. Neyin pazarlığı yapılıyor? Kooperatif ortakları ile birlikte karar verilmeli.”

“MAĞDUR OLAN İNSANLARIN SESLERİNİ BASIN ARACILIĞIYLA DUYURMAKTAN BAŞKA SEÇENEKLERİ YOKTUR”

Helvacıoğlu’nun gazeteler çözüm yeri değildir, gelin toplantı yapalım sözlerini de eleştiren Yıldız, şunları söyledi: “Pazaryeri ile ilgili çok fazla rahatsızlık var, belirsizlik sürüyor. Taşınacak mı, nereye? Kimseyle istişare edilmeden karar verilecek gibi gözüküyor. Esnaf, çarşı merkezinden uzaklaşmak istemiyor. Çarşı esnafı da Pazar yerinin taşınmasını istemiyor. Bu isteklere kulak tıkamanın, inatlaşmanın bir anlamının olmadığını düşünüyorum. Üyelerine iyi görünmeye çalışmakla suçladığın oda başkanı da sizin gibi seçilerek üyelerinin oyunu alarak o koltuğa oturmuş bir kişidir. Tabi ki üyelerinin hakkını koruyacak. Helvacıoğlu geçmiş yönetim, siyasi partiler, esnaflar, pazarcılar, sendika, bando takımı, oda başkanları hepsi de suçlu, hepsini gazetelere demeç verip çözümü o şekilde aradıkları için suçluyor. ‘Çözüm böyle bulunmaz masaya oturacağız’ diyorsunuz. ‘Verdiğiniz kararların muhatapları ile toplantı yapyor musunuz?’ diye sorduklarında ‘kararı almadık daha, hazırlayıp önlerine koyacağız, aceleye gerek yok’ diyorsanız mağdur olan insanların seslerini basın aracılığıyla duyurmaktan başka seçenekleri yoktur. Ortak akıl’ ile Keşan’ı yöneteceksiniz. Kararları almadan önce masaya oturacaksınız kararları, konunun muhataplarıyla beraber en az zarar görecekleri şekilde alacaksınız. Ayrıca kendisi basını ve sosyal medyayı çok etkili biçimde kullanıyorsa, çoğul kararı buradan duyuruyorsa, gelen tepkilerin de buradan aynı şekilde basın aracılığıyla gelmesi kaçınılmaz oluyor.”      

“‘İKTİDARIN GÜCÜNÜ KULLANACAĞIZ’ DEDİNİZ”

Yıldız, açıklamasına şöyle devam etti: ‘15 yıldır halkın çocukları değil, CHP’lilerin çocukları işe alındı ne demek?’ Onlar halkın çocuğu değil mi? ‘Eş, dost alınan 70 kişiyi gözden geçireceğiz ne demek?’ Belediyede başka partilerin çocukları yok mu? Bir an evvel bu söylemlerinizden vazgeçin. Keşan Belediyesi çalışanlarını sen-ben, siz-biz, onun, bunun diyerek kimse ayıramadı siz de ayıramazsınız. Kimseyi bu söylemlerinizle korkutamazsınız, yıldıramazsınız. Başında bulunduğunuz bir kurumdur, kendi ticari işletmeniz değildir. Personelle uğraşmayı bırakıp Keşan’ın sorunlarına çözüm bulmaya bakın. Ayrıca, geldiğiniz günden beri personel sayısının fazlalığından bahsediyorsunuz, aile şirketi olmuş diyorsunuz, ama karı-koca memur personelini belediyede işe alıyorsunuz. Şirket üzerinden yevmiye ile işçi, çalıştırıyorsunuz. Seçimden önce de söz verdiğiniz gibi ekmekle uğraşmayı bırakın. Personelin kazanılmış hakları vardır, daha çok belediyeyi zarara uğratırsınız. Bizleri de bununla tehdit etmeyin. Kurumda barışı bozarsak, hepimiz kaybederiz. Biz sizlerin tabiriyle sizi “TOPAL ÖRDEK” durumunuza düşürmeyi hiç düşünmedik, ilçemizin yararına olan projelerinizde yanınızdayız. Siz de iktidarın gücünü kullanacağınızı iddia ettiniz, bu halk da size o yetkiyi verdi. Öyle bir güç varsa hala, bunu Keşan’a hissettirin diyoruz. Ama sakıncalı gördüğümüz hiçbir kararın altına imza atmayacağımızı da tekrarlıyoruz.”

“‘ZAFER BAYRAMI HERKESİ İLGİLENDİREN BİR BAYRAM DEĞİLDİR.’ DİYEN BİR BELEDİYE BAŞKANI İLE HALA ORTAK PROJELER YAPMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ”

Yıldız, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile kardeş belediye olmak fikrinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşündüğünü belirterek açıklamasını şöyle tamamladı: “Son olarak Cuma günkü açıklamanızda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüştüğünüzü, ortak projeler yapacağınızı belirtmiştiniz. ‘Zafer Bayramı herkesi ilgilendiren bir bayram değildir.’ diyen bir Belediye Başkanı ile hala ortak projeler yapmayı düşünüyor musunuz, kardeş belediye olmayı Keşan’ımıza yakıştırıyor musunuz? Bunun takdirini de Keşan halkına bırakıyorum.”