Keşan Belediye Meclisi Üyesi ve Pazaryeri Komisyonu Başkanı Yılmaz Karataşoğlu, dün düzenlediği basın toplantısında, geçen Perşembe günü ilk kez kurulan semt pazarı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen’in “müstahsilsiz pazar olmaz” açıklamasına cevap da veren Karataşoğlu, “Semt pazarlarından odaya kayıtlı bütün esnafımız yararlanacak, belgesi olan herkes yararlanacak” diye konuştu.

ÖNCE KEŞANLILAR YARARLANACAK

Dünkü açıklamasına Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen’in konuyla ilgili yaptığı açıklamaya değinerek başlayan Karataşoğlu,Sevgili Ziraat Odası Başkanımız zannediyorum benim geçen cumartesi günü yaptığım açıklamayı okumadan böyle bir ifade kullanmış. Ben orada sadece Keşanlılar yararlanacak derken, bunu Keşanlı esnaf yararlanacak anlamında söylemiştim. Bu Keşanlı olanın içine tabii ki müstahsil de köylüsü de girecek. Önce Keşanlılar yararlanacak demiştik. Ben eleştiri ve özeleştiri mekanizmasının çalışmasını çok arzulayan bir insanım. Bizlerin bu tür olaylara bakış açısı zaten bellidir. Ben sosyal demokrat bir partiden Keşan Belediye Meclisi üyeliğine seçildim. Dolayısıyla benim bağlı bulunduğum siyasi partinin köylüye bakış açısı, ekonomiye bakış açısı, taban fiyatlarına bakış açısı bellidir. Doğal olarak benim de bunlardan ayrı hareket etmem mümkün değil’” dedi.

KEŞANLI DERKEN BUNUN İÇİN DE MUHTAHSİL DE VAR

Hasan Şen’in açıklamasında, Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ın kendisine verdiği komisyon başkanlığı görevini yaparken sadece pazarcı esnafını düşüneceğini belirttiğini kaydeden Karataşoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Biz tabii ki Keşanlı esnafımızı düşüneceğiz ama bu Keşan esnafımızı düşünürken bunların içine müstahsiller de girecek köylüler de girecek. Ben Keşanlı derken bunları da kastetmiştim aslında. Semt pazarlarından odaya kayıtlı bütün esnafımız yararlanacak. Belgesi olan herkes yararlanacak. Bizim köylüleri ya da müstahsili dışladığımız söyleniyor. Kesinlikle öyle bir şey yok. Esnaf Odaları Başkanı İbrahim Aldanmaz da zannediyorum bir açıklama yapmış. Biz müstahsilimizi dışlamadığımızı yeni düzenlediğimiz pazaryerinde onlara en azından esnafla yan yana yer vermekle göstermiş olduk. Oradaki metre küçük gelmiş olabilir. Semt pazarları ile biz yeni tanışıyoruz. Dolayısıyla semt pazarlarının ne kadar verimli olacağını yaşamadan bilemeyiz. 3-5 hafta semt pazarlarına alışma süreci geçireceğiz.”

MÜSTAHSİLLER DE BİZİM İNSANLARIMIZ

Önümüzdeki süreçte semt pazarlarının müstahsillere açılabileceğini ancak bunda dikkat edecekleri bazı hususlar olacağını ifade eden Karataşoğlu, “Önümüzdeki süreçte müstahsil arkadaşlarımızı da değerlendirebiliriz. Onlar da bizim insanlarımız. Biz önce Keşanlı derken hepsini kastettik. Keşan kamuoyuna bu olayı çok yanlış anlattılar. Biz müstahsile karşıymışız gibi anlattılar, bir de bizim pazarcı esnafımızın bayat mal satabileceği anlamında bir şeyler söylendi. Bu kesinlikle doğru değil!

HAL’E HER GÜN TAZE SEBZE MEYVE GELİYOR

Hal binamıza her gün İstanbul da dahil olmak üzere Antalya bölgesinden her gün taze sebze meyve geliyor. Bizim Ziraat Odası Başkanımız sayın Şen, orada Antalyalılara mı çalışalım diye bir ibarede bulunmuş. Ama bugün oda başkanımızın açıklamalarına baktığımızda o Antalya dediğiniz yer dünyanın her yerine mal gönderiyor. Onlar da yerli mal.

MÜSTAHSİLİN TEZGAHINDA MUZ BİLE VAR

Müstahsil arkadaşlarımızın 12 ay boyunca burada malı bitmiyor. Neden kaynaklanıyor bu? 3-4 ay malını çıkarıp satıyor.  Ama kalan 7-8 ayda da bizim halimizden giderek sanki bir esnaf gibi mal alıp kendi tezgahlarında satıyorlar. Biz bugüne kadar buna da bir şey demedik. Müstahsil arkadaşlarımızın tezgahlarında muz dahi var ve bitmiyor. Bunun nasıl bir açıklaması olur bilmiyorum. Ama bu neden böyle diye bugüne kadar bir şey söylemedik. Biz önce Keşanlı derken bunları da kastettik.

YER İÇİN BİZE TALEP GELMEDİ

Biliyorsunuz yer paylaşımlarını yaparken bize daha önce muhtarlardan talepler geldi. Ama semt pazarları için hiçbir muhtarımız bizden yer talebinde bulunmadı. Yani bize bir talep gelmedi bu konuda. Biz de dolayısıyla bu semt pazarlarının ne kadar verimli olacağını bilmediğimiz yaşamadığımız için hatta kısıtlı sayıda yapmaya çalıştık. Sonradan pazarcı arkadaşlarımızdan bazıları mağdur olacaktı onun için kim istediyse hepsine yer verdik. Biz başından beri söylüyoruz sayın belediye başkanımız da aynı düşüncede biz hiçbir zaman için esnafımızın karşısında değil hep yanında olmaya çalıştık. Bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Bakın ben müstahsillerimizin bizden bir yer talebinde bulunmadığını belirtiyorum. Eğer bulunurlarsa ve bu semt pazarları da verimli olursa neden olmasın. Sonuçta onlar da Keşan esnafı ve Keşanlı.”