Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Ticaret Borsası, İpsala Ticaret Borsası ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde düzenlenen “Yöresel Değerler Lansman Toplantısı” dün gerçekleştirildi.

Şapçı Ağadayı Dinlenme Tesisleri’nde, Saat 15.00 sıralarında başlayan toplantıya; Edirne Valisi Mehmet Tekinarslan, Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, TEPAV Enstitü Direktörü Necdet Budak, bazı belde belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, sivil toplumu kuruluşu temsilcileri ve muhtarlar katıldı.

Av. Aylin Arıkan’ın sunumunda gerçekleşen toplantıda ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve ardından istiklal marşı okundu.

Program, Saros Körfezi’nin Edirne il sınırları içerisinde kalan sahillerin slayt gösterimi ve ardından www.sarosdanenerede.com adlı internet sitesinin tanıtımı ile devam etti.

Konaklamadan, yemeğe, eğlenceden, dinlenme tesislerine kadar birçok işletmenin yer aldığı internet sitesinin tanıtımını Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu tarafından yapıldı.

İnternet sitesine 300 firmanın kayıt olduğunu ve hedefin ise 500 işletme olduğunu ifade eden Helvacıoğlu, “Profesyonel sitelerle eş değer kıldık.”  şeklinde konuştu.

Mustafa Helvacıoğlu konuşmasında, Saros Körfezi’ndeki yatırımların gelişmesi ve bölge turizminin artması için 1/25 binlik planların biran önce çıkması gerektiğini ifade ederek, bu konuda Edirne Valisi Mehmet Tekinarslan’dan destek istedi.

Helvacıoğlu, konuşmasının devamında patenti alınan ve markalaşan bölgesel ürünlerden de bahsederek, İpsala Pirinci’nin tescillenme çalışmalarının 15 gün önce sonlandırıldığını kaydetti.

İPSALA PİRİNCİ’NİN TANITIMI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK

Market reyonlarında İpsala Pirinci’nin arandığını ifade eden Mustafa Helvacıoğlu, şu şekilde konuştu: “İpsala Pirinci bazı standartları içeriyor. Bu standartlara uyan bölgemizdeki 27 firmamızı da tescil ettirdik. İpsala Pirinci’nin tanıtımı için elimizden geleni yaptık. Gelene gidene İpsala Pirinci hediye ettik. İpsala Pirinci o kadar çok değerlidir ki artık kuyumcuda bile satılmaya başlandı. İpsala Pirinci’ndeki en önemli adımımız da sağlık raporu almaktı. Trakya Üniversitesi’nde pirincimize sağlık raporumuzu da aldık. Ancak, asıl işimiz bundan sonra başlıyor. Türkiye’de pirinç denince akıllara İpsala Pirinci gelmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Helvacıoğlu konuşmasından sonra, Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Keşan TB Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük ve İpsala TB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin ile birlikte Edirne Valisi Mehmet Tekinarslan ve İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman’a İpsala Pirinci’nin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni verdi.

TEPAV Enstitü Direktörü Necdet Budak, tarafından hazırlanan Hamzadere Bölgesi Kalkınma Gündemi Strateji ve Yol Haritası hakkında bilgiler verdiği programda, tescillenmesi planlanan “Keşan Karşılaması” halk oyunları gösterisi sunuldu.

Gösteri sırasında, katılanlara İpsala Pirinci’nden yapılan pilav ikram edildi.

Programın kapanış konuşmalarını ise Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu ve Edirne Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan yaptı.

ENVER SALİHOĞLU: PİRİNÇLE İLGİLİ SAĞLIĞA UYGUNLUK KONUSUNDA ÇOK ÖNEMLİ ATILIM YAPILMIŞ

Trakya Kalkınma Ajansı adına konuşma yapan Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, şunları kaydetti: “Bölgeyi tanıtmak için yapılan çalışmalar son derece mükemmel. Trakya Kalkınma Ajansı üç ili kapsıyor. 3 ilin birbirini tamamlayan birçok ekonomik ve kültürel değeri var. Trakya dediğimiz zaman aklımıza Türkiye’nin en verimli tarım alanları geliyor. Birim başına en yüksek verimi alan buradaki çiftçilerimizdir. Sanayi ise ağırlıklı Tekirdağ’da olmak üzere Edirne ve Kırklareli’de de var. Turizm, Edirne bölgemizde biraz daha fazla. Bu üç il birbirini tamamlayan özellikler taşıyor. Kalkınma ajansları il bazında değil bölgesel düşünür ve kaynaklar bölge için ortak projelerde kullanılır. Bu bölgemizde 26 oda ve borsamız var. Oda ve borsaların bu tür çalışmalarını sunması çok önemli bir olay. Kaynakların en verimli şekilde kullanılması için projeler hazırlanması lazım. Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri günü birlik yatırımlar. Trakya Kalkınma Ajansı olarak iller arası rekabet anlayışı içinde değil paylaşım anlayışı içinde hareket ediyoruz. 1 milyon 700 bine yakın nüfusu olan bir bölgedeyiz. Bölge nüfusumuz gittikçe artıyor. Bu nüfusa hizmet vermek kısa vadede kolay değil. Planlamalar iyi yapılırsa kaynaklarımızı daha elverişli kullanabiliriz. Ajans olarak bölgeyi kalkındırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Kalkınma Ajansı’nın yönetim kurulu üyelerine bu paylaşımcı anlayışı benimsedikleri için teşekkür ediyorum. Her bir il ve ilçeye imkanlarımız ölçüsünde kaynak aktarmaya çalışıyoruz. Bize yaptığı güzel sunun için Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve tüm çalışanlara teşekkür ediyorum. İnşallah bu markalaşma meselesi bölgemiz için hayırlı olur. Pirinçle ilgili sağlığa uygunluk konusunda çok önemli atılım yapılmış. Tekrar hayırlı olsun diyorum.”

MEHMET TEKİNARSLAN: EDİRNE’NİN GÖNLÜMDEKİ YERİ TAM DA DÜŞÜNDÜĞÜM GİBİ

Sonrasında konuşan Edirne Valisi Mehmet Tekinarslan, “Ben bugün için Keşan’ın konuğu sayıyorum kendimi, bu güzel atmosferi bize yaşattığınız için öncelikle teşekkür ediyorum.” diyerek şöyle devam etti: “Edirne’ye geleli bir hafta oldu. Tabi böyle bir atmosferin böyle bir ortamın içerisinde kendimi bulmak, Edirne’nin gönlümdeki yeri tam da düşündüğüm gibi olduğunu bir kez daha hissettirdi. Sizlerdeki heyecanı birlikte iş yapma kültürünü görmek burada işimin çok olduğunu ama yapacak işlerimin de sizlerin birlikteliğiyle gayretiyle heyecanıyla enerjisiyle kolay olacağını bana hissettirdi. Ticaret Odası Başkanımızın gerek heyecanı, gerek ses tonu, gerekse hitabeti Odalar Borsalar Birliği Başkanımızı da bana andırdı. Kendisi sevdiğimiz değer verdiğimiz saydığımız bir insandır. Biliriz ki tuttuğunu koparır. Üzerinde durduğu konularda da hep mesafe alır. Ben bu anlamda hem odalar birliği çatısı altında yapılan bu güzel etkinliğin ve bu hazırlanan güzel raporun hem de markalaşma yolunda Hamzadere havzasının tanıtımı yolunda atmış olduğunuz adımlardan dolayı teşekkür ediyorum. İşin omurgası ortaya çıkmıştır diye düşünüyorum. Bir kaç nedenden dolayı bunu düşünüyorum. TEPAV’ın iş yapma kültürüne ve kapasitesine yabancı biri değilim ki işin uzmanlarının sahada derledikleri bilgilerle planlama yapmasının son derece gerekli olduğuna inanıyorum. Burada bütün paydaş kuruluşlara sivil toplum kuruluşlarına, odalara, borsalara ve kamu kurumlarına ve yerel yönetimlere yer verilmiş olmasının da bu yol haritasının bizi doğru istikamete ulaştıracağına ilişkin kanaatimi paylaşmak istiyorum.”

BENİM İÇİN SON DERECE AVANTAJLI BİR TOPLANTI OLDU

Markalaşmanın öneminden bahsederek sözlerine devam eden Tekinarslan, Edirne’de üretilen pirincin henüz ülke genelinde yeterince tanınmadığını ifade ederek şöyle devam etti: “Bunun birkaç nedeni var. Ama en önemli nedenlerinden birisi ne kadar mal üretirsek üretelim, pazarlama yöntemlerinde ve tanıtımdaki eksikliklerimiz maalesef turizmimizde ve kültürel varlıkları tanıtımımızda da bu ortaya çıkıyor. Ama inşallah İpsala’dan paylaşan bu tescilli markalaşmış ürün Edirne’mizin diğer ürünlerine de yansır. Türkiye’deki pirinç üretiminin %40’ından fazlasını üreten Edirne, sadece turizmiyle ve tarihi eserleriyle değil tarım ürünlerindeki rekabete açıklığı ve sağlıklı tarım ürünlerini başta Türk halkına sonrada dışarıda bunu talep edenlere sunmasıyla ön plana çıkar diye düşünüyorum. Benim için son derece avantajlı bir toplantı oldu. Hem sizleri çok kısa zamanda görme ve tanıma fırsatı elde etmiş oldum. Hem belki Hamzadere havzası olmak üzere Enez’i, Saros’u, İpsala’yı çok hızlı bir şekilde ayrıntıları olmasa bile tanımış oldum.”

EDİRNE’DE YAPACAK ÇOK ŞEYİMİZ VAR

Mehmet Tekinarslan, son olarak şunları belirtti: “Saklı bir cennetin bağrımızda durduğunu bunu neden bu kadar uzun süre sakladığınızı da merak ederek tanımış oldum. Ben gelen misafirlerime de bunu söylemiştim. ‘Acaba Edirne’nin denizde kıyısı var mıdır?’ diye anket yapsak, Türkiye’de sanıyorum ki kıyısı var oranı çok düşük çıkar. Ama bu tanıtım faaliyetleri sonucunda inşallah Saros Körfezi ne kadar nadide bir yer olduğunu gerçek anlamda turizmden, denizden, doğadan, kumdan, kültürden dinlenme ihtiyacını gidermek amacıyla gelenlerden dolup taşacaktır diye düşünüyorum. Edirne’de yapacak çok şeyimiz var. Yaptığımızın da karşılığını hem bize teşekkürleriyle ifade edebilecek çok değerli bir halkımız var. Hem de yaptıklarımızın karşılığı çok kısa zamanda ekonomimize katabilecek kadar bakir kalmış kaynaklarımız ve ciddi bir potansiyelimiz var. Edirne topyekun bir Dünya’yı temsil ediyor. Benim nezrimde ve inşallah bu Dünya’da sizlerinde desteğiyle yapacağımız liderlik ölçüsünde sonuç alacağız. Edirne’de bulunmaktan ve bu güzel insanlara hizmet edecek olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Program, Vali Tekinarslan’ın konuşmasını tamamlamasıyla sona erdi.