SONGÜL KONAR

Açıklamasında, inşaat sektöründeki faizlerin düşmesinden önce, sektörün çok kötü bir durumda olduğunu ifade eden Alioğlu, yüzde 0.64'ten yüzde 0.87'ye çıkarılan faizlerin, bir süre daha böyle düşük devam edeceğini belirtti.

“FAİZLERİN DÜŞMESİ İLE BİRLİKTE DAİRELERE TALEP YÜKSEK OLDU”

İnşaat sektöründe, 2006 yılından bu yanan faaliyet gösterdiklerini belirten Alioğlu, açıklamasında şunlara yer verdi: “İnşaat sektörü faizlerin düşmesinden önce çok kötü durumdaydı. Birçok insan mağdur oldu. Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi gerekiyordu. Paranı yatırmışsın, proje aşamasındasın ama inşaat bitmiyor. Neden bitmiyor, satılamadığı için bitmiyor. Daire alan insanların dairelerinin tamamlanması adına faizler düşürüldü. Çünkü evler satılmadıkça projeler tamamlanamadı. Yarım kalan binalar tamamlanmış oldu. Bu da, daire alan insanların dairelerine kavuşmasına sebep oldu. Müteahhitler de kendisini kurtarmış oldu. Yüzde 0.64 faiz oranıyla elde olan dairelerin yüzde 80-yüzde 90’ı satılmıştır. Faizler düşmese inşaat sektörü yok olurdu ve çark dönmezdi. Bu düşük faizler yüzde 0.64'ten yüzde 0.87'ye çıkarıldı. Bir süre daha böyle düşük devam edecektir. Sonra biraz daha yukarı çekilecektir. Yüksek faizlere doğru bir gidiş olacaktır. İnşallah böyle kalır da inşaat sektörü biraz daha ivme kazanır. Faizlerin düşmesi ile birlikte dairelere talep yüksek oldu ve bu eldeki daireler eritildi. Bitmediyse bile çok az daire kalmıştır. Satışlar iyi gitti ve hızlandı.”

“TÜRKİYE TARİHİNDE YÜZDE 0.64 GİBİ BİR FAİZ ORANI DAHA ÖNCE HİÇ OLMADI”

Faizlerin yeniden yükselmesiyle birlikte satışların yavaşladığını ifade eden Yüksel Alioğlu, “Eskiden faiz oranları yüzde 1.20 ve yüzde 1.40 olduğu düşünülürse, şu andaki yüzde 0.87’lik faiz oranı iyi diyebiliriz. Türkiye tarihinde yüzde 0.64 gibi bir faiz oranı daha önce hiç olmadı ve bir daha da olacağını öngörmüyorum. Bu fırsatı kaçıran kaçırdı. Düşük devam eder belki ama bir daha yüzde 0.64’ü görmeyeceğiz. Bu elinde dairesi olan müteahhide de fırsattı, daire almak isteyene de fırsattı. Bir müteahhit, bu faiz oranı ile elindeki daireyi satamamışsa, ona da yapacak bir şey yoktur. Umarım sektörümüz iyiye gider. Bizim ülkemizin en büyük sermayesi inşaattır. Bu doğru mudur, betona yatırım yeterli midir? Hayır değildir. Biz de isteriz üretim olsun, fabrika olsun daha fazla istihdam olsun. Ama hali hazırda durumlar belli. Bu yüzden sektörümüz ülke ekonomisinde önemli bir yerde görünüyor. Koskoca ülke betonla inşaatla bir yere kadar gidebilir. Tarım ve üretim önemlidir. İnşaata ihtiyaç hep vardır ama başka gelirlerle desteklenmelidir” şeklinde konuştu.