Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Esnaf Odası Başkanı İsmail Yüksel, Kurban Bayramı’ndan sonra okulların açılacak olması nedeniyle kırtasiye alışverişlerinin artacağını ifade ederek, bu tür alışverişlerde sağlığın göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Çocuklarına kırtasiye alışverişi yapan ve yapacak ailelerin, sağlık unsurunu göz ardı etmemesi gerektiğini söyleyen Yüksel, bu nedenle ailelerin üzerinde TSE veya CE işareti olmayan ürünleri almamaları gerektiği belirtti. Alışveriş yapan veya yapacak olan ailelerin, bütçeleri doğrultusunda hareket ettiğini de ifade eden Yüksel, “Veliler, okul alışverişlerinde dikkatli olması gerekiyor. Bu dönemde bazı fırsatçılar, standartlara uymayan okul malzemelerini piyasaya sürebiliyor. Bu nedenle veliler, kırtasiye ve okul kıyafetlerinde kaliteyi araştırsınlar, satın alacakları ürünün üzerindeki üretim menşesine dikkat ederek Uzak Doğu'dan gelen kalitesiz ürünlerden uzak dursunlar. Buralardan gelen zararlı ürünlerin piyasada olduğu tespit edildi.” şeklinde konuştu.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI TEMSİLCİLİKLERİNE BAŞVURMALI

Yüksel, ailelerin, yapılan alışveriş sırasında, çocuklarına tasarrufu da öğretmesi gerektiğini de vurgulayarak, “Veliler, kalitesiz ürünleri çocuklarına giydirmemek ve kullandırmamak için dikkatli davransınlar. Özellikle kokulu, renkli ürünlerden uzak dursunlar. Bu ürünlerde ucuz, koku ve renk verici maddeler kullanılıyor. Şüpheye düştükleri takdirde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı birimlerine o işletmeyi şikâyet etsinler. Kalitesiz ürün almanın ayrıca çocuklara da kötü örnek olduğu unutulmamalıdır. Aileler, çocukların istediği her şeyi almamalı. Zararlı kimyasallarla üretilmiş kırtasiye ürünlerinin piyasada olduğuna yönelik duyumlarımız var. Alınacak ürünlerde TSE ve CE işaretlerinden en az birinin bulunmasına veya ürünlerin AB tarafından güvenlik göstergesi kabul edilmiş normlara uygun olmasına dikkat edilmeli. Bu anlamda şüpheye düşen veliler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı temsilciliklerine başvurmalı, incelettikleri ürünlerin toplatılmalarını sağlayabilirler. Alınan kalitesiz bir kalemi çocuğun yazı yazarken kullanması, okula yeni başlayan öğrencilerin bunları ağızlarına sokmaları gelecekte ciddi hasarlar ortaya çıkarabiliyor.” dedi.