Göksel, konula ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Yunanistan Edirne Konsolosluğu Pasaportunda Makedonya(MK) giriş mührü bulunan Türk turistlere Schengen vizesi vermeyi durdurdu.

Konsolosluğa Schengen vizesi için başvuru yapan turistler eğer pasaportları ile daha önce Makedonya’ya çıkış yaptıysalar, konsolosluk kendilerine Schengen vizesi yerine sadece Yunanistan’da geçerli olan ‘Hellas Vize’yi veriyor. Ayrı bir kağıda basılan Hellas Vize ile Yunanistan’dan başka bir ülkeye geçme şansınız bulunmuyor.

Özellikle kara yoluyla Yunanistan üzerinden Balkan turuna katılan turistler bu yeni uygulama karşısında şok oldular.

MAKEDONYA – YUNANİSTAN İSİM SORUNU

İki ülke arasındaki isim sorunu 1991 yılında Makendonya’nın Yugoslavya Federasyonu’ndan tam egemen olarak bağımsızlığını ilan etmesinden sonra ortaya çıkmıştır.

Makedonya’nın geçmişini; kendi ataları olarak kabul ettikleri Büyük İskender’e kadar uzandığını savunan Yunanistan, bu sebepten ötürü Makedonya’yı Helen geçmişe sahip bir devlet olarak görmektedir. Fakat bu duruma Makedonya şiddetle karşı çıkmaktadır. Asıl Makedon ırkının, Slav ırkından geldiğini ve geçmişte hiçbir zaman Yunanca konuşmadıklarını iddia etmektedirler.

Birleşmiş Milletler’deki yerini ‘Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM)’ ismiyle alan Makedonya, Yunanistan’ın sahip olduğu veto yetkisini kullanmasından ötürü halen NATO ve AB üyesi olamamaktadır.”