ÇİFTÇİ BİRİKİMİNİ YİYOR

Çiftçinin borç ile ekim yaptığını belirten Şen, “Geçen yılın hasat zamanında paralarını alan üretici borçlarını ödedi, ekim yapmak için borç yaptı. Döngü bu şekilde devam ediyor. Çiftçi şu anda birikimini yiyor. Son zamanlarda kazandığını kendi yatırımlarında kullanmıyor. Üreticilerin değişik giderleri var. Kazandığı parayı kendi işinde kullanamıyor. Her ailenin öğrencisi var ve yatırımlarını bu yönde yapıyorlar. Şu anki şartlarda ancak geçimini sağlayabiliyor. Üretici, birikim yapamıyor.” dedi.

KÖYDE EMEKLİ MAAŞIYLA GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORLAR

Köylerdeki yaşlı üreticilerinin birçoğunun emekli olduğunu ifade eden Hasan Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Emekli maaşları ile geçinmeye çalışanlar var. Üretim yapılan kesimde istikrar yok. Yıllardan beri bu durum devam ediyor. Ama geçtiğimiz yıllarda girdiler düşüktü. Günümüzün en büyük sorunu girdilerin yüksek olması.

BU ÜRETİCİ NEREDEN KAZANACAK?

Şu anda çiftinin ihtiyacı gübre, bundan 15-20 gün önce bin TL’ydi şu anda bin 200 TL civarında. Kullanılmasının zamanı gelen ürünlerin fiyatları artıyor. Geçen yıl 380 TL’lik ayçiçeği tohumu bu yıl 420 TL. Tüccar üreticinin malını alırken fiyatı düşürüyor. Bu üretici nereden kazanacak? Mazot almış başını gitmiş.”