SONGÜL KONAR

“ÇELTİK EKİMLERİ BAŞLADI”

Çeltik ekimlerinin 6 Mayıs 2019 tarihi itibariyle başladığının altını çizerek, sözlerine başlayan Balcılar, “Çeltik ekimlerine hızlı şekilde başladık. Yağışların olmaması ve hava şartlarının iyi gitmesi nedeniyle, üretici ekim alanlarını hazırlıyor. Suya uzak olan üreticilerimiz var ve onların ekim yapmaları biraz zaman alacaktır. Bundan ötürü de, ekimler en geç 5 Haziran’da tamamlanacaktır. İpsala Ovası’nda geçen yıla göre; ekim alanlarında azalış ya da artış yok. Bu yıl da, yine 210 bin dönüm alanda ekim yapılacak. Üretici olarak, bu yıl su anlamında herhangi bir sorun gözükmüyor. Çünkü barajlarımızın tamamı dolu durumda.” dedi.

“GİRDİ MALİYETLERİMİZ ARTTI”

Girdi maliyetleri hakkında da, değerlendirmelerde bulunan Sedat Balcılar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çeltikte girdi maliyetleri geçen yıla göre, çok yüksek durumda. Geçen yıl, çeltikte yaygın olarak kullanılan amonyum sülfat gübresi 844 lira iken; şimdi aynı gübre bin 470 liraya çıktı. Elektrik maliyetleri yüzde 70 oranında artış gösterdi. Yabancı ot mücadelesinde kullandığımız zirai ilaçların litresi 70 lira iken, bu rakam 120 liraya çıkmış durumda. Kısacası, girdi maliyetlerimiz ciddi anlamda arttı.”

“FİYAT, GİRDİ MALİYETLERİNDE YAŞANAN ARTIŞ ORANINDA ARTIRILMALI”

Sedat Balcılar sözlerini şöyle tamamladı: “Döviz fiyatlarının artmasıyla birlikte, yurt dışından pirinç getirmek mümkün gözükmüyor. Ayrıca, dövizde yaşanan girdi maliyetlerini de artırıyor. Girdi maliyetlerinde yaşanan artış oranında bir fiyat açıklanırsa, üretici üretime devam eder. Aksi takdirde, üretici çalışırken batar.”