AYŞİN SEÇİL GEZER

Çeltikte ekim sezonunun sona erdiğini ve üreticiler olarak yabancı otla mücadele çalışması yaptıklarını söyleyen Balcılar, “Piyasada var olan ilaçlar, yabancı otları öldürmeye yeterli olmuyor. Üreticiler, alternatif olarak mısır özü ilacı kullanıyorlar. Mısır özü ilacı da çeltiğe çok darbe vuruyor. Hasat döneminde, üründe belli bir verim kaybının yaşanmasına neden oluyor. Böylece üretici kaybediyor.” dedi.

MISIR ÖZÜ İLACI ZORUNLULUKTAN KULLANILIYOR

Sedat Balcılar sözlerine şöyle devam etti: “Biz yeni yıldan sonra dönemin AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe ve AK Parti İpsala İlçe Başkanı Turan Girgin ile birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na giderek yaşanan sorunu anlatmıştık. Yunanistan’da bulunan FACET denilen bir ilaç var ve çeltiğe hiçbir zararı yok. Verimi de etkilemiyor. Ama bakanlık tarafından denemeler yapılmadığı ve ruhsat verilmeği için üreticiler kullanamıyor. Bundan ötürü de üreticiler mısır ilacı kullanmak zorunda kalıyor. Mısır özü ilacı, çeltik ilacı değil ama zorunluluktan kullanılıyor. Bu da üreticinin verim kaybı yaşamasına neden olduğu gibi milli ekonomiye de zararı olmaktadır.”

YABANCI OT DIŞINDA BİR SIKINTIMIZ YOK

Balcılar sözlerini şöyle tamamladı: “Bölgede yüzde 70 oranında mısır ilacı kullanıldı. Çünkü diğer ilaçlar yabancı otları öldürmüyor. Son 20 günden bu yana da bu ilaç sürekli kullanılıyor. Hatta bayilerde mısır özü ilacı tükenmiş durumda. Eğer yabancı otla mücadele de başarılı olunamazsa ciddi verim kayıpları yaşanır. Örnek vermek gerekirse; dönümden 800 kilogram ürün elde edileceğine, 400 kilograma kadar düşüyor. Üreticiler olarak, yabancı ot dışında bir sıkıntımız yok. Ayrıca 15 Eylül ya da 30 Eylül gibi çeltik hasadının başlamasını bekliyoruz.”