BÜLENT SAYLAM

93 Hektarlık alana yapılması düşünülen Kurulması planlanan İpsala Organize Sanayi Bölgesi ile bölge genelinde dağınık bir şekilde bulunan makine sanayi ve tarımsal amaçlı kurulan sanayiciler için bölgede ciddi oranda yapılan çeltik tarımına destek olacağı ve bununla birlikte teknolojik olarak tarımda makineleşmeyi geliştireceği düşünülüyor. Ayrıca bölgenin sınır kapısına (İpsala Sınır Kapısı) yakınlığından dolayı Balkanlara ihracat yapma konusunda fayda sağlayacağı ve bundan dolayı bölge ekonomisine katkılar vereceği planlanıyor.

AK Parti İpsala İlçe Başkanı Hakan İlkdoğmuş, İpsala Karma OSB ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Göreve ilk geldiği 2018 yılının sonuna doğru 2019 yerel seçimlerine az bir süre varken OSB çalışmalarını başlattığını söyleyen Başkan İlkdoğmuş bugün itibariyle OSB konusunda yol alındığını kaydetti. İlkdoğmuş OSB’nin başlangıç ve bugüne kadar geliş noktasında şunları söyledi: “2019 yerel seçimlerine 1-2 ay varken dönemin İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza gittik. Seçimden sonra OSB rafa kalktı. Daha sonra İl Başkanımız ve milletvekilimize OSB ile ilgili konuşmalarımız oldu. İpsala’da çok işsizlik var. Bu işsizliği gidermek için OSB konusunda büyük bir aşama kaydettik. OSB’de sona geldik. 16 kurumun onayı ile OSB’de süreç bu duruma geldi ve köylülerin dinlenilmesi ve taleplerinin sorulması gerektiği bize söylendi. Dün Sarpdereli köylülerimize görüşlerini sorduk. Olumlu bir görüş aldık kendilerinden.  1 sene içinde inşaatın başlanılacağını söyleniyor. İpsala’ya bacasız karma OSB planlanıyor. Hem tarım hem de tarım aletlerinin olduğu bir OSB olacak. İpsala’mıza hayırlı olmasını dilerim. Bu konuda yardımlarını esirgemeyen herkese teşekkür ederim.”

AK Parti İpsala İlçe Başkanı Hakan İlkdoğmuş, OSB ile ilgili olarak hazırlanan dosyada gazetemize şu bilgileri paylaştı:

6 MART 2019’DA İLK BAŞVURU YAPILDI

Bakanlığımızdan alınan 06/03/2019 tarihli ve E.9751 sayılı yazıda söz konusu OSB alanının özel mülkiyete ait arazilerden oluştuğu, bu nedenle kamulaştırma bedelinin hangi kkurum tarafından karşılanacağının bildirilmesi istenmiştir. Konu ile ilgili olarak Valiliğimizde yapılan toplantıda İpsala ilçesi Sarpdere ve Ahırköy mevkilerinde 2 adet alternatif mera alanları tespit edilmiş ve İpsala Belediyesine başvurularının bu yönde yapılması için bildirim yapılmıştır.

ALTERNATİF ALANLAR ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI

Valiliğimizce yapılan bu tespitler İpsala Belediyesince de olumlu bulunarak belirlenen alternatif alanlar üzerinde çalışmalara başlanmış ve bu çalışmalar 23.10.2019 tarihinde sonuçlandırılarak Valiliğimize başvuru dosyası gönderilmiştir. Başvurusu dosyası Valiliğimizin olumlu görüşü ile birlikte 30.10.2019 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğüne iletilmiştir. Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmede söz konusu dosyanın makam onayına sunulacağı belirtilmiştir.

RAPORDA EKSİKLİKLER GİDİRİLDİ

Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğünden 23.01.2020 tarihinde gelen cevabi yazıda; Başvuru dosyasında bazı eksiklerin giderilmesi istenmiştir. İpsala Belediye Başkanlığınca yeniden hazırlanan bilgilendirme raporu ve diğer eksiklikler giderilerek 19.01.2021 tarihli ve 2241216 sayılı yazı ekinde Bakanlığımıza sunulmuştur. Bakanlığımız 09.03.2021 tarih ve 2387108 sayılı yazısı ile İpsala OSB talebine ait Yer Seçimi Etüt çalışmalarının İl Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilerek, hazırlanacak etüt raporunun Bakanlığa gönderilmesi hususu bildirilmiş olup, Yer seçimi etüt çalışmalarına başlanılmıştır. İl Müdürlüğümüz personelleri tarafından yapılan Yer Seçimi Etüt çalışması 21 Mayıs 2021 tarihli ve 2582741 sayılı yazımız ile Bakanlığımıza sunulmuştur.

İPSALA OSB YERİ OY BİRLİĞİ İLE UYGUN GÖRÜLDÜ

İpsala OSB alanı olarak belirlenen yaklaşık 93 hektar büyüklüğündeki alanın uygun olup olmadığının belirlenmesi amacıyla "OSB Yer Seçimi Yönetmeliğinin "Komisyonun Oluşturulması ve Görevi" başlıklı 8'inci maddesi kapsamında Yer Seçimi Komisyon toplantısı 24 Haziran 2021 tarihinde yapılmıştır. Toplantıda; TCDD Edirne Bölge Kısım Şefliği, Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü, TEDAŞ, Milli Emlak Müdürlüğü, İpsala Belediyesi, TEİAŞ 20. Bölge Müdürlüğü, Edirne İl Tarım Orman Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı, DSİ 114. Şube Müdürlüğü kurumları katılmış, kurumu adına nihai görüş bildiren kurum temsilcilerince Edirne İpsala OSB yeri olarak oy birliği ile uygun görülmüştür.

İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURU YAPILDI

Bakanlığımız Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğünün 3 Ağustos 2021 tarihli ve 2769828 sayılı yazısı ile söz konusu alanın İpsala OSB yeri olarak komisyon üyesi kurumların oy birliği ile uygun görüldüğü ve yer seçimi kesinleştirilmesi çalışmalarının devamı için gerekli bilgi ve belgelerin hazırlanarak Bakanlığımıza sunulması hususları bildirilmiştir. İl Müdürlüğümüz tarafından 14.10.2021 tarih ve 2964817 sayılı yazı ile İpsala ilçesi, Sarpdere köyü mevkiinde bulunan 96, 1325, 114, 1386 numaralı mera vasıflı parsellerin 4342 sayılı Mera Kanunu'nun 14 ncü maddesi (i) bendi kapsamındaki tahsis amacı değişikliğinin yapılarak mera vasıflı parsellerin Hazine adına tescil edilmesi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuru yapılmıştır.

KÖYLÜLER İLE GÖRÜŞME YAPILDI

10 Aralık 2021 tarihinde Edirne Vali Yardımcısı Hakan Yavuz Erdoğan başkanlığında, Sarpdere köyünde köylülerinin katılımlarıyla yapılan toplantıya Edirne Vali Yardımcısı Hakan Yavuz Erdoğan, Edirne Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Salih Akbulut, İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal, AK Parti İlçe Başkanı Hakan İlkdoğmuş, ilçe jandarma Komutanı Veli Kızmaz ve Sarpdere köyü muhtarı Hasan Dal ile çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıda vatandaşlara OSB ve çalışma sistemleri, OSB kurulumu yapılacak alan ile ilgili genel bilgi verildi ve konuyla ilgili talep ve görüşleri alındı.